Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στη δίνη του σκανδάλου – Το facebook δηλώνει πως «εξαπατήθηκε»

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στη δίνη του σκανδάλου  – Το facebook δηλώνει πως «εξαπατήθηκε»

Το Facebook εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο ενός σκανδάλου μετά τις κατηγορίες ότι πληροφορίες για τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του κατέληξαν παράνομα στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica.

Η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι είναι «σοκαρισμένη που εξαπατήθηκε» γα τη χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών της από την Cambridge Analytica και τόνισε ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος».

Εξαιτίας του εύρους του σκανδάλου μια βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε χθες Τρίτη από τον Ζάκερμπεργκ να παρουσιαστεί ενώπιών της για να της δώσει εξηγήσεις, ενώ του έχει δώσει διορία ως τη Δευτέρα για να απαντήσει στο αίτημά της.

«Ερευνούμε κατά πόσο το Facebook ασφάλισε και προστάτευσε τις προσωπικές πληροφορίες στην πλατφόρμα και κατά πόσο, όταν ανακάλυψαν την απώλεια των δεδομένων, ενήργησαν δραστικά και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο κόσμος», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ντέναμ, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Πληροφοριών στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος έχει επίσης κληθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο «θα εξετάσει ενδελεχώς» αυτή «την απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων».

Στις ΗΠΑ οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), ο κρατικός οργανισμός που είναι αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού, επίσης ερευνά την υπόθεση.

Η έρευνα της FTC έχει στόχο να επιβεβαιώσει αν το Facebook τήρησε τη δέσμευσή του να ζητεί πρώτα τη σύμφωνη γνώμη των χρηστών του προτού συγκεντρώσει τα προσωπικά τους δεδομένα και τα μοιραστεί με άλλες εταιρείες, αναφέρει η Wall Street Journal.

Στην περίπτωση που η FTC καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης προέβη σε παρατυπίες, ενδέχεται να του επιβάλει πρόστιμο 40.000 δολαρίων για κάθε παραβίαση που θα εντοπίσει, επεσήμανε από την πλευρά της η Washington Post.

Και οι ευρωπαϊκές αρχές αρμόδιες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ασχολήθηκαν χθες Τρίτη με το θέμα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωπος της οποίας ζήτησε «διευκρινίσεις» από το Facebook.

Στο μεταξύ η Cambridge Analytica ανακοίνωσε χθες την αποπομπή του επικεφαλής της Αλεξάντερ Νιξ, ο οποίος σε δηλώσεις του που καταγράφηκαν μυστικά από το Channel 4 συζήτησε τρόπους με τους οποίους η εταιρεία μπορεί να βοηθά τους πελάτες της να αλλάξουν την τροπή προεκλογικών εκστρατειών.

«Τα πρόσφατα σχόλια του Νιξ που καταγράφηκαν μυστικά από το Channel 4 και άλλες καταγγελίες δεν εκπροσωπούν τις αξίες της ή τη δράση της εταιρείας και η αποπομπή του αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τις παραβιάσεις αυτές», ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της Cambridge Analytica.

Οι εν λόγω δηλώσεις του Νιξ μεταδόθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο επικεφαλής της Cambridge Analytica εμφανίζεται να απαντά στις ερωτήσεις ενός δημοσιογράφου που τον καταγράφει με κρυφή κάμερα.

Σε αυτό το βίντεο ο Νιξ επαίρεται για τον ρόλο που διαδραμάτισε η εταιρεία του στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. «Διευθύναμε την ψηφιακή του εκστρατεία», τονίζει.

Μάλιστα εξηγεί και το σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η εταιρεία, το οποίο φροντίζει να καταστρέφονται τα mails. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη, κανένα γραπτό ίχνος, τίποτα».

Εξάλλου ο Νιξ επισημαίνει στο βίντεο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί να αποκαλύψουν τις δραστηριότητες της Cambridge Analytica. «Είναι πολιτικοί, όχι τεχνικοί. Δεν κατανοούν πώς γίνεται».

Παράλληλα το Channel 4 μετέδωσε μια συνέντευξη που είχε πάρει από την τη Χίλαρι Κλίντον το 2017. «Από το αντίπαλο στρατόπεδο διεξαγόταν μια εντελώς νέου τύπου προεκλογική εκστρατεία», είχε σχολιάσει η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών, καταγγέλλοντας «μια προσπάθεια προπαγάνδας».

«Το πραγματικό ερώτημα είναι να μάθουμε πώς οι Ρώσοι κατάφεραν να στοχεύσουν τόσο συγκεκριμένα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια», τις τρεις πολιτείες των ΗΠΑ όπου κέρδισε ο Τραμπ, είχε προσθέσει η Κλίντον.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους Times, ο Νιξ διέψευσε ότι προσπάθησε να παγιδεύσει πολιτικούς, ενώ και η Cambridge Analytica «διαψεύδει κατηγορηματικά» τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter