Ο Μεγαλέξανδρος σταμάτησε στην Αθήνα – Την Παρασκευή τα «αποκαλυπτήρια» του αγάλματος

Ο Μεγαλέξανδρος σταμάτησε στην Αθήνα – Την Παρασκευή τα «αποκαλυπτήρια» του αγάλματος

Τι σου είναι αυτή η συμφωνία των Πρεσπών… Και γλυπτό έφιππου κάνει να καλπάσει, ύστερα από εικοσιέξι χρόνια «καταχωνιάσματος». 

Φούριες έχει ο δήμος Αθηναίων (και όχι μόνο) για την υποδοχή του μπρούτζινου αγάλματος με τον Μεγαλέξανδρο που είχε δημιουργήσει ο γλύπτης Γιάννης Παππάς (1913-2005). Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 19 Απριλίου 2019, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την τοποθέτηση του γλυπτού στη συμβολή των οδών Β. Ολγας και Αμαλίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Γιάννης Παππάς είχε ολοκληρώσει τον έφιππο ανδριάντα του Μ. Αλέξανδρου το 1974. Το άγαλμα αγοράστηκε το 1993 από το υπουργείο Πολιτισμού. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2001, το υπουργείο το παραχώρησε στον Δήμο Αθηναίων που έψαχνε χρόνια και χρόνια για το …κατάλληλο σημείο τοποθέτησής του – πάντα υπήρχε δυσκολία, ένα εμπόδιο, ένα φρένο. Στο μεταξύ ο Μ. Αλέξανδρος έστεκε δίπλα στο χώρο όπου υπήρξε το εργαστήριο του καλλιτέχνη στην περιοχή του Ζωγράφου(κληροδοτήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη).

Έφτασε η (πολιτική) ώρα της τελετής τοποθέτησης, στη νησίδα, κοντά στους στύλους του Ολυμπίου Διός, πανηγυρικώς. Πού καιρός για σκέψεις ή και συζητήσεις περί αισθητικής, περί δημόσιου χώρου, περί δημόσιας τέχνης που πάντα έχει και πολιτική διάσταση… Τις σκεπάζουν οι ήχοι του «Μακεδονία Ξακουστή». 

Διαβάστε ακόμα: Δείτε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter