Ο Μηταράκης μάλλον ξέχασε πόσες υποθέσεις ΜΚΟ ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη

Ο Μηταράκης μάλλον ξέχασε πόσες υποθέσεις ΜΚΟ ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη

Τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάλαβε το τεράστιο λάθος της να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής – για χάρη δήθεν ενός πιο ευέλικτου κράτους – και το ξαναεγκαθίδρυσε, φαίνεται να ανακαλύπτει πλέον και το μεγάλο φαγοπότι με ΜΚΟ.

Ο υπουργός κ. Μηταράκης σε δηλώσεις του με αφορμή την τροπολογία για το ηλεκτρονικό μητρώο των ΜΚΟ, μας μίλησε και για ορισμένες περιπτώσεις που… θα αντιμετωπιστούν «με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Δηλαδή τι θέλει να μας πει ο υπουργός που οι πρώτες του δηλώσεις ήταν για τις δυο φωλιές κατσαρίδες που βρήκε στο γραφείο του; Ότι τόσα χρόνια οι ΜΚΟ δρούσαν ανεξέλεγκτα; Δεν υπήρχε κανένας απολύτως έλεγχος;

Ας θυμίσουμε στον κ. Μηταράκη ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πάμπολλοι φάκελοι με ύποπτες υποθέσεις ΜΚΟ και χρημάτων που βγήκαν από τον κρατικό κορβανά επί γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Και αυτό λόγω των κινήσεων του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για την εξυγίανση επιτέλους της “αμαρτωλής ΥΔΑΣ ( Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) του υπουργείου εξωτερικών.

Το 2016 το ΥΠΕΞ έστειλε στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς φάκελο σχετικά με τη χρηματοδότηση τριών ΜΚΟ (περίοδος 2002-2003) για τέσσερα προγράμματα, συνολικού ύψους 6.328.153,86 ευρώ.

Την ίδια χρονιά η νέα ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών ερεύνησε ακόμη 198 προγράμματα, για τα οποία είχαν εκταμιευθεί κάποιες δόσεις, αλλά δεν είχαν κλείσει δημοσιονομικά και έμεναν σε εκκρεμότητα.

Ας θυμίσουμε ότι από το 2000 έως το 2010 η Ελλάδα δαπανούσε το 0,2% του ΑΕΠ της σε αναπτυξιακή (σε ποσοστό 80%) και ανθρωπιστική (20%) βοήθεια προς τρίτες χώρες, την οποία καρπώθηκαν σε μεγάλο βαθμό κομματικοί και προσωπικοί φίλοι των κρατούντων. Την περίοδο 2000-2010 ιδρύθηκαν σχεδόν 10.000 ΜΚΟ, χωρίς φυσικά να…τυγχάνουν όλες της ίδιας εύνοιας για χρηματοδότηση.

Το 2016 δύο ακόμη φάκελοι ΜΚΟ, για τις οποίες έχουν διατυπωθεί υπόνοιες σχετικά με ύποπτη λειτουργία ή χρηματοδότηση, εστάλησαν έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στην εισαγγελία Διαφθοράς.

Το 2017 διαβιβάστηκαν φάκελοι σχετικοί με το Μνημόνιο Κατανόησης με την «Αφρικανική Ένωση» και το Μνημόνιο Κατανόησης για το «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής». Και πόσες άλλες ακόμη υποθέσεις που ελέγχονται.

Άραγε το μεγάλο πάρτι με τις ΜΚΟ επί μια δεκαπενταετία σχεδόν το ξέχασαν εκεί στην Πειραιώς; Εδώ δεν έβλεπαν προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα και τώρα ξαφνικά το… βλέπουν!

Πάντως, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν μεταξύ άλλων για τις δηλώσεις του υπουργού που άφησαν υπόνοιες ότι… «όποιος παριστάνει σήμερα τον εξυγιαντή τοποθετώντας “εθνικό συντονιστή”, μάλλον ψάχνεται για ένα ακόμα “επιτελικό” στέλεχος το οποίο θα έχει ρόλο “τροχονόμου” στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter