Ο Μηταράκης παραδέχεται ότι οι πολίτες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» του νέου ασφαλιστικού, αλλά αποκρύβει το κόστος

Ο Μηταράκης παραδέχεται ότι οι πολίτες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» του νέου ασφαλιστικού, αλλά αποκρύβει το κόστος

Στα «τυφλά» οδεύει η κυβέρνηση για το νέο – κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλών, με τον αρμόδιο υφυπουργό να παραδέχεται στη Βουλή ότι «υπάρχει κόστος μετάβασης», αποφεύγοντας όμως να αναφέρει το ύψος του ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες.

Στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων της Βουλής παραβρέθηκε ο Νότης Μηταράκης για το διορισμό του προτεινόμενου νέου διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), Ευαγγέλου – Αποστόλου Κωνσταντίνου. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παραδέχτηκε ότι το εν λόγω Ταμείο είναι πλεονασματικό και πως τα αποθεματικά του επαρκούν για περίπου δύο χρόνια με τα ισχύοντα δεδομένα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΕΤΕΑΕΠ θα μετατραπεί σε διαχειριστή της νέας επικουρικής σύνταξης και βασικό επενδυτικό πάροχο για τη νέα σύνταξη.

«Υπάρχει κόστος μετάβασης, δεν το κρύβουμε» παραδέχτηκε, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες θα επιφορτιστούν το κόστος μετάβασης στο νέο ασφαλιστικό, χωρίς όμως ο υφυπουργός να παραθέτει το κόστος που θα επέλθει από τη μετάβαση. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κάποια αναλογιστική μελέτη για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ενώ δεν διευκρίνισε αν θα αποταμιευτούν κονδύλια από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ (Αμοιβαίο Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

Κατά τα λεγόμενα του Ν. Μηταράκη, το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης θα μετατραπεί σε σύστημα πραγματικής κεφαλαιοποίησης των εισφορών των εργαζομένων από 1/1/2021 και -σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο υφυπουργός- οι σημερινοί συνταξιούχοι και οι σημερινοί εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται. Οι επόμενοι όμως;

Πρόσθεσε δε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν «τρωτότητες» του σημερινού συστήματος, όπως οι δημοσιονομικές κρίσεις και οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις. Βέβαια, κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το πώς θα αντιδράσει ο ιδιωτικός τομέας και δη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που θα εισχωρήσουν στο ασφαλιστικό σύστημα σε περίπτωση δημοσιονομικών κλυδωνισμών ή το πώς θα διαχειριστεί το Δημόσιο το αντίθετο σενάριο με φαινόμενα τύπου «ΑΣΠΙΣ», δεν δόθηκε από τον υφυπουργό.

«Δεν θα μπω σήμερα στο τι θα γίνει το 2060»

Στα επίμονα ερωτήματα του Δ. Βίτσα για το πώς θα πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις -μετά το 2058 που θα γίνει η μετάβαση- όσων εργαζομένων συνταξιοδοτηθούν με το παλιό σύστημα, ο κ. Μηταράκης επέλεξε να μην… μπει σε αυτό το θέμα.

« Γιατί κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε; Δεν θα έχει έσοδα (σ.σ. το ΕΤΕΑΕΠ). Πώς θα δίνει συντάξεις;» ρώτησε συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον υφυπουργό να απαντά: «Δεν θα μπω σήμερα στο τι θα γίνει το 2060. Σας λέω όμως ότι πέρα των 50% των συντάξεων που καταβάλλονται, δεν χρηματοδοτούνται από εισφορές, αλλά από πόρους των Ταμείων που δεν είναι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Δεν είναι κάτι καινούριο. Αν είναι εφικτό να καλυφθεί το 2060, θα το δείτε με τη μελέτη». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter