Ο Μητσοτάκης «απειλεί» με… εκλογές τον 15Αύγουστο αν δεν πάρει ισχυρή εντολή

Ο Μητσοτάκης «απειλεί» με… εκλογές τον 15Αύγουστο αν δεν πάρει ισχυρή εντολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι χρειάζεται ισχυρή εντολή το βράδυ της 7ης Ιουλίου «για να αποφύγουμε τις περιπέτειες» και εξήγησε: «Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση για οποιοδήποτε λόγο, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι τότε η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μία που εγώ δεν την αντιλαμβάνομαι, εθνικής συνεννόησης. Αν αυτό θέλουν οι Έλληνες τότε δεν πρέπει αν μας δώσουν ισχυρή εντολή. Επειδή αισθάνομαι ότι δεν θέλουν αυτό το ενδεχόμενο».

Και επ’ αυτού ξεκαθάρισε στη συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα : «Δεν μπορούμε να συνεννοήθουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη, όχι μονο για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να φανταστώ συνεννόηση της ΝΔ με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα».

Σχετικά με το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είπε ότι δεν τον αιφνιδίασε, καθώς στις επισκέψεις του στην περιφέρεια έβλεπε κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολίτες που του έλεγαν ότι ενώ δεν έχουν ψηφίσει άλλοτε ΝΔ θα τον εμπιστευτούν προσωπικά. «Μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγάλη, καθαρή νίκη, ισχυρή εντολή για να αλλάξουμε τα πράγματα», συνέχισε και τόνισε για την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου πως «ο πιο ακριβής ποδοσφαιρικός όρος είναι ότι το ματς ξεκινάει από την αρχή». «Η κάλπη είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει από την αρχή», επισήμανε ξεκαθαρίζοντας ότι το αποτέλεσμα και η ισχυρή νίκη που διεκδικεί δεν είναι δεδομένα. Όπως είπε, θα ήθελε όσο το δυνατόν λιγότερη αποχή, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθεί στις επισκέψεις του σε όλη τη χώρα να εισπράττει «το ίδιο ισχυρό αίτημα να μπει τέλος σε αυτήν την κυβέρνηση».

Όσον αφορά το θέμα του debate  Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Εμείς προσήλθαμε με διάθεση να βρούμε λύση και να γίνει το debate μεταξύ όλων» και πρόσθεσε: 

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να αναμετρηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι κρίμα ότι δεν έγινε το debate, το οποίο θα ήταν σημαντικό, αλλά δεν θα ήταν καθοριστικό για την εκλογική αναμέτρηση».

Για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα και σημείωσε: «Δεν θα συμφωνούσαμε ούτως ή αλλιώς. Ας πάει να κάνει ό,τι νομίζει».

Παράλληλα, επέκρινε τις επιθέσεις του κ. Τσίπρα στον Μ. Βέμπερ: «Σπεύδει να χαρακτηρίζει ανθέλληνα τον κ. Βέμπερ, ο οποίος ήταν ο μόνος που τάχθηκε υπέρ της Κύπρου στο θέμα της κατάφορης παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία».

Για την υπόθεση της Τόνιας Μοροπούλου, την οποία ανέδειξε το Documento ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες και υποστήριξε: «Η ίδια πήρε την απόφαση να διευκολύνει τη ΝΔ. Δεν ήταν μία περίπτωση παρεμφερής ή όμοια με την περίπτωση της κ. Λοϊζου. Αλλά αυτή η υπόθεση έχει κλείσει».

Την ίδια ώρα για όσους προβάρουν υπουργικά κοστούμια και προειδοποίησε: «Δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι, υπουργικά κοστούμια έτοιμα. Όλοι κρίνονται. Το πώς πολιτεύεται κάποιος για να διεκδικήσει τον σταυρό είναι σημαντικό κριτήριο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι θα κάνει «την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση», ότι ενδέχεται να αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους χωρίς να υπάρχει καμία κοινοβουλευτική συμφωνία και ότι το κυβερνητικό σχήμα θα συμπεριλαμβάνει και τεχνοκράτες σε εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια.

«Δεν θα αποκαλύψω κανέναν υπουργό. Στο μυαλό μου είναι πολύ ξεκάθαρη η σύνθεση της κυβέρνησης», πρόσθεσε, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη θέση ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει ανθρώπινο αίμα. «Ούτε την ήττα ξέχασαν ούτε έμαθαν», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Είναι πρωτοφανής, αποκρουστική ως φράση. Δείχνει πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται τη βοή των επερχόμενων γεγονότων».

Για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ σημείωσε ότι είναι αυστηρά κοστολογημένο και ότι οι μειώσεις των φορογικών συντελεστών θα ισχύσουν από 1.1.2020 καθώς «για το 2019 δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω ελαφρύνσεις».

Ερωτηθείς εάν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αν πάρει ισχυρή εντολή θα πάει στην Ευρώπη να διαπραγματευτεί, ενώ υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό να μη μπουν στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου.

Ακόμη, επισήμανε ότι θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις στις προβληματικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και πως την ηγεσία του Αρείου Πάγου θα την ορίζει η επόμενη κυβέρνηση. «Εκτιμώ ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν θα υπογραφεί. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης πρέπει να διοριστεί από την επόμενη κυβέρνηση. Ήταν αδιανόητη η σπουδή του κ. Τσιπρα να την ορίσει η δική του κυβέρνηση», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Θα κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές που θα συμβολίζουν την επιμονή μας στην αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης».

Σχετικά με την υπόθεση της Novartis δήλωσε: «Από τη στιγμή που θα φτάσουν στη Βουλή υποθέσεις που αφορούν υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης, προφανώς και η Βουλή οφείλει να ερευνήσει αυτή την υπόθεση». «Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Ο μόνος που δεν τον γνωρίζει είναι αυτός που τον διόρισε. Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους», είπε, μεταξύ άλλων.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς θα είναι μικρής εμβέλειας και θα προσπεραστούν μία σειρά από άθρρα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν κρίνει απαραίτητο να αναθεωρηθούν. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι είναι δέσμευσή του να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και «θα είναι ευχής έργον να αλλάξει με 200 ψήφους». «Θα προτείνουμε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα χωρίς κατ’ ανάγκη να επανέλθουμε στον σημερινό», σημείωσε.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών υπενθύμισε πως μία κυρωμένη συμφωνία δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά «μπορούμε να περιορίσουμε τη ζημιά». 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter