«Ο Μητσοτάκης αποκάλυψε την πλήρη ανεπάρκεια της κυβέρνησης στα θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης»

«Ο Μητσοτάκης αποκάλυψε την πλήρη ανεπάρκεια της κυβέρνησης στα θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης»

Για καλλιέργεια φιλοπεριβαλλονιτικού προφίλ από την πλευρά του Πρωθυπουργού κάνουν λόγο πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη σημερινή απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΝ Οδ. Κωνσταντινόπουλου. 

Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «ο κος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή απάντησή του στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, στην ώρα του Πρωθυπουργού, προσπαθώντας να καλλιεργήσει ένα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, αποκάλυψε την πλήρη ανεπάρκεια της κυβέρνησης στα θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης.

Ειδικότερα:

Αναφέρθηκε σε σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων που θα εκπονήσει η κυβέρνηση, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτός έγινε το 2015, σε συμφωνία με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και εγκρίθηκε από τους θεσμούς που είχαν θέσει αιρεσιμότητα στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κονδύλια, διότι η χώρα μας δεν είχε εκείνη την περίοδο επαρκή σχεδιασμό.

Εξήγγειλε την τοποθέτηση καφέ κάδου βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, δράση που είναι νομοθετημένη και είναι ήδη υποχρεωτική για όλους τους ΟΤΑ (με τους Ν. 4496/17 & ν.4555/2018 ) και ενώ οι πόροι για την προμήθεια του έχουν κατανεμηθεί προ ετών στις Περιφέρειες.

Προανήγγειλε οικονομικά κίνητρα στους ΟΤΑ για την ανακύκλωση, μέτρο που έχει ήδη νομοθετηθεί (στους ν.4496/2017 και 4555/2018 ), υπάρχει δημοσιευμένη ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 1277/15.04.2019), για την εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής στη διαχείριση απορριμμάτων με βάση την απόδοση ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή και το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα εφαρμοστεί από 1.1.2020. Στην ίδια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται και εισφορά κυκλικής οικονομίας για την αποτροπή της ταφής απορριμμάτων. Για την εφαρμογή αυτών των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι ακόμη και το μεγαλεπίβολο σχέδιο του Μητσοτάκη για την ανακύκλωση αναπαράγει παλιά πρότυπα, που ήδη εφαρμόζονται με χαμηλή απόδοση, αγνοώντας τις πρόσφατες ευρωπαϊκές οδηγίες για τα στερεά απόβλητα (πακέτο οδηγιών και στρατηγική 2018) αλλά κυρίως την έγγραφη προειδοποίηση της ΕΕ προς την χώρα μας, που επιβάλει χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή με κίνδυνο προστίμων και παραπομπής στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, αν συνεχίσει η χώρα να πελαγοδρομεί όπως διαπιστώσαμε σήμερα από την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Τέλος σχετικά με τις εξαγγελίες που έκανε για τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τα απορρίμματα, υπενθυμίζουμε ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παραλάβαμε το έργο σε αδιέξοδο, λύθηκαν ουσιαστικά ζητήματα όπως :

· Η μείωση του χρόνου διάρκειας στη σύμβαση, ικανοποιώντας το αίτημα των τοπικών κοινωνιών

· Η μείωση της εγγυημένης ποσότητας από 150,000 τόνους σε 100,000 χιλιάδες τόνους.

· Η κατασκευή επτά (7) σταθμών μεταφόρτωσης αντί για δύο (2)

· Η διάθεση δωρεάν ρεύματος σε κατοίκους της περιοχής από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Και φυσικά το έργο εντάχθηκε σε χρηματοδότηση επί ΣΥΡΙΖΑ και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση κατασκευής.

Όλα τα ανωτέρω τα επισημάνουμε όχι μόνο για να δείξουμε ότι η ΝΔ κάνει κλασσικά πολιτική από τα έτοιμα αλλά και γιατί η χώρα έχει υποχρέωση να πετύχει σε αυτό το δύσκολο και κρίσιμο πεδίο. Για το λόγο αυτό καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των ήδη δρομολογημένων επί ΣΥΡΙΖΑ μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και στην κυκλική οικονομία, που είχαν λάβει και τη θετική αξιολόγηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Σχετικώς, τέλος με την «αγωνία» την οποία εξέφρασε για την απουσία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από την συγκεκριμένη διαδικασία, γνωρίζει και ο ίδιος ότι δεν συνηθίζουμε να συμμετέχουμε σε μία συζήτηση ερωτήσεων που στην καλύτερη περίπτωση είναι στημένες και στην χειρότερη φανερώνουν βαθιά άγνοια». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter