«Ο Μητσοτάκης δραπετεύει από τη συνταγματική αναθεώρηση για να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών»

«Ο Μητσοτάκης δραπετεύει από τη συνταγματική αναθεώρηση για να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών»

«Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη στάση είναι η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών», ήταν η επισήμανση του πρωθυπουργού για την «αναζήτηση επιχειρημάτων προκειμένου να αποδράσει από την αναθεώρηση» ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στην πρώτη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου με αποκλειστικό θέμα την εκκίνηση των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τους άξονες της πλειοψηφίας, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιδρά «παιδιάστικα» και με όρους «τζογαδόρου».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης που είχε ξεκινήσει επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου οδηγήθηκε άρον άρον στις καλένδες επειδή προκρίθηκε η εσκεμμένη επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας ότι μεγάλο μέρος των όσων προτείνονται από την Επιτροπή που συστάθηκε δύο χρόνια πριν για τη διεξαγωγή του σχετικού εθνικού διαλόγου συμπεριλαμβάνουν τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί το 2014.

«Άρα τι είναι αυτό που πραγματικά ωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κο Μητσοτάκη σε αυτή τη θεσμικά κωμικοτραγική συμπεριφορά και στην αναζήτηση επιχειρημάτων προκειμένου να αποδράσει από την Αναθεώρηση;» διερωτήθηκε και εξήγησε αμέσως μετά: «Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που οδηγεί τον κο Μητσοτάκη σε αυτή τη στάση είναι η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών».

«Θα ομολογήσουν το τέλος των μνημονίων»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Επ’ αυτού, σημείωσε ότι η νομοθέτηση των μέτρων ανακούφισης που εξαγγέλθηκαν από τον ίδιο στη ΔΕΘ πέρα από απτό δείγμα δημοσιονομικής επέκτασης θα αναγκάσει τα μέλη της αντιπολίτευσης να ομολογήσουν δημόσια ότι ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πλέον έχει φτάσει η ώρα για να αφοσιωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στις μεγάλες θεσμικές τομές προκειμένου να μην «αφήσουμε για μια ακόμη πενταετία θεσμικά εκτρώματα να μολύνουν τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στο πολιτικό σύστημα», καλώντας παράλληλα τα υπόλοιπα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσων.

Οι άξονες για τη συνταγματική αναθεώρηση

· Καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα, αλλά και ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος Πρωθυπουργός.

· Αποτροπή της διάλυσης του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο.

Αναφορικά με το ζήτημα αυτό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προβληματισμοί για τον τρόπο εκλογής εφόσον δεν επιτευχθούν οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών. «Μια λύση είναι η διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορία που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, ενώ μια άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής» είπε.

· Προτείνεται η υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής.

Η τελευταία πρόταση αφορά την πρόσφατη εμπειρία με τον διορισμένο – τεχνοκράτη πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

· Αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών για την υποχρέωση ίδρυσης Ανεξάρτητων Αρχών.

· Απευθείας συμμετοχή του λαού στην διαμόρφωση της πολιτικής και των κρίσιμων αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων για κρίσιμα εθνικά θέματα ή για ψηφισμένα νομοσχέδια.

«Και σε αυτό βρισκόμαστε απέναντι σε όσους κάνουν λόγο για την αδαή πλειοψηφία. Που μετατρέπεται βέβαια σε σοφή πλειοψηφία υπό μια και μόνη προϋπόθεση: Να ψηφίζει τους νόμιμους και αιώνιους ιδιοκτήτες της χώρας κάθε τέσσερα χρόνια. Όταν το κάνει αυτό είναι σοφός, όταν δε το κάνει είναι αδαής» επισήμανε δηκτικά ο κ. Τσίπρας και –πιθανώς- δίνοντας μία απάντηση στις ενστάσεις του Πρ. Παυλόπουλου για τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες είπε: «Λένε λοιπόν πολλοί επικαλούμενοι μάλιστα αποφάσεις δημοψηφισμάτων που επιφέρουν συνέπειες, όπως για παράδειγμα το Βρετανικό δημοψήφισμα, ότι τα δημοψηφίσματα είναι λάθος γιατί ο ότι ο λαός παρασύρεται εύκολα και δε ξέρει. Θεωρούν ότι μόνο αυτοί ξέρουν.

· Τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών και του άρθρου 86 του Συντάγματος ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με εξίσωση της ποινικής μεταχείρισης των πολιτικών με όλους τους πολίτες. Επίσης, προσδιορισμό ότι η ειδική δικονομική διαδικασία που προβλέπει αρμοδιότητα της Βουλής δεν αφορά τα αδικήματα που τελούνται απλώς επ΄ ευκαιρία αυτών.

· Τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ως εκ τούτου, να ζητείται από τη Βουλή να κρίνει αν χρειάζεται να δοθεί προστασία και όχι να κρίνει αν χρειάζεται να αρθεί η δεδομένη και πάσης φύσεως προστασία.

· Πρόβλεψη για όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα.

· Κατοχύρωση στο Σύνταγμα της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά.

Όσον αφορά το διαχωρισμό Εκκλησίας – κράτους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη.

· Τελευταίος άξονας η θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων με την προστασία του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την κατοχύρωση της προστασίας της εργασίας και των εργαζομένων, της αναγνώρισης της αποκλειστικής αρμοδιότητας των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό και την ενίσχυση των κρατικών εγγυήσεων για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter