Ο Μητσοτάκης παραδέχεται πως η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια – Μαξίμου: “Τον καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα”

Ο Μητσοτάκης παραδέχεται πως η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια  – Μαξίμου: “Τον καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα”

Σε τριπλή παραδοχή προχωρά ο πρόεδρος της ΝΔ, αποδεχόμενος και ότι μετά τις 20 Αυγούστου λήγει το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, με το Μαξίμου να σχολιάζει ότι τον καλωσορίζει επιτέλους στην πραγματικότητα.

Αποκαλυπτική ήταν η συγκεκριμένη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ,στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, τόσο γιατί αποκαλύφθηκε η διπλή γλώσσα που χρησιμοποιεί, η μία για εσωτερική προεκλογική χρήση και η δεύτερη για τη διεθνή κοινότητα, όσο και για την οικονομική του ατζέντα στην οποία περιλαμβάνει “κρυφές απολύσεις” από το Δημόσιο.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο κύριος Μητσοτάκης προχώρησε σε τρεις παραδοχές: 

Παραδοχή 1η

Ο κ. Μητσοτάκης, παρά το ότι διανθίζει τη συνέντευξή του με τις συνήθεις αναφορές σε εκλογές αλλά και με τις συνήθεις επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα, καθησυχάζει τους «Γερμανούς συνομιλητές» του (παρά τους εσωτερικούς υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί) πως θα τηρήσει τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

«Έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν μου αρέσει αυτή η συμφωνία. Αλλά λέω επίσης ότι θα τη σεβαστώ ως μια υποχρέωση της χώρας, εφόσον θα έχει επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Αλλά η δική μου, η ΝΔ, θα ψηφίσει κατά». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα είχε αναζητήσει μια διαφορετική λύση, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τι καλύτερο θα είχε επιτύχει.

Παραδοχή 2η

Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν τολμά να χρησιμοποιήσει τους ίδιους μικροκομματικούς τόνους που χρησιμοποιεί εντός της χώρας για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση.

«Στις 20 Αυγούστου εκπνέει το τρίτο και τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Με εξαίρεση τον τουρισμό η οικονομία δεν αναπτύσσεται», αναφέρει κατά λέξη χωρίς να μιλά βέβαια για τέταρτο μνημόνιο, ιδιαίτερα μετά την κατακραυγή που δέχθηκε η ΝΔ για τη στάση της κατά την επίσκεψη Μοσκοβισί στη χώρα μας, αλλά και εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Για την τιμή των όπλων πάντως ο κ. Μητσοτάκης καταφέρεται κατά της «ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας», κάτι που ο ίδιος αποδίδει στην «στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση». Αν και το τελευταίο βέβαια δεν προκύπτει καθόλου από τις δηλώσεις διεθνών παραγόντων αλλά και από τις εκτιμήσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων.

Ο ίδιος στην ίδια συνέντευξη συνεχίζει το αφήγημά του περί μείωσης της φορολογίας σεβόμενος «τους συμπεφωνημένους με τους δανειστές στόχους», αν και κατά τη γνώμη του υπάρχει «περιθώρια ελιγμών».

Παραδοχή 3η

Μεταξύ των ελιγμών αναφέρει την «εξοικονόμηση δαπανών» κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «έκανε ελάχιστα για να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση». Ο ίδιος φωτογραφίζει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, κατηγορεί την κυβέρνηση για αύξηση των δαπανών προσωπικού τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

«Θέλω ένα μικρότερο, αλλά αποτελεσματικότερο κράτος», αναφέρει συγκεκριμένα, χωρίς να τολμά να μιλήσει καθαρά για απολύσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι θέλει λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. 

Μέγαρο Μαξίμου: Καλωσορίζουμε τον επώδυνο συμβιβασμό του κ. Μητσοτάκη με την πραγματικότητα

Άμεση ήταν η αντίδραση του γραφείου του πρωθυπουργού στις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας όπου σημειώνεται η αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει πως με τη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης «άφησε κατά μέρος τις ασυναρτησίες και δήλωσε πως “στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα”.

Όλη η δήλωση: 

«Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται διεθνώς. Αφού έβγαλε ψεύτες τη μισή Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σύνολο των θεσμών, επιμένοντας πως η χώρα δήθεν εισέρχεται σε τέταρτο μνημόνιο, μιλώντας σήμερα στην Suddeutsche Zeitung άφησε κατά μέρος τις ασυναρτησίες και δήλωσε πως «στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα».

Καλωσορίζουμε τον επώδυνο συμβιβασμό του κ. Μητσοτάκη με την πραγματικότητα.»

Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

«Χθες ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ πως έρχεται «τέταρτο Μνημόνιο». Σήμερα λέει από τη μία στην Suddeutsche Zeitung πως «στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα» και συγχρόνως ισχυρίζεται εντός συνόρων πως έρχεται ένα νέο «άτυπο» μνημόνιο. Προτείνουμε στον κ. Μητσοτάκη μέχρι τον Οκτώβρη να αρχίσει τις δραμαμίνες.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter