Ο Μητσοτάκης ορίζει νέες διαδικασίες σύγκρουσης συμφερόντων μετά το… κάζο Διαματάρη

Ο Μητσοτάκης ορίζει νέες διαδικασίες σύγκρουσης συμφερόντων μετά το… κάζο Διαματάρη

Η υπόθεση Διαματάρη, με την παραίτηση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών μεταξύ άλλων λόγω του ότι διατηρούσε θέση Διευθύνοντος Συμβούλου σε εταιρεία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους για το ασυμβίβαστο, έκανε την κυβέρνηση της ΝΔ να σπεύσει να καθορίσει τις διαδικαστικές υποχρεώσεις των μελών της κυβέρνησης για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων.

Το documentonews.gr παρουσιάζει την απόφαση που υπέγραψε, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία εκκρεμεί από τον Αύγουστο, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για το λεγόμενο «Επιτελικό Κράτος». Σε αυτή ορίζεται ότι τα κυβερνητικά στελέχη υποχρεούνται εντός ενός μηνός από την ανάληψη των καθηκόντων τους να υποβάλλουν δήλωση για τις επαγγελματικές δραστηριότητες που άσκησαν αυτά και οι σύζυγοι ή οι συμβιούντες τους, κατά την τελευταία τριετία. Μάλιστα, η απόφαση που υπογράφει ο πρωθυπουργός (Αριθμ. Υ 150/12/12.2019) προβλέπει ότι τα υπόχρεα πρόσωπα οφείλουν να δηλώνουν και οιαδήποτε επιγενόμενη, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κατάσταση, η οποία «αντικειμενικά επηρεάζει την αμερόληπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους, ευθύς ως λάβουν γνώση αυτής» (υποχρέωση υποβολής μεταγενέστερης δήλωσης).

Ως αρμόδιος φορέας υποδοχής δηλώσεων και τήρησης αρχείου για την εφαρμογή των διαδικασιών που αφορούν καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων ορίζεται η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Όπως σημειώνεται στην απόφαση η υποβολή των στοιχείων γίνεται ηλεκτρονικά.

Ιδού ποιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση αναφορικά με σύγκρουση συμφερόντων: Τα μέλη της Κυβέρνησης και οι Υφυπουργοί, οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, καθώς και οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι Πρόεδροι ή επικεφαλής Ανεξαρτήτων Αρχών και οι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), των οποίων η επιλογή ανήκει στην Κυβέρνηση.

Ειδικά για τους μετακλητούς υπαλλήλους σε ιδιαίτερα γραφεία ή στην Προεδρία της Κυβέρνησης, ισχύουν μόνον οι διαδικαστικές υποχρεώσεις που αφορούν στην υποχρέωση υποβολής μεταγενέστερης δήλωσης.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι τα υπόχρεα πρόσωπα οφείλουν να υποβάλλουν μεταξύ άλλων και τα εξής στοιχεία:

-υπεύθυνη δήλωση με την τυχόν συμμετοχή αυτών και των συζύγων ή των συμβιούντων τους, υπό οποιαδήποτε μορφή, στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση επιχειρήσεων,

-αντίγραφο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης της τελευταίας τριετίας εφόσον είναι ήδη υπόχρεα, ή, σε κάθε άλλη περίπτωση, της αρχικής δήλωσης,

-υπεύθυνη δήλωση με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα των ιδίων ή των συζύγων ή συμβιούντων τους, αμειβόμενη ή μη, που μπορεί, κατά την κρίση τους, να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση των ανατιθέμενων καθηκόντων τους, 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/12/13/5df33ca7825e63747f07b1a3.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter