Ο Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία: Πρώτα ο Έλληνας πρωθυπουργός και έπονται οι… Πάτριοτ

Ο Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία: Πρώτα ο Έλληνας πρωθυπουργός και έπονται οι… Πάτριοτ

Με στόχο την «προσέλκυση επενδύσεων», την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας αλλά και την περιφερειακή συνεργασία για την εμπέδωση της… ειρήνης και της σταθερότητας σπεύδει σήμερα το απόγευμα στη Σαουδική Αραβία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στο πλαίσιο του ταξιδιού του θα επισκεφθεί και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μαζί με τον Κ. Μητσοτάκη θα είναι ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει και το ταξίδι αυτό στο πλαίσιο του «κύκλου επενδυτικών ταξιδιών» του πρωθυπουργού σε όλο τον κόσμο θέλοντας δε να μας πείσει για τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος…

Ακολουθούν οι Πάτριοτ

Βέβαια να θυμίσουμε ότι έχει προηγηθεί η εξαγγελία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης, για αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία κάπου στην άνοιξη του 2020, καθώς δεν απομένουν παρά οι τελευταίες «λεπτομέρειες» για τις τελικές αποφάσεις, που ίσως συζητηθούν και στο εν λόγω ταξίδι του στο Ριάντ. 

Η αποστολή των «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία αποτελεί μαζί με την περιπολία της φρεγάτας «Σπέτσαι» στα Στενά του Ορμούζ, δυο πολύ επιθετικές κινήσεις της ελληνικής στρατιωτικής διπλωματίας, με την Αθήνα να αναμένει θετική ανταπόκριση από τη πλευρά των συμμάχων της- ανταπόκριση που, παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, δεν διαφάνηκε στο βαθμό που τουλάχιστον περιμέναμε και από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ερντογάν.

Στο μενού εξαγωγές και κατασκευές

Από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές της αραβικής χερσονήσου αναμένεται να βγουν ωφελημένες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παράλληλα, στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα, αν και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη.

Το πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στο Ριάντ με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Βασιλείου), Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας δρ. Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι και ακολούθως με τον Διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν.

Την Δευτέρα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών.

Την Δευτέρα το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο ‘Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Χαμίντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του ‘Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter