Ο Μητσοτάκης, το εμβόλιο και η ανάκαμψη του τουρισμού

Ο Μητσοτάκης, το εμβόλιο και η ανάκαμψη του τουρισμού

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των εταιρειών Pfizer και BioNTech για το εμβόλιο, η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρώτο τον πρωθυπουργό, έσπευσε να εκπέμψει μηνύματα αισιοδοξίας.

Στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «θα έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια, ενδεχομένως και από τον Ιανουάριο». Ενώ την Παρασκευή, στη διευρυμένη τηλεδιάσκεψη για το εμβόλιο, δήλωσε πως «μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμών ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση».

Ανάλογη οπτική, σε ότι αφορά την κατάσταση της οικονομίας, είχαν και οι προ τετραημένου δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών. Ο Θ. Σκυλακάκης προέβλεψε ότι το 2021 θα ξεκινήσει με ένα δύσκολο οικονομικά πρώτο εξάμηνο (δηλαδή με ύφεση), η χρονιά όμως θα κλείσει με ανάπτυξη 5% λόγω της ανάκαμψης των φετινών τουριστικών εσόδων, στο επίπεδο του 60% των τουριστικών εσόδων του 2019.

Το εμβόλιο ως από μηχανής θεός

Για την ελληνική κυβέρνηση που αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, αρνήθηκε επίμονα να πάρει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών στη δημόσια υγεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη δημόσια παιδεία, το εμβόλιο αναμένονταν ως από μηχανής θεός. Έχει επενδύσει την πολιτική της επιβίωση σε αυτό. Σύμφωνα με το Bloomberg, όμως, για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και γενικά τις πλούσιες χώρες, η πανδημία του κορωναϊού και η οικονομική κρίση που τη συνοδεύει δεν πρόκειται να τερματιστούν πριν τα τέλη του 2021. Για τον υπόλοιπο κόσμο, τις φτωχές χώρες, θα συνεχιστούν και το 2022.

Αυτό συμβαίνει γιατί το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που δυσκολεύουν τη διανομή και τη διαχείρισή του.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η συντήρηση του εμβολίου απαιτεί ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίας (-70 βαθμοί Κελσίου). Το πρόβλημα της διανομής τείνει να λυθεί με τη μεταφορά του σε συνθήκες ξηρού πάγου, έργο που ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να φέρει σε πέρας η Deutsche Post. Ακόμη πιο δύσκολη όμως είναι η διαχείρισή του από τους τελικούς αποδέκτες, τους φορείς που θα αναλάβουν τα προγράμματα εμβολιασμού.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τηλεγραφήματα του Reuters, η αρχική σκέψη ήταν ο εμβολιασμός να γίνει από τα μεγάλα νοσοκομεία. Σύντομα όμως διαπιστώθηκε ότι ακόμη και τα καλύτερα αμερικάνικα νοσοκομεία δεν έχουν δυνατότητα αποθήκευσης του εμβολίου στις κατάλληλες συνθήκες. Οπότε χρειάζεται κάτι άλλο: ο σχεδιασμός ενός κεντρικού συστήματος εμβολιασμού όπου η διαδρομή, από την στιγμή που θα βγαίνει το εμβόλιο από το εργαστήριο ως την έγχυσή του στο μπράτσο του τελικού αποδέκτη θα ολοκληρώνεται στο 10ήμερο, ανώτατο χρόνο εγγύησης της αποτελεσματικότητάς του από τις παρασκευάστριες εταιρείες. Πρόκειται για μια πρωτοφανή στην σύγχρονη ιστορία ανάγκη διοικητικής μέριμνας για εμβολιασμό με κεντρικό σχεδιασμό και σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Στις ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ένα σχέδιο για το πώς θα οργανώσουν τον εμβολιασμό. Ούτε στη Γερμανία, γι’ αυτό η εκεί Υπουργός Υγείας παραμένει συγκρατημένη ως προς το χρονοδιάγραμμα έναρξης του. Η ελληνική κυβέρνηση όμως μας δήλωσε σήμερα ότι έχει ήδη σχέδιο και θα κάνει τον εμβολιασμό μέσω πρωτοβάθμιων δομών πανελλαδικά και με κινητά συνεργεία, για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Οι ξένοι βλέπουν το τέλος της πανδημίας στα τέλη του 2021

Με βάση το Bloomberg και το Reuters, οι δυσκολίες στη διανομή και διαχείριση του εμβολίου, σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι ο εμβολιασμός του γενικού κοινού θα ολοκληρωθεί κάπου στα τέλη του 2021, σημαίνουν πως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα τελειώσουν με την πανδημία και την οικονομική κρίση στα τέλη του 2021. Στην Ελλάδα όμως κατά τα κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο εμβολιασμός θα τρέξει τόσο γρήγορα που η πανδημία και η οικονομική κρίση θα τελειώσουν τον Ιούνιο, με το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό.

Άδικο έχει να υποψιαστεί κανείς ότι εκεί στην κυβέρνηση έχουν κατά νου να επαναλάβουν την παράσταση του περασμένου καλοκαιριού; Να κατασκευάσουν δηλαδή ξανά μια εικόνα της Ελλάδας ως free covid19 χώρας για να προσελκύσουμε όσους περισσότερους τουρίστες μπορούμε, (χωρίς «αχρείαστα» τεστ αφού έχει θα αρχίσει ο εμβολιασμός), και μετά, ακόμη κι αν υπάρξει επόμενο κύμα πανδημίας, «ε δεν μας πολυπειράζει παιδιά αφού έχουμε εμβόλιο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter