Ο Μίκης Θεοδωράκης και η σχέση του με το ποδόσφαιρο

Ο Μίκης Θεοδωράκης και η σχέση του με το ποδόσφαιρο

Πολιτικός και αγωνιστής που βγήκε από τους αγώνες του λαού, καλλιτέχνης που το έργο του το οποίο θα παραμείνει ανεξίτηλο, ποτιζόταν από τη φλέβα του λαϊκού πολιτισμού ο Μίκης ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του λαού που μοχθεί, παλεύει, πολεμά, γλεντά, πενθεί, που χίλιες φορές πεθαίνει και μόνο μία φορά ζει.

Κομμάτι του λαϊκού μουσικού ιδιώματος το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, κομμάτι ατόφιο του λαϊκού πολιτισμού και το ποδόσφαιρο. Και ο Μίκης δεν θα μπορούσε να μη στρέψει το πάθος του –γιατί αυτός ο συμπαντικός άνθρωπος δεν καταδέχεται το χλιαρό– στο ποδόσφαιρο και στους «ήρωες της ημέρας» των λαϊκών συνοικιών.

Στη σχέση του Θεοδωράκη με την μπάλα εστιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Γεωργάκης στο βιβλίο του «“Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ” Ή Οταν ο Μίκης συνάντησε το ποδόσφαιρο»· ανατρέχει στη ζωή του μουσικοσυνθέτη, ξεδιαλέγει περιστατικά που ο ίδιος έχει αφηγηθεί ή είχε αναδείξει ο Τύπος και φυλλομετρά τις σελίδες του βιβλίου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Μίκης θα ήθελε να λατρευτεί ως λαϊκός ήρωας και επειδή δεν μπορούσε να γίνει ποδοσφαιριστής –αν και ήταν παιδί της αλάνας–, έγινε συνθέτης που ταίριαξε τα ακούσματα του λαού με υψιπετείς στροφές. Στροφές που θα μπορούσαν να χορέψουν τα παιδικά του ινδάλματα: ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, οι πέντε Ανδριανόπουλοι, ο Γιάννης Βάζος – όλοι ολυμπιακοί όπως και ο ίδιος, αλλά πάνω απ’ όλα εθνική Ελλάδας. Ο Γιάννης Γεωργάκης συνταιριάζει ανθρώπους και καταστάσεις από τον χώρο του ελληνικού και του ξένου ποδοσφαίρου με αντίστοιχα από εκείνον του πολιτισμού. Κι ενώ τη μια στιγμή διαβάζεις για τον Λεβ Γιασίν, τον Γιώργο Κούδα, τον Αριστείδη Καμάρα ή τον Οτο Ρεχάγκελ, την αμέσως επόμενη στιγμή ξεπροβάλλουν η Μάγια Πλισέτσκαγια, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Αρης Δικταίος και ο Ηλίας Λάγιος να γράφει για τον Μαραντόνα. Ενα βιβλίο για τους φανατικούς των ομάδων τους, οι οποίοι είναι ικανοί να πανηγυρίσουν τις επιτυχίες των ειδώλων τους στον ρυθμό της 5ης Συμφωνίας του Μπετόβεν.

«Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ»

Γιάννης Γ. Γεωργάκης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ιανός

ISBN: 978-618-5141-62-2

ΣΕΛ.: 152

ΤΙΜΗ: €10,00

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter