Ο μιντιακός βιότοπος

Ο μιντιακός βιότοπος

Διάβασα τις προάλλες στον «τοίχο» της φεϊσμπουκικής προσωπικής σελίδας ενός καλού φίλου, του Νίκου Σκοπλάκη, την παρακάτω ανάρτηση:

«Η Μπέλα Φρομ υπήρξε μια από τις καλύτερες ρεπόρτερ και τις πιο ωραίες πένες στην εφημερίδα “Vossische Zeitung”. Υπερασπίστηκε με πάθος, συγκρότηση και οξυδέρκεια τη δημοκρατία απέναντι στον ναζισμό και στους συντηρητικούς μεγαλοαστούς ευεργέτες του. Κάποια μέρα του 1932, στη διάρκεια μιας από τις περίφημες έρευνές της, εντόπισε ένα γλιτσερό μεταξωτό σκουλήκι το οποίο παρίστανε τον συνάδελφό της σε κάποια άλλη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας να προσέρχεται σε μυστική συνάντηση με τον Χίτλερ, κάπου πλησίον της βερολινέζικης Wilhelmstraße. Αργότερα η Μπέλα Φρομ σημείωνε σχετικά με το γλιτσερό μεταξωτό σκουλήκι στο ημερολόγιό της: “Θα ’θελα να ’ξερα τι θέλει αυτός εκεί. Σίγουρα τίποτε που να σημαίνει οτιδήποτε καλό για τους αξιοπρεπείς ανθρώπους”. Θυμάμαι όλο και περισσότερο το γλιτσερό μεταξωτό σκουλήκι και την αναφορά της Μπέλα Φρομ σε αυτό όσο βλέπω και ακούω τους εγχώριους “θαμώνες” στα σαλόνια και στους διαδρόμους της προπαγάνδας του φαιοκίτρινου συρφετού».

 Η Μπέλα Φρομ από τη μία και η γλιτσερή (μεταξωτή δε) δημοσιογραφία, η οποία τα τελευταία χρόνια κατέχει, αν μη τι άλλο, κυρίαρχη θέση στη χώρα. Το ζήτημα βέβαια είναι κάποια στιγμή να μεταθέσουμε τη συζήτηση από τη σκωληκόβρωτη δημοσιογραφία στους αναγνώστες και τους «καταναλωτές» ειδήσεων. 

Δηλαδή σε εκείνους που τροφοδοτούν δουλικές συμπεριφορές στον Τύπο και δίνουν τη δυνατότητα να αναπαράγονται στο διηνεκές. Σε εκείνους που ενοχλούνται μέχρι οργής από τη δουλική όσο και ιδιοτελή στάση της πλειονότητας των Μέσων απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση αλλά επιμένουν να τα επιλέγουν για την ενημέρωσή τους. 

Ας αναλογιστούμε την (ατομική) μας ευθύνη αν πραγματικά επιθυμούμε να στρέψουμε την ατμομηχανή της ενημέρωσης προς την κατεύθυνση της απαγκίστρωσής της από τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς. 

Αν πραγματικά θέλουμε στο μέλλον να υπάρχουν περισσότερες Μπέλα Φρομ από δημοσιογράφους πρόθυμους να συναντηθούν με τους χιτλερίσκους της νέας εποχής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter