Ο μισθός καίγεται, η κυβέρνηση… σφυρίζει

Ο μισθός καίγεται, η κυβέρνηση… σφυρίζει

Ηταν κάτι δεδομένο και ίσως αναπόφευκτο ως συνέπεια της πανδημικής κρίσης. Ομως το ζήτημα δεν είναι η ακρίβεια αυτή καθαυτή, αλλά το μέγεθος και ο τρόπος αντιμετώπισής της. Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε εκτόξευση τιμών και παράλληλα άρνηση αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Δεκεμβρίου δημοσίευσε τα στοιχεία για τον μήνα Νοέμβριο που δείχνουν αύξηση 4,8% σε σχέση με πέρυσι. Ηδη οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό του τρέχοντος μήνα δίνουν αύξηση της τάξης του 5,2%. Τι σημαίνει αυτό αποτυπωμένο στο παρόν αυτής της εβδομάδας;

Δυσκολία και για τα βασικά

Η ακρίβεια… καίει το πενιχρό εισόδημα των Ελλήνων, φτωχαίνοντας όχι μόνο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά ακόμη και τον καθημερινό επιούσιο. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ κατέδειξε σε πρόσφατη έρευνά του, η οποία διεξάχθηκε προτού αρχίσει το ράλι της ακρίβειας, ότι ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα δυσκολεύεται να καλύψει τις βασικές του ανάγκες! Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι η αγοραστική δύναμη όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έχει μειωθεί κατά 10%. Στην Ελλάδα αυτή η κατηγορία αριθμεί περί τους 800.000 μισθωτούς σε σύνολο περίπου 2,3 εκατομμυρίων. Αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος μισθός είναι περί τα 955 ευρώ, εύκολα συμπεραίνουμε τι συμβαίνει στην κοινωνία.

Στο χρηματιστήριο της χονδρικής ενέργειας που μας έβαλε ο Κωστής Χατζηδάκης ως πρώην υπουργός Ενέργειας (δεν έχει σημασία η είσοδος αλλά ο χρόνος και ο τρόπος) ήδη έχουμε αύξηση 5,79% (η μέση χονδρική τιμή ρεύματος μετρήθηκε στα 242 ευρώ τη μεγαβατώρα για τον μήνα Δεκέμβριο από 228 τον Νοέμβριο). Αυτό σημαίνει ότι τα αγαθά που παράγονται με ρεύμα –τα περισσότερα δηλαδή– έχουν μόνο από αυτό το γεγονός τεράστια αύξηση, ενώ η βιομηχανία έχει ήδη επιβαρυνθεί με αύξηση στις τιμές των εισαγωγών κατά περίπου 30-35%!

Ακρίβυναν όλα

Ολα αυτά φέρνουν αυξήσεις στα τρόφιμα… Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που έλαβε υπόψη τις μέσες τιμές πώλησης των προϊόντων της άμεσης κατανάλωσης, το ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ (αύξηση 20%). Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα έχουν αυξηθεί σχεδόν 50%, η φέτα περίπου 25%, το ψωμί κατά 20%.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Από την άλλη το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ως επιστημονικό όργανο των σουπερμάρκετ κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 5% κατά μέσο όρο στις τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Είναι προφανές ότι λαμβάνει τις κατώτατες τιμές του κάθε προϊόντος μέσα από τις προσφορές των μεγάλων σουπερμάρκετ!

Από την άλλη, το ΙΝΚΑ συγκρίνοντας (όπως είναι το σωστότερο) τις μέσες τιμές κάνει λόγο για αύξηση του κόστους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα κυμαίνεται κοντά στο 20%. Το ΙΝΚΑ υπολογίζει ότι μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί φέτος να δαπανήσει από 75-100 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και το εύρος επιλογών, όταν πέρυσι ήθελε 65-80 ευρώ!

Να δεις τι σου ‘χω για μετά

Για το καλό του περιβάλλοντος η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου θεσπίζει ειδική προσφορά στα πλαστικά μίας χρήσης. Μάλιστα, για να κάνει περισσότερο φορομπηχτικό το μέτρο, η εισφορά επιβάλλεται ανά τεμάχιο προϊόντος (άλλο δηλαδή το ποτήρι του καφέ και άλλο το καπάκι του)! Αυτός ο νέος φόρος επιβάλλεται σε όλες τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών. Ερχεται λοιπόν αύξηση της τάξης των 9 λεπτών στις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων. Το ύψος της εισφοράς ανέρχεται σε 4 λεπτά προ ΦΠΑ ανά τεμάχιο πλαστικού προϊόντος. Ετσι, αν κάποιος από τον Ιανουάριο αγοράζει έναν καφέ, θα επιβαρυνθεί με 4 λεπτά για το ποτήρι κι άλλα 4 λεπτά για το καπάκι του ποτηριού. Αν σε αυτά προσθέσουμε και ΦΠΑ 13%, τότε η συνολική επιβάρυνση φτάνει στα 9 λεπτά! Για να καταλάβουμε το μέγεθος της φορομπηχτικής πολιτικής αρκεί να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται περίπου 5 δισ. κούπες καφέ τον χρόνο. Αυτό μας κάνει περίπου 500 κούπες καφέ ετησίως κατ’ άτομο. Αν υποθέσουμε ότι τις μισές από αυτές τις κούπες τις πίνουμε σε πλαστικό, τότε εύκολα προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση της τάξης των 50 ευρώ ετησίως. Αν δούμε τώρα ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει διότι έδωσε αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό (δηλαδή 13 ευρώ τον μήνα) και αφαιρέσουμε το φορομπηχτικό μέτρο, τότε εύκολα προκύπτει η κοροϊδία που υφιστάμεθα από τους «άριστους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter