Ο Μηταράκης θυμήθηκε τις κάμερες στους αστυνομικούς

Ο Μηταράκης θυμήθηκε τις κάμερες στους αστυνομικούς

Σε μετρ του εμπαιγμού όπως και οι προκάτοχοί του εξελίσσεται ο Νότης Μηταράκης ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς πασχίζοντας να υπερασπιστεί την αστυνομία αναφορικά με τον θανατηφόρο πυροβολισμό του 20χρονου στη Λάρισα, επανέφερε τα… σχέδια για κάμερες στις στολές των αστυνομικών, όπως έκανε προ ενάμιση έτους ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις αρχές της προηγούμενης τετραετίας Μητσοτάκη. Πιέσεις στις ανεξάρτητες αρχές να περάσουν τις αποφάσεις με όρους fast track.

Τον Δεκέμβριο του 2019, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έγραφαν «Πράσινο φως Χρυσοχοΐδη για κάμερες στις στολές των αστυνομικών», επικαλούμενα πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘΕΣ), σε επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ήταν τότε, τα… προεόρτια της αστυνομικής καταστολής της αστυνομίας Χρυσοχοΐδη, με τα πρώτα δείγματα γραφής αστυνομικής βίας και τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο ίδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συνέντευξή του δήλωνε πως «έχουν ρυθμιστεί όλες οι νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες. Πιστεύω τις επόμενες ημέρες τα ΜΑΤ θα βγαίνουν στις επιχειρήσεις με κάμερα της οποίας η λειτουργία θα ανακοινώνεται σε αυτούς που διαδηλώνουν, ότι από τώρα αρχίζει η καταγραφή». Μιλούσε τότε για σημαντικούς κανόνες και δικλείδες ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα.

Ξανά ο ίδιος υπουργός Χρυσοχοΐδης, στον απόηχο του οργίου αστυνομικής καταστολής του Μαρτίου του 2021, με τον ξυλοδαρμό πολιτών σε πλατείες και τα διαγγέλματα Μητσοτάκη κατά της βίας κατά… των αστυνομικών, έγραφε στα κοινωνικά του δίκτυα: «Μπήκαν οι κάμερες πιλοτικά στη ΔΡΑΣΗ και στην ΟΠΚΕ. Σε λίγο παντού. Μια εικόνα, ένας ήχος, όλη η αλήθεια.».

Την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους, παραλαμβάνοντας το νέο του υπουργείο, ο Τάκης Θεοδωρικάκος υποσχόταν τον… «άμεσο εφοδιασμό με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών», εκθέτοντας την κυβέρνηση και τον προκάτοχό του.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, έρχεται ο τρίτος κατά σειρά υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, και υπόσχεται αυτά που έχουν εξαγγείλει και έχουν… εφαρμόσει οι προκάτοχοί του.

«Οι κάμερες θα προχωρήσουν. Βέβαια θέλουμε εδώ και τη συνεργασία των Ανεξάρτητων Αρχών. Να μην τεθούν εμπόδια στη χρήση αυτών των καμερών. Γιατί πολλές φορές δυστυχώς τίθενται εμπόδια στη χρήση αυτών των καμερών. Αυτές είναι εκεί για να προστατέψουν τον πολίτη. Να προστατέψουν τον πολίτη στην όποια περίπτωση κρατικής αυθαιρεσίας, αλλά και να καταγράφουν με έναν αποδεικτικά ισχυρό τρόπο το οποιοδήποτε αδίκημα μπορεί να τελείται. Ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες εάν κάποιος συμμετείχε ή δε συμμετείχε σε μια παράνομη δράση, είτε είναι αστυνομικός που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο εμπλοκής, είτε είναι ένας πολίτες ο οποίος παρανόμησε» δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το σοκ που προκάλεσε ο θανάσιμος πυροβολισμός του 20χρονου από αστυνομικό στη Λάρισα.

«Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι και στους αστυνομικούς αλλά και στα οχήματα είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες κάμερες, όπως υπάρχουν στις περισσότερες προηγμένες δημοκρατίες. Και αυτό δημιουργεί μία μεγάλη ασφάλεια, και επαναλαμβάνω, πρώτα απ’ όλα στον πολίτη» συμπλήρωσε, ανακοινώνοντας πως είναι «μια προτεραιότητα να το κάνουμε μέσα στο 2023».

Είναι προφανές πως τα προηγούμενα χρόνια, οι αντίστοιχες «ανακοινώσεις» έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλεία κατευνασμού των πολιτών, έπειτα από κάθε έξαρση αστυνομικής βίας. Όπως είναι προφανές πως κάποιος, ή κάποιοι, έλεγαν ή λένε ψέματα.

Ωστόσο, εάν σήμερα ο υπουργός Μηταράκης επικαλείται μία αλήθεια, αυτή δεν είναι άλλη πως η κυβέρνηση πιέζει τις ανεξάρτητες αρχές να «μην τεθούν εμπόδια στη χρήση αυτών των καμερών». Τι φόβους έχει από τον έλεγχο των Ανεξάρτητων Αρχών ένα σχέδιο που εκπονείται και… εφαρμόζεται επί τέσσερα και πλέον χρόνια;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter