Ο Μητσοτάκης ανοίγει την «κερκόπορτα» της Ευρώπης στον Σαουδάραβα πρίγκιπα μετά τον διπλωματικό εξοστρακισμό του

Ο Μητσοτάκης ανοίγει την «κερκόπορτα» της Ευρώπης στον Σαουδάραβα πρίγκιπα μετά τον διπλωματικό εξοστρακισμό του

Έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια διπλωματικού εξοστρακισμού ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν πατάει για πρώτη φορά το πόδι του σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δολοφονία του  Τζαμάλ Κασόγκι και η έκθεση της  CIA που τον «δείχνει» ως ηθικό αυτουργό για το μαρτυρικό θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου τον οδήγησε σε μια διπλωματική απομόνωση η οποία «έσπασε» με την επίσκεψή του χθες στην Αθήνα και την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, κανείς άλλος εκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έσπασε τον πάγο με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.

Η επίσκεψή του όμως στην Αθήνα κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί. Όπως γράφει σε ανάλυσή της η υπηρεσία ειδήσεων Al Monitor, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έπαιξαν «ιδιαίτερο ρόλο» στον τερματισμό της πολιτικοδιπλωματικής απομόνωσης του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου. Η Σαουδική Αραβία είναι το απόλυτο πολιτικό βαρύ πυροβολικό ως κυρίαρχος των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και η ηγετική δύναμη στον αραβικό κόσμο και αυτό είναι πέραν του δέοντος ορατό σε μια περίοδο που τόσο η Ελλάδα όσο και ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας βρέθηκε επίσης στην κορυφή της ημερησίας διάταξης την στιγμή που το πολιτικό θερμόμετρο με την Τουρκία έχει ανέβει σημαντικά. Όμως και το Ριάντ ανησυχεί ιδιαίτερα για την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε λοιπόν, να κάνει την αρχή και να ανοίξει στον Σαουδάραβα πρίγκιπα την «κερκόπορτα» της Ευρώπης σε μια κίνηση που αποδεικνύει ότι στον κόσμο που ζούμε, η Realpolitik υπερισχύει τελικά των εκτιμήσεων που βασίζονται σε αξίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter