Ο Μητσοτάκης έριξε τα τρένα στα βράχια

Η συνάντηση με τη Μελόνι φανέρωσε όλα όσα δεν έχει πράξει μετά τα Τέμπη η κυβέρνηση για τους σιδηροδρόμους παρά τις υποσχέσεις

Μέχρι το Παλάτσο Κίτζι έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για χάρη των Τεμπών, μιας και η υπόθεση παραμένει στην επικαιρότητα μετά και τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και τη διαχείριση της προηγούμενης για τον Χρήστο Τριαντόπουλο από το Μαξίμου. Οπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στο Documento, ο πρωθυπουργός αξιοποιεί την κρίση με τον Κ. Καραμανλή για να προχωρήσει σε «εσωτερικό ξεκαθάρισμα», καθώς η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά τού δίνει τη δυνατότητα να προκαλέσει καίριο πολιτικό πλήγμα και στο καραμανλικό μπλοκ. Ομως τα όρια παρέμβασης του Μαξίμου είναι συγκεκριμένα, καθώς για την απαξίωση του σιδηροδρόμου δεν ευθύνεται πολιτικά μόνο ο πρώην υπουργός Μεταφορών αλλά ολόκληρη η κυβέρνηση και κυρίως ο Κυρ. Μητσοτάκης ως πολιτικός προϊστάμενος.

Ούτε τα απαραίτητα

Διαφωτιστική ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι την περασμένη Δευτέρα, όπως και η προηγηθείσα (8/5) διαπραγμάτευση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και αρμόδιο υπουργό για τις μεταφορές Ματέο Σαλβίνι. Η ιταλική πλευρά διατράνωσε σε όλους τους τόνους ότι για να φέρει νέα σύγχρονα τρένα, όπως της ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά, με καλύτερους όρους ασφάλειας για τους πολίτες, θα πρέπει το ελληνικό κράτος να φτιάξει δίκτυα και υποδομές. Με λίγα λόγια, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάνει ούτε τα απολύτως απαραίτητα για το δίκτυο και τη διασφάλιση της ασφάλειας δύο χρόνια και κάτι μετά το έγκλημα των Τεμπών, ζημιώνοντας παράλληλα το δημόσιο.

Στους κυβερνώντες επικρατεί μια λογική του «κράτα με να σε κρατώ» καθώς ένα τεράστιο κυβερνητικό δίκτυο είναι υπεύθυνο για την απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου. Το 2022 ο τότε υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλής είχε ζητήσει 50 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών για έργα, αγορά υλικού, πρόσληψη προσωπικού κ.ά. Τα χρήματα δεν δόθηκαν από τον τότε υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μετά την τραγωδία των Τεμπών και την παραίτηση του Κ. Καραμανλή ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μάλιστα, ο ίδιος ο Χρ. Σταϊκούρας υιοθέτησε το αίτημα για τα 50 εκατ. ευρώ αλλά ο τότε υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης πάλι δεν το ενέκρινε.

Σε σχετική ερώτηση του Documento για τις αιτήσεις χρηματοδότησης από τους πρώην υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε εμφανή αμηχανία απάντησε (12/5) ότι «δεν γνωρίζω λεπτομέρειες ως προς τα αιτήματα χρηματοδότησης» και ότι θα επανέλθει.

Ξάφνου βρήκε χρήματα

Προφανώς ήταν κεντρική επιλογή του Μαξίμου, η οποία αναδεικνύει τον κυνισμό του πρωθυπουργού. Μόνο μετά τα τεράστια συλλαλητήρια για το έγκλημα των Τεμπών στις 26 Ιανουαρίου και στις 28 Φεβρουαρίου ο Κυρ. Μητσοτάκης ξάφνου, ως «διά μαγείας», βρήκε χρήματα για έργα στον σιδηρόδρομο. Αφού παραδέχτηκε ότι θα έχουμε ασφάλεια στα τρένα το 2027, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Κυρανάκης συζητά την ασφάλεια (τηλεδιοίκηση) και γίνεται λόγος για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στη λογική του πρωθυπουργού όλα μεταφράζονται σε πολιτικό κόστος και επικοινωνία. Η «εύνοια» μάλιστα προς τον Κ. Κυρανάκη έχει ενοχλήσει πολλούς στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να κοντύνει τους εσωτερικούς αντιπάλους του και να ελέγξει τους «αρμούς του κόμματος», γι’ αυτό και κατά πάσα πιθανότητα θα κόψει από το ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες εκλογές τον Κ. Αχ. Καραμανλή. Ομως οι καραμανλικοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη και οι ισορροπίες που διαμορφώνονται είναι πολύ λεπτές.

Η ιταλική πλευρά διατράνωσε ότι για να φέρει σύγχρονα τρένα θα πρέπει το ελληνικό κράτος να φτιάξει δίκτυα και υποδομές…

Η «μαύρη τρύπα» της επένδυσης

Στον κάλαθο των αχρήστων βρέθηκε το μνημόνιο συνεργασίας του ελληνικού δημοσίου και της Trenitalia, βασικού μετόχου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2019. Ο τότε υπουργός Yποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής συνομολογούσε να επιδοτηθούν για 50 εκατ. ευρώ ετησίως τα άγονα δρομολόγια για 10+5 χρόνια, με αντάλλαγμα η ιταλική πλευρά να κάνει επενδύσεις αναβάθμισης ύψους 2,215 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαπενταετίας, που αφορούσαν μεταξύ άλλων 600-750 εκατ. ευρώ σε υπερσύγχρονα τρένα, 100-150 εκατ, ευρώ σε νέες τεχνολογίες και άλλα τόσα σε ακίνητα της πρώην ΓΑΙΟΣΕ. Καμία πλευρά δεν τήρησε τη συμφωνία ούτε ακόμη την οριστική σύμβαση υποχρεώσεων που υπογράφηκε το 2022 πάλι από τον Κ. Καραμανλή με μειωμένες επενδύσεις (163,5 εκατ. ευρώ για πέντε τρένα και άλλα 101,5 εκατ. για 20 νέας τεχνολογίας τροχαίο υλικό) για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ούτε έργα σηματοδότησης ούτε η λειτουργία του συστήματος ETCS ολοκληρώθηκαν μέχρι το τέλος του 2021 από πλευράς δημοσίου. Μόνο η ετήσια επιδότηση των 50 εκατ. ευρώ καταβαλλόταν στη Hellenic Train.

Την περασμένη Τρίτη η de facto ζημιωμένη στις σιδηροδρομικές επενδύσεις Ελλάδα υπέγραψε νέο μνημόνιο. Κυρ. Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι συμφώνησαν η Hellenic Train να επενδύσει 360 εκατ. ευρώ σε τροχαίο υλικό και εγκαταστάσεις ενώ το δημόσιο να ολοκληρώσει υποδομές κόστους 450 εκατ. (κατεστραμμένο δίκτυο από τον Daniel, συστήματα ασφάλειας κ.λπ.). Ο πρωθυπουργός, που τον Μάρτιο του 2019 υποστήριζε σε προεκλογικούς λόγους ότι επιμένει «στα έργα της συντήρησης και της αναβάθμισης» του σιδηροδρομικού δικτύου, καίγεται να αποδείξει ότι έχει επιτελέσει έργο το 2027. Αν δεν είναι όλα «επικοινωνία», όπως πιστεύει, και είχε τηρήσει εγκαίρως τις υποσχέσεις, δεν θα θρηνούσαμε 57 θύματα στα Τέμπη.

Θ.Κ

Διαβάστε επίσης

Μαφιόζικη επίθεση στα Άνω Λιόσια

Επικίνδυνα παιχνίδια με το πόρισμα Καρώνη – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Χρ. Κατσαδιώτης στο Documento: «Όταν φοβάσαι για τη ζωή σου, δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης»

Κατάρρευση στο ανάκτορο της Κνωσού: Έργα βιτρίνας και όχι συντήρηση των ιστορικών τοιχογραφιών

Ο Σωτήρης Δημητρίου στο Docville την Κυριακή με το Documento