Ο Μητσοτάκης καλλιεργεί τα εκλογικά σενάρια που διαψεύδει

Ο Μητσοτάκης καλλιεργεί τα εκλογικά σενάρια που διαψεύδει

Διαχρονικά σχεδόν για όλες τις κυβερνήσεις στη χώρα μας μόλις πέρναγε το μισό της θητείας τους ξεπηδούσαν σενάρια πρόωρων εκλογών. Κάποιες φορές καθυστερούσαν λίγο παραπάνω, ενώ τα τελευταία χρόνια η πρόωρη διενέργειά τους συνήθως προδιαγραφόταν από τη μεγάλη τους φθορά. Ποτέ ξανά όμως μια κυβέρνηση η οποία από την πρώτη μέρα της διακήρυξε τον στόχο της ολοκλήρωσης της τετραετίας δεν κατάφερε να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, την πρώτη σε ελληνικό τηλεοπτικό μέσο έπειτα από τρεις μήνες.

Εάν η παραπάνω δήλωση του πρωθυπουργού είχε οποιοδήποτε στοιχείο ειλικρίνειας, τότε δεν θα συναντούσε κανείς τόσες προεκλογικές αναφορές στον λόγο του τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ούτε φυσικά θα τον άκουγε να ζητά όψιμα «εθνική συσπείρωση» την ώρα που επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση ακόμη και όταν αυτή τον στηρίζει ουσιαστικά σε εθνικά ζητήματα, ενώ εκείνος επιμένει να απορρίπτει οποιαδήποτε περίπτωση σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Καλλιεργούν προεκλογικό κλίμα

Λίγες εβδομάδες πέρασαν από την τελευταία κυβερνητική «διαρροή» για εκλογές τον Σεπτέμβριο αλλά και για ανασχηματισμό, δίνοντας πια στα αντίστοιχα σενάρια διαστάσεις περιοδικού φαινομένου. Μόνο κατά τη διάρκεια του Ιουνίου οι πολίτες έχουν ακούσει τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στις επερχόμενες εκλογές με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Στις αρχές του μήνα μετέτρεψε το συνέδριο της κομματικής νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας σε «αφετηρία για την τελική ευθεία προς την επόμενη εκλογική νίκη» του κόμματός του. Λίγες ημέρες μετά παραχώρησε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της οποίας το ένα τρίτο αφιερώθηκε στα προεκλογικά σενάρια, ενώ μόλις την Τετάρτη έδωσε προεκλογικό τόνο ακόμη και στη συμμετοχή του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ταυτόχρονα έχει ήδη αρχίσει να παραπέμπει σειρά ζητημάτων στην επόμενη τετραετία, όπως ένα συνολικό σχέδιο για τη στέγαση, παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών και άλλα.

Παράλληλα, οι πολλαπλές κρίσεις έχουν αντίκτυπο που ζαλίζει. Τα μέτρα για το κόστος ενέργειας δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακουφίσει τα νοικοκυριά ούτε αναμένεται να κάνουν μεγάλη αίσθηση εάν δεν συμπληρωθούν με ευρύτερες παρεμβάσεις. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός επελαύνουν επιβαρύνοντας βασικά και μη αγαθά, με τις προεκτάσεις τους να εξελίσσονται καθημερινά απειλητικά, και μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή, αυτή της επισιτιστικής κρίσης, προ των πυλών. Ο πύρινος εφιάλτης του περασμένου καλοκαιριού συνεχίζει να στοιχειώνει και το φετινό, τη στιγμή που η πανδημία και η νέα έξαρσή της, η ανεργία και η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζουν να τρομάζουν τους πολίτες.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου πασχίζουν να βρουν ένα δημοσκοπικό παράθυρο, αναζητώντας έστω μια ψευδαίσθηση σταθεροποίησης της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάδι στη φωτιά των σεναρίων

Το τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω το εξήγησε καλύτερα ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης την εβδομάδα που πέρασε. Τότε που ζήτησε «να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές», μετατρέποντας ο ίδιος δεσμεύσεις και διακηρύξεις περί «εκλογών στην ώρα τους» σε κενό γράμμα.

Στην πράξη το κόμμα έχει τεθεί σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα με συνεχείς κομματικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ οι φωτογραφίσεις και οι ανακοινώσεις υποψηφίων για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές είναι συνεχείς. Οι ανακοινώσεις έρχονται παράλληλα με δημοσιεύματα των συμπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης για όσους ακόμη δεν έχουν περάσει τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου, με πρόσθετες διαρροές ακόμη και για την ημερομηνία των αδειών των εργαζομένων στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτής του δε, ο Βασίλης Γιόγιακας, έφτασε την Πέμπτη στο σημείο να… ανακοινώνει εκλογές το φθινόπωρο, ενώ προεκλογικές είναι και οι εκκλήσεις στις τράπεζες να παγώσουν λουκέτα και εθελούσιες εξόδους έως τον Σεπτέμβριο.

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο αποτελεί το προεκλογικό νομοθετικό έργο – και ως τέτοιο δεν νοούνται τα μέτρα για την ενέργεια ή για τα καύσιμα που έχουν ορίζοντα το καλοκαίρι. Τους τελευταίους μήνες πάμπολλες είναι οι εκλογικές τροπολογίες και οι διατάξεις που προωθούνται στη Βουλή προς ψήφιση. Πιο συγκεκριμένα, από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν ήδη κυρωθεί με υπογραφή Βορίδη νομοθετικές πρωτοβουλίες για ζητήματα όπως οι όροι κατανομής και οι τρόποι χρήσης χώρων για τις εκλογές, για την προεκλογική προβολή των κομμάτων, έως και για την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων.

Ο φερετζές του κέντρου

Προεκλογικό είναι και το συνεχές και πιο έντονο πλέον πλαγιοκόπημα του ΠΑΣΟΚ, καθώς όσες φορές ανοίχτηκε προς τον Νίκο Ανδρουλάκη βρήκε κλειστές πόρτες, τουλάχιστον προεκλογικά. Αυτός είναι και ο λόγος που στην τελευταία του συνέντευξη επιτέθηκε στον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντάς του ακόμη και μαθήματα… καλής συμπεριφοράς. Μεγάλος του στόχος, να κρατήσει όσους το καλοκαίρι του 2019 ψήφισαν «πρώτη φορά Δεξιά» και σήμερα δεν σκοπεύουν να το ξανακάνουν.

Το άνοιγμα προς το κέντρο έχει επιπρόσθετη αξία για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του, αφού ετοιμάζεται να επενδύσει στην πόλωση για την οποία κατηγορεί την αντιπολίτευση και στο πεδίο της Δικαιοσύνης. Η επένδυση που έχουν κάνει οι «γαλάζιοι» στα ειδικά δικαστήρια των τηλεοπτικών αδειών με τον Νίκο Παππά και της «σκευωρίας» της Novartis με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα προσφέρουν πρώτης τάξης ευκαιρία για χτυπήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ενδέχεται ακόμη και να πραγματοποιούνται υπουργικές δίκες εν μέσω εκλογών. Συνεπώς είναι προφανές πως την ώρα που θα παρουσιάζει έναν «ψύχραιμο, κεντρώο λόγο», όπως προαναγγέλλουν τα φιλικά μέσα ενημέρωσης, θα στοχεύει σε οφέλη ακριβώς από το κλίμα τοξικότητας που κατά τα άλλα καταγγέλλει.

Με λίγα λόγια, το κλίμα που κυβέρνηση και ΜΜΕ καλλιεργούν σήμερα είναι απολύτως προεκλογικό. Είτε ο Κυρ. Μητσοτάκης επιθυμεί ένα τέτοιο κλίμα για να επιλέξει εκείνος την κατάλληλη ημερομηνία είτε επιβεβαιωθούν τα σχέδια που προβλέπουν ακόμη και καλοκαιρινό αιφνιδιασμό, είναι πλέον ξεκάθαρο πως κάθε απόφασή του περνάει μέσα από τα κομματικά και εκλογικά του γυαλιά, ακόμη και αν αφορά εθνικά ζητήματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter