Ο Μητσοτάκης… κατέβηκε από τον Υμηττό και ανακάλυψε τον στιγματισμό των ΛΟΑΤΚΙ+

Ο Μητσοτάκης… κατέβηκε από τον Υμηττό και ανακάλυψε τον στιγματισμό των ΛΟΑΤΚΙ+

Ευκαιρία να «φιλοτεχνήσει» το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης βρήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή την Τρίτη, όπου εμφανίστηκε για να μιλήσει για το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε ο τρόπος που τοποθετήθηκε για τα intersex και ΛΟΑΤΚΙ άτομα, καταγγέλλοντας γενικά και αόριστα τα «λάθη του παρελθόντος», ενώ ήταν εκείνος στον οποίο ανήκει η αξέχαστη αναφορά για «ένα παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος».

«Μπήκα στον κόπο να μιλήσω με έναν ειδικό, κάτι που αμφιβάλλω αν έχετε κάνει εσείς ή ο πρωθυπουργός. Μου διηγήθηκε μια ιστορία για ένα παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Με το νομοσχέδιό σας αυτός ο άνθρωπος μπορεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου και αυτό να το βρει μπροστά του στη ζωή» δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής τον Οκτώβριο του 2017, κατά τη συζήτηση -τότε- για το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησής του για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με περίσσιο θράσος και υποκρισία, στηλιτεύοντας τα «λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν σε δράματα επειδή μας έλειπε η γνώση και η τόλμη».

«Άκουσα με προσοχή και δεν σας κρύβω, με συγκίνηση, όσα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των intersex ατόμων στην Επιτροπή της Βουλής. Κι έμαθα πολλά τα οποία δε γνώριζα, για όσα συμβαίνουν στις παρυφές των ελληνικών οικογενειών, χωρίς τις περισσότερες φορές να γίνονται ευρέως γνωστά» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ παρακάτω συνέχισε πως «λυπήθηκα, ειλικρινά, για τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε δράματα επειδή μας έλειπε η γνώση και η τόλμη. Και διαπίστωσα πόσο σημαντικές είναι για αυτούς τους συμπολίτες μας οι πρωτοβουλίες που σήμερα αναλαμβάνουμε» ανακοινώνοντας παράλληλα την απαγόρευση των μη αναγκαίων εγχειρήσεων για intersex παιδιά.

«Το ζήτημα αυτό παίρνει άλλες διαστάσεις, διότι το πρόβλημα είναι πιο διευρυμένο από όσο νομίζαμε μέχρι στιγμής. Οι ειδικοί μας λένε, ότι σχεδόν ένας στους εκατό ανθρώπους μπορεί να γεννιέται με κάποια παραλλαγή φύλου. Αυτές οι επεμβάσεις, που εξακολουθούν και σήμερα ακόμα να γίνονται στην πατρίδα μας, έχουν ήδη χαρακτηριστεί βασανιστήρια, από τον ΟΗΕ και από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνωρίζουν το δικαίωμα στον σωματικό αυτοκαθορισμό» ανέφερε ακόμα, μη μένοντας εκεί, αφού και στη συνέχεια προκάλεσε τη νοημοσύνη και τη λογική όσων τον θυμούνται να χυδαιολογεί όταν βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Θα επαναλάβω, λοιπόν, πως ήρθε ο καιρός να κοιτάξουμε πια κατάματα αλήθειες που διαμορφώνονται στην κοινωνία μας. Μια ματιά όχι μόνο ειλικρινή, αλλά κυρίως συμπεριληπτική, γιατί η φροντίδα για τους λίγους αναβαθμίζει τελικά τους πολλούς. Και μόνο ένα σύνολο το οποίο μπορεί να αξιοποιεί παραγωγικά όλους τους πολίτες μπορεί να γίνει ένα ώριμο και ένα παραγωγικό άθροισμα, μια πραγματική κοινωνία δίχως στερεότυπα, δίχως προκαταλήψεις, δίχως αποκλεισμούς και μακριά από υπερβολές και ακρότητες που βάζουν σε κίνδυνο τη συνοχή στην κοινή πορεία που πρέπει να χαράξουμε» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αναφερθήκαμε, επίσης, στα θέματα των οροθετικών και των intersex ατόμων. Οι πρώτοι είναι πια ενταγμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και έχουν δικαίωμα υιοθεσίας. Ενώ για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τους συμπολίτες μας, υπάρχει πια μία εθνική στρατηγική την οποία υπηρετούμε με συνέπεια. Για πρώτη φορά, διεμφυλικοί συμπολίτες μας, βρίσκουν εργασία μέσω κρατικών προγραμμάτων. Καταργήθηκε ήδη η παράλογη απαγόρευση αιμοδοσίας των ομοφυλόφιλων συμπολιτών μας. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, ποινικοποιήθηκαν οι λεγόμενες «επιστημονικές» -που μόνο επιστημονικές δεν είναι- «θεραπείες» μεταστροφής οι οποίες τόσο έχουν στιγματίσει εφήβους μας, που ακόμα έχουν αβεβαιότητα για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προτάσσοντας τις απαραίτητες αυτές κυρώσεις ευρωπαϊκών οδηγιών ως κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησής του.

«Η συζήτηση, λοιπόν, σήμερα μπορεί να ξεκίνησε με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των intersex παιδιών, επεκτείνεται όμως στην πράξη στο σύνολο της κοινωνικής πολιτικής. Γιατί; Γιατί ακριβώς όλα αυτά αποτελούν τις δικές της ψηφίδες. Ψηφίδες που αντιμετωπίζονται μεμονωμένα μεν, αλλά λύνονται μόνο αν υπάρχει μια ενιαία αντίληψη. Έχοντας πολλές επιμέρους στοχεύσεις, όμως έναν καθαρό επίκεντρο: τον πολίτη και ειδικά τον πολίτη, ο οποίος μέχρι σήμερα κινείτο συχνά στην γκρίζα ζώνη της απόλυτης κρατικής αδιαφορίας» κατέληξε, επιβεβαιώνοντας την εργαλειοποίηση της θεσμοθέτησης των οδηγιών από την κυβέρνησή του.

«Ένα ζήτημα της εποχής μας, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρώ ότι αξίζει να συζητηθεί ανοιχτά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η πρόκληση συνδέεται και με άλλα σημαντικά εθνικά στοιχήματα, με τα ατομικά δικαιώματα με τον εκσυγχρονισμό της καθημερινότητας και ασφαλώς με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Αλλά και με κάτι ακόμη πιο σημαντικό, τη δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, πραγματοποιώντας το όνειρο να συμπληρώσουν την οικογένεια τους με ένα παιδί ή με ακόμη ένα παιδί. Και αυτό να γίνει με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και δυνητικά επικίνδυνες μεθόδους στις οποίες συχνά κατάφευγαν μέχρι σήμερα» ανέφερε λίγο πριν για τα υπόλοιπα σημεία του νομοσχεδίου.

«Κεντρική πρόβλεψη των νέων ρυθμίσεων είναι η αύξηση κατά 4 έτη του ορίου ηλικίας των γυναικών για να επιλέγουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μας το εισηγήθηκαν οι ειδικοί το όριο των 54 ετών, αντιλαμβάνομαι ότι ισχύει στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και με αυτή την πρόβλεψη διευρύνεται ο χρόνος μέσα στον οποίο μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι θα μπορεί να αποφασίσει να αποκτήσει ένα παιδί» περιέγραψε ο πρωθυπουργός για τις προβλέψεις αναθεώρησης της αναχρονιστικής νομοθεσίας που ίσχυε έως σήμερα, συνοψίζοντας πως πρόκειται για «ένα πλαίσιο το οποίο είχε γίνει για πρώτη φορά κτήμα της ελληνικής έννομης τάξης το 2002, εκσυγχρονίστηκε ελαφρώς το 2005, τώρα εκσυγχρονίζεται πλήρως, ακολουθώντας τις αλματώδεις ιατρικές εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα της γονιμότητας».

Με το γάντι της τοξικότητας

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή συνοδεύτηκε και με την αντίστοιχη ατζέντα της τοξικότητας που έχει παρουσιάσει το προηγούμενο διάστημα, παρότι ζήτησε συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση στο όνομα της προοδευτικής κατεύθυνσης του νομοσχεδίου. Μάλιστα, σήμερα εργαλειοποίησε και την επερχόμενη επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

«Λίγες μέρες πριν γιορτάσουμε, κύριε Ξανθέ, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας, είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και το περιβάλλον της, σε μια συγκυρία με πολύ δύσκολες εξωτερικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν να ανοίγουν εσωτερικές πληγές. Έχουμε ανάγκη από ενότητα και σταθερότητα. Δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα, έχουμε ανάγκη από ευθυκρισία και ευαισθησία. Όχι από υποκρισία. Σε όλα αυτά κρινόμαστε καθημερινά. Και ας διαφυλάξουμε, λοιπόν, την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας. Διαφορετικά να είστε σίγουροι ότι η ίδια η Δημοκρατία θα εξοστρακίσει ξανά στο περιθώριο αυτούς που στην πράξη την υπονομεύουν» έκλεισε την ομιλία του, ενώ λίγο πριν ζητούσε από τον ίδιο πρώην υπουργό να μετατρέψει το «παρών» σε «ναι».

«Ένα “ναι” το οποίο θα εκπέμψει ένα μήνυμα ότι σε ένα ζήτημα -όπως είπα στην εισαγωγή μου- στο οποίο ουσιαστικά δεν χωρούν διακρίσεις, όπου τα επιστημονικά δεδομένα είναι αναμφισβήτητα, μπορούμε σε αυτά, σε αυτά τα ελάχιστα, τουλάχιστον, σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε και να μην αποτελούν όλα, επιτέλους, πεδίο σκληρής κομματικής αντιπαράθεσης και διαφωνίας με την Κυβέρνηση. Έχετε την ευκαιρία σήμερα να κάνετε ένα μικρό βήμα και να υπερβείτε αυτό το κλίμα της τοξικότητας το οποίο, δυστυχώς, πια έχει διαβρώσει όλο τον πολιτικό διάλογο» ανέφερε, λίγο πριν ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά στο όνομα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter