Ο Μητσοτάκης μαδάει τη μαργαρίτα της φθοράς του και αναζητά εκτόνωση

Ο Μητσοτάκης μαδάει τη μαργαρίτα της φθοράς του και αναζητά εκτόνωση

Από την παραίτηση-καρατόμηση του Βασίλη Κικίλια την οποία έσπευσε να απορρίψει το απόγευμα της Τρίτης, «μίνι», «μάξι», «δομικούς» και «θεσμικούς» ανασχηματισμούς, ο τρόπος με τον οποίο το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου διαχειρίζεται την κυβερνητική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη βυθίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε όλο και βαθύτερη περιδίνηση, λίγα 24ωρα πριν την εμφάνισή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ως θρυαλλίδα… σεναρίων λειτούργησε τελικά το «όλοι κρινόμαστε συνεχώς» και η ευθεία αναφορά σε παραιτήσεις και «πολιτική ευθύνη» του κυβερνητικού εκπροσώπου τη Δευτέρα, με τα φώτα να πέφτουν πρωτίστως στο πρόσωπο του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο Βασίλης Κικίλιας πέταξε τελικά πίσω το γάντι που του πέταξε ο Παύλος Μαρινάκης εξ ονόματος Κυρ. Μητσοτάκης, όμως η σεναριολογία κάθε άλλο παρά τελείωσε. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου ήταν έτσι κι αλλιώς αρκετές για μία πανσπερμία σεναρίων, αντιφατικών εν πολλοίς, που όμως έχουν όλες έναν κοινό παρανομαστή: την αναζήτηση από μεριάς Μεγάρου Μαξίμου μίας σοβαρής βαλβίδας αποσυμπίεσης του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά, με τη στάση του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας προκαλεί τον πρωθυπουργό να πάρει και να εφαρμόσει εκείνος τις όποιες αποφάσεις, διαμηνύοντας πως «δεν θα γίνω ούτε Βαρβιτσιώτης, ούτε Μηταράκης». Την ίδια ώρα όμως, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο τροχό της αμάξης του κυβερνητικού μιντιακού βραχίονα έχει πάρει το… πρωθυπουργικό σύνθημα και παίζει τα ρέστα του. «Παραίτηση Κικίλια» και «Καρατόμηση Κικίλια» ήταν τα προφανή, που ήρθαν να πλαισιώσουν τις κυβερνητικές διαρροές της Δευτέρας που έβαζαν στον τραπέζι ακόμα και ανασχηματισμό.

Ολόκληρη την Τρίτη όμως η ονοματολογία άνοιξε, προσθέτοντας δίπλα στις πιθανές «κρίσεις» ονόματα όπως του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου για το πλήθος περιστατικών που έχουν πλήξει σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ή όπως του Δημήτρη Καιρίδη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που του χρεώνουν «αύξηση των μεταναστευτικών ροών και κίνδυνο ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών». Παράλληλα, εξίσου διόλου τυχαία, στη δημόσια συζήτηση έπεσε έως και το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του στρατηγού Φλώρου, με άμεση αποστρατεία του και ανάληψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Αντίστοιχα αντιφατικές είναι και οι διαρροές για τον χρόνο στον οποίο ο πρωθυπουργός θα αποφάσιζε να προχωρήσει σε μία ενδεχόμενη κυβερνητική αναδιάταξη. Από τη μία γίνεται λόγος για κινήσεις προ ΔΕΘ ώστε να τις επικαλεστεί ως «ασπίδα» απέναντι στις ευθύνες, από την άλλη για αλλαγές μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με στόχο την εκπομπή μηνύματος «επανεκκίνησης». Όπως έκανε και στην πρώτη τετραετία το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού, και σήμερα κρίνεται πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ, «δοκιμάζει» σενάρια στην κοινή γνώμη, μετρώντας αντιδράσεις πριν ο Κυρ. Μητσοτάκης λάβει τις τελικές αποφάσεις του.

Όπως και να έχει, οι εξελίξεις γύρω από το κυβερνητικό σχήμα μοιάζουν αναπόφευκτες, αφού το ένα μετά το άλλο τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ «στριμώχνουν» την κυβέρνηση, ανάλογα φυσικά με τις εξαρτήσεις και την ατζέντα τους. Τα «μηνύματα» αυτά πάντως δεν έρχονται μόνο από τον επιχειρηματικό χώρο, αφόυ ομοβροντίες πέφτουν και εντός της γαλάζιας παράταξης, με χαρακτηριστικές τις διαρροές βουλευτών και κυβερνητικών πως δεν προτίθενται να στηρίξουν το εμβληματικό -κατά τα άλλα- νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Η γκρίνια είναι μεγάλη, τόσο από πρώην κυβερνητικά στελέχη που έμειναν εκτός υπουργικού θώκου, όσο και από βουλευτές που «απλώς καλούνται να στηρίζουν».

«Δεν είναι ώρα για αλλαγές, προέχει η αποκατάσταση» ήταν το τελευταίο σήμα που έστελνε το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης. Άγνωστο εάν αυτό το «σήμα» θα αντέξει μέχρι την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στη ΔΕΘ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter