«Ο Μητσοτάκης μέσα στις κρίσεις έχει κάνει πάρα πολλά, αλλά για τους πολύ λίγους»

«Ο Μητσοτάκης μέσα στις κρίσεις έχει κάνει πάρα πολλά, αλλά για τους πολύ λίγους»

Συνέντευξη του βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημ. Τζανακόπουλου στην εφημερίδα Realnews:

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει κάνει πολλά για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Συμφωνείτε;

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης μέσα στις κρίσεις έχει κάνει πάρα πολλά, αλλά για τους πολύ λίγους. Δεν θέλησε ούτε μια στιγμή να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που λυμαίνονται την ενέργεια. Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα είναι 60%, περίπου την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 39% και αυτό το επιπλέον 20% που πρέπει να πληρώνει ο Έλληνας πολίτης έχει υπογραφή, είναι η υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γίνεται εξωφρενική η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως κοινωνική πολιτική την επιδότηση της αισχροκέρδειας. Γιατί και τα ψίχουλα και η κυβερνητική απάτη των Fuel Pass και Power Pass είναι η επιδότηση με δημόσια χρήματα στην αισχροκέρδεια και των καυσίμων και της ενέργειας. Υπήρχαν και υπάρχουν τα περιθώρια άλλων παρεμβάσεων που η κυβέρνηση δεν τόλμησε και δήθεν επικαλείται το δημοσιονομικό κόστος. Όταν πρόκειται βέβαια να κάνει τα χατίρια στους φίλους της, το μεγάλο κεφάλαιο και πολύ υψηλά εισοδήματα δεν την πολυνοιάζει  το δημοσιονομικό κόστος,

Οι λογαριασμοί ρεύματος μπορούν να μειωθούν άμεσα κατά 50% με καθορισμό πλαφόν στην χονδρεμπορική και απεξάρτηση της τιμής από το φυσικό αέριο. Μέτρα ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα, στα οποία έχουν προχωρήσει άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν τα υπερκέρδη των εταιρειών και θα φορολογούν εκείνα που δημιουργήθηκαν από το καλοκαίρι του 2021 με διαφανή υπολογισμό. Υπάρχουν τα περιθώρια της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Έχουμε τον πιο υψηλό πληθωρισμό στη Δυτική Ευρώπη και ενώ ακόμα και τα προκεχωρημένα φυλάκια του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη – η Κομισιόν και η ΕΚΤ-  μιλάνε για μέτρα κρατικής παρέμβασης και προστασίας του εισοδήματος, ο κ. Μητσοτάκης είναι αμετανόητος φονταμενταλιστής της αέναης λιτότητας και του αποτυχημένου μοντέλου, τελικά για να κάνει τα χατίρια της εγχώριας ελίτ.

Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι θα ευθύνεστε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω του ταξικού πολιτικού κλίματος που δημιουργείτε. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι ευθύνεται για το προπατορικό αμάρτημα… Το κόμμα που από το τελευταίο πληρωμένο τρολ μέχρι τον ίδιο τον Μητσοτάκη έχει χρησιμοποιήσει τοξικά fake news, έχει φορέσει τις τοξικές περικεφαλαίες της ακροδεξιάς και του εθνικισμού για να ανέλθει στην εξουσία, που έχει χρησιμοποιήσει όλο το τραμπικό manual στη δημόσια σφαίρα, από τα social media μέχρι το βήμα της βουλής, μιλάει για τοξικότητα; Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά η ΝΔ καθόλου σοβαρή, θα έλεγα παραφράζοντας ένα αυστριακό ρητό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να αποδράσει μέσα από πρόωρες εκλογές και επειδή μια σειρά από συμφέροντα τον πιέζουν για το αντίθετο προσπαθεί με αυτή την ρητορική να βγάλει από την ντουλάπα τον σκελετό του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Ξέρει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα πια και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Αν κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο με τοξικότητα είναι η ΝΔ, τα στελέχη της, οι βουλευτές της και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν ο κ. Μητσοτάκης ζητά μονοφωνία, να  ακούγεται μόνο αυτός, δεν θα του κάνουμε τη χάρη, δεν θα κάτσουμε φρόνιμα, δεν είμαστε η λίστα Πέτσα για να μας το επιβάλει. Και την αλήθεια θα πούμε στον ελληνικό λαό, και θα μας βλέπουν παντού, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε δρόμους και πλατείες.

Για εμάς οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες γιατί πρέπει ο λαός να δώσει την απάντηση στα μεγάλα προβλήματα, η λαϊκή ετυμηγορία να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα και να προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση που θα παρέμβει στα κρίσιμα και άμεσα και θα σχεδιάσει μια νέα προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία με δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κύριος Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και σας επικρίνει για την απλή αναλογική. Πως σχολιάζετε;

Κύκλοι πολιτικής σταθερότητας διασφαλίζονται και από κυβερνήσεις προγραμματικής συμφωνίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πάρα πολλά τα παραδείγματα στην Ευρώπη. Υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής διακυβέρνησης στις εκλογές με απλή αναλογική, απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως είναι πολιτικός τυχοδιώκτης και νομίζει πως η λειτουργία της δημοκρατίας είναι ένα ακόμα παιχνίδι στα χέρια του. Σημασία έχει το πρόσημο της κάθε διακυβέρνησης και το αν είναι με τον λαό ή είναι αντικοινωνική, αυταρχική ή δημοκρατική, αποτελεσματική ή παρασιτικών Λουδοβίκων.

Εσείς ποιο θεωρείτε κεντρικό επίδικο των εκλογών; Θα είστε υπεύθυνος για το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος. Θα δούμε εκεί αιχμές για αυτό;

Ετοιμάζουμε και θα παρουσιάσουμε άμεσα ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αρχικά μια δέσμη άμεσων, ρεαλιστικών, εφαρμόσιμων, αξιόπιστων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων για να μην μετατραπεί η κρίση σε κοινωνική τραγωδία, να μην μείνει κανείς και καμία που έχει ανάγκη μόνος/η και πίσω, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Και παράλληλα η κοινωνική πλειοψηφία και οι ανάγκες της να επιστρέψουν στον προσκήνιο έναντι της παρασιτικής ελίτ που για την τακτοποίηση των απαιτήσεών της λειτουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να επαναθεμελιωθεί και να ισχυροποιηθεί το κοινωνικό κράτος (το βασικό δίδαγμα των επάλληλων κρίσεων την τελευταία περίοδο), η δημοκρατία να ανασάνει και οι θεσμοί να λειτουργήσουν με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.=

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δείξει ακόμη σημαντική δημοσκοπική δυναμική και απομένει, ίσως, ελάχιστος χρόνος έως τη κήρυξη εκλογών. Σας ανησυχεί αυτό;

Με την προκήρυξη των εκλογών ο χρόνος και τα γεγονότα και τα στοιχεία και οι αριθμοί ξεκινούν να μετράνε αλλιώς. Και δεν είναι κάτι που υποστηρίζω εγώ, αλλά οι δημοσκόποι στις υποσημειώσεις τους. Το παράδοξο της χώρας είναι ότι διεξάγονται δημοσκοπήσεις από πολλές (και πολλές αναξιόπιστες πηγές) σχεδόν κάθε Κυριακή, λες και είναι κουπόνι του Πάμε Στοίχημα. Έχω μια πολιτική εκτίμηση ότι είναι μια πρακτική παρέμβασης, επηρεασμού, καναλιζαρίσματος και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Με την προκήρυξη των εκλογών όμως εμφανίζονται και αναπτύσσονται άλλες δυναμικές.

Οι παρατεταμένες κρίσεις στον κόσμο επαναφέρουν σοβαρά ζητήματα στη δημόσια σφαίρα που μόνο η αριστερά και ο προοδευτικός χώρος μπορούν να αντιμετωπίσουν. Δεν είναι τυχαία η κινητικότητα και τα αποτελέσματα στο πολιτικό εργαστήρι της αμερικανικής ηπείρου (βόρειο και νότιο ημισφαίριο), σε χώρες της Ευρώπης. Στη χώρα μας υπάρχει μια ισχυρή παράδοση της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που μαζί με τη νεολαία μπορούν να αναλάβουν το χρέος της μεγάλης συμμετοχής ώστε να ξαναηττηθεί η δεξιά, αλλά και η οικογένεια Μητσοτάκη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter