O Μητσοτάκης στα χαρακώματα

O Μητσοτάκης στα χαρακώματα

Αποτυχημένη προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποκρύψει τις ευθύνες του για το μπάχαλο πίσω από υπουργούς του

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να στοχοποιεί προσωπικά τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την καταστροφική διαχείριση της κατάστασης στη Θεσσαλία. Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τον ίδιο εκπρόσωπο να αναφέρει «δεν υπήρξε ποτέ θέμα». Τι μεσολάβησε; Οι αλλεπάλληλες ριπές κατά δικαίων και αδίκων από τον Βασίλη Κικίλια από τηλεοράσεως.

Η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την… ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσε να «καθαρίσει» με τις ευθύνες του για το ξεγύμνωμα του κρατικού μηχανισμού στη Θεσσαλία διά της ίδιας οδού. Βέβαια, κατά πληροφορίες η παραίτηση του τέως υπουργού Ναυτιλίας προέκυψε κάθε άλλο παρά ανώδυνα και έγινε με μπόλικα «γαλλικά» κατά την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, όμως η παραίτηση Κικίλια θεωρήθηκε πως θα ήταν κάποια λύση, εξού και την έβαλε ο ίδιος ο Παύλος Μαρινάκης στο τραπέζι από το πρωί της Δευτέρας, με τον μιντιακό βραχίονα της κυβέρνησης να τον ωθεί στην έξοδο εν χορώ. Οταν όμως ο Β. Κικίλιας πέταξε πίσω το γάντι που του πέταξε το Μαξίμου, απειλώντας «να ανοίξει το στόμα του», ο πρωθυπουργός κήρυξε άτακτη υποχώρηση.

Κατηγορίες χωρίς ανάληψη ευθύνης

Στο διά ταύτα, το σφοδρό κατηγορώ του υπουργού Πολιτικής Προστασίας κατά Στυλιανίδη, Δένδια, Πιερρακάκη, Κεραμέως, Αγοραστού και τοπικών αρχόντων παρέμεινε δίχως απάντηση, το πλήθος των πολιτικών ευθυνών για την καταστροφική διαχείριση και το ξεχαρβάλωμα του κρατικού μηχανισμού στη Θεσσαλία παρέμεινε ορφανό και ο Κυρ. Μητσοτάκης προσωπικά εκτεθειμένος απέναντι στην επίδειξη δύναμης του υπουργού του. Και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας κυβέρνησης που λιώνει καθημερινά.

Την ίδια ώρα ανοιχτή πληγή παραμένει η εξευτελιστική κατάσταση που επικρατεί στο στρατόπεδο του Στεφανοβικείου, όπου οι αιτιάσεις κυβέρνησης και υπουργείου Αμυνας κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος απέναντι στις αποκαλύψεις του Documento. Ο κατήφορος δεν σταμάτησε ούτε μετά τις αποκαλύψεις και τις συνεχείς κυβιστήσεις για τα… παροπλισμένα ελικόπτερα που τελικά δεν ήταν παροπλισμένα.

Στα νέα ερωτήματα της εφημερίδας προς το Μέγαρο Μαξίμου για το εάν έχουν πλημμυρίσει επιπλέον ελικόπτερα και φορητός οπλισμός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε τον Νίκο Δένδια. Συνεπώς οι καμπάνες χτυπούν για τον υπουργό Αμυνας κάθε άλλο παρά χαρμόσυνα, καθώς το Μαξίμου ετοιμάζει ένα ακόμη εξιλαστήριο θύμα.

Η κοροϊδία του ανασχηματισμού

Πίσω από τα παραπάνω η ζοφερή πραγματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραμένει. Οι βαριές πολιτικές ευθύνες του Β. Κικίλια και το δημόσιο ράπισμα που δέχτηκε ο πρωθυπουργός από τον υπουργό του αφήνουν σημάδι στο πρόσωπό του. Αυτές αθροίζονται μαζί με εκείνες του πρώην υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη που επέστρεψε για το υπουργείο Ναυτιλίας, πολλαπλασιάζονται με τις καταγγελίες Κικίλια για την ανεπάρκεια του έργου του Κυριάκου Πιερρακάκη για το 112 και τις ευθύνες που απέδωσε στην υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και προστίθενται σε αυτές του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, τον οποίο ακόμη –αναγκαστικά ή μη– η ΝΔ στηρίζει στις επερχόμενες εκλογές, παρότι αυτός και άλλοι ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη για τις φονικές πλημμύρες.

Ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης επέστρεψε για το υπουργείο Ναυτιλίας

 

Η εικόνα αποσάθρωσης της μόλις τριών μηνών κυβέρνησης δεν τελειώνει εδώ εάν συνυπολογίζει κάποιος το κρεσέντο εγκληματικότητας που πλέον βαραίνει και τον Γιάννη Οικονόμου ή την… επανάληψη του επεισοδίου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, με το οποίο έλαμψε η απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στους τραπεζίτες.

Φαίνεται ότι κάποιος… ευφάνταστος νους στο Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε πως μέσα από το τριήμερο «σίριαλ» με τον Β. Κικίλια θα μπορούσε η κυβέρνηση να απαντήσει στην εκκωφαντική κριτική που δέχεται ο πρωθυπουργός για το υπό κατάρρευση υπουργικό του συμβούλιο. Με βάση αυτές τις συστάσεις πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι πλέον δεν κουβαλά ούτε το σχεδόν άδειο καλάθι που προετοίμαζε την περασμένη εβδομάδα. Ο λογαριασμός δεν θα αργήσει να πάει στην Ηρώδου Αττικού και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι μόνο η αρχή.

Πρωτοφανής απαξίωση της αντιπολίτευσης

Η εξ αναβολής διήμερη εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ακόμη μία φορά τον αντιθεσμικό χαρακτήρα και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του πρωθυπουργού. Απαξιώνοντας το γεγονός ότι κατά παράδοση το τελευταίο Σαββατοκύριακο η ΔΕΘ σφραγίζεται από την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να εμφανιστεί τις ημέρες που προορίζονταν για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δεχόμενος πυρά και από το ΠΑΣΟΚ.

Από τη μεριά της η αξιωματική αντιπολίτευση, που επιμερίζει ευθύνες για την εξέλιξη αυτή και στη διοίκηση της ΔΕΘ, εγκάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «μια πρωτοφανή στα χρονικά, αντιδεοντολογική και προσβλητική για την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας αντιμετώπιση, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Το δε ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ «αποδοκιμάζει την πρωτοφανή κυβερνητική μεθόδευση να κλείσει ο πρωθυπουργός τη φετινή Διεθνή Εκθεση, μην αφήνοντας το περιθώριο στα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον σχολιάσουν».

Στο τέλος της ημέρας ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος αναγκάστηκε να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, ενώ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη. Προφανώς το αυτί του Κυρ. Μητσοτάκη ούτε που ίδρωσε…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter