Ο Μητσοτάκης ζητά απ’ τους εφοπλιστές να «βάλουν πλάτη» για την πράσινη μετάβαση

Ο Μητσοτάκης ζητά απ’ τους εφοπλιστές να «βάλουν πλάτη» για την πράσινη μετάβαση

Στα εγκαίνια της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2022» βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου απευθυνόμενος στους έλληνες εφοπλιστές μίλησε για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον τομέα τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας.

Αφού εξήρε την ελληνική ναυτιλία ως στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας που προσφέρει το 7% του ΑΕΠκαι 200.000 θέσεις εργασίας, μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρώπης, καλύπτοντας τις ανάγκες της κατά 60%. Δεν δίστασε να εντοπίσει μάλιστα το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της στο γεγονός πως «μετατρέπει σε ευκαιρία την κάθε δοκιμασία».

Απευθυνόμενος προς τους εφοπλιστές, δεν δίστασε να περιγράψει τις εν λόγω ευκαιρίες εκτιμώντας πως το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο «παρά τις δυσκολίες», αποτελεί ουσιαστικά ευκαιρία, καθώς «ανοίγει νέα λιμάνια για να κατακτηθούν από τα ελληνικά πετρελαιοφόρα που κυριαρχούν στον παγκόσμιο στόλο» ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να επιτάχυνε τη συζήτηση για την «πράσινη μετάβαση».  Υπογράμμισε μάλιστα πως «σύντομα θα αναδυθούν νέοι εμπορικοί δρόμοι, αλλά και διαφορετικές ανάγκες για νέα σκάφη» καθώς ένας πιο «πράσινος» στόλος «δεν αφορά μόνο την προστασία της φύσης, αλλά αποτελεί και μια σημαντική επένδυση για τις επιχειρήσεις σας».

«Είναι, λοιπόν, η ιδανική στιγμή για να “βάλετε πλάτη” στην εθνική επιδίωξη και στους ευρωπαϊκούς στόχους του “Fit for 55”. Τη μείωση, δηλαδή, κατά 55% των αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, σε σύγκριση με το 1990», δήλωσε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους εφοπλιστές. Συνεχίζοντας τις «προτροπές», δήλωσε πως «ο ελληνικός εφοπλισμός κινητοποιείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση… η προσπάθεια, όμως, πρέπει να επιταχυνθεί και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να κατακτηθεί», ανέφερε ο Μητσοτάκης αποδεικνύοντας πως καμία μετάβαση δεν είναι δυνατή στην Ελλάδα των ημερών του χωρίς την βοήθεια του ιδιωτικού κεφαλαίου, πόσο μάλλον η πράσινη.

«Η συγκυρία και η νομιμότητα ζητούν και από τη ναυτιλία να συμμεριστεί την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα και η ισορροπία στην υφήλιο. Ο πόλεμος πρέπει να λήξει. Και μαζί του, να αποτραπεί το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών οι οποίοι, με οποιοδήποτε πρόσχημα, θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους. Πρόκειται για καθήκον της διεθνούς κοινότητας και ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Με κόστος σήμερα, αλλά και με κέρδος αύριο», είπε ο πρωθυπουργός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter