Ο Μιχάλης Σάλλας γίνεται ξανά τραπεζίτης

Ο Μιχάλης Σάλλας γίνεται ξανά τραπεζίτης

Ποιες πολιτικές σκοπιμότητες οδήγησαν στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ανασύρει τις κατηγορίες κατά Σάλλα για χειραγώγηση στην ΑΜΚ της Πειραιώς το 2010 αλλά να καταλήξει σε απαλλακτική απόφαση υπέρ του

Ολική επαναφορά στη θέση του τραπεζίτη φαίνεται να επιτυγχάνει ο Μιχάλης Σάλλας, το πάλαι ποτέ μεγάλο αφεντικό της  «αμαρτωλής» Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η κυβέρνηση, ένα μήνα πριν λήξει  η διορία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας,  αίροντας  τις αντιρρήσεις σε ότι αφορά την συμμετοχή του Lyktos Group,  συμφερόντων  Σάλλα, στην ΑΜΚ της τράπεζας, η οποία θα τον καταστήσει βασικό μέτοχο και θα του δώσει τον έλεγχο της διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Σάλλας επιχειρεί από καιρό να επιστρέψει στα τραπεζικά πράγματα μέσω της Lyktos Holding, η οποία κατέχει το 53,88% της Lyktos Participations, η οποία συμμετέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα με 19,95%. Η Παγκρήτια Τράπεζα όμως – για την οποία έχει δρομολογηθεί σχέδιο συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Χανίων και το ελληνικό κομμάτι της HSBC – έπρεπε να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου η οποία και ξεκίνησε στα τέλη της άνοιξης.

Στο πλαίσιο αυτής της αύξησης, η ΤτΕ παρενέβη αρχικά μη εγκρίνοντας την καταλληλότητα της συμμετοχής του υιού Σάλλα στο Δ.Σ. της Παγκρήτιας, η οποία οδήγησε σε παραίτηση του υιού και  αντικατάστασή του στο ΔΣ από τον πατέρα. Ο πόλεμος αυτός κλιμακώθηκε στη συνέχεια με μια αιφνιδιαστική απόφαση της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Λαζαράκου, να ανασύρει μετά από 12 ολόκληρα χρόνια από τα χρονοντούλαπα της Ε. Κ. κάποιες παλιές  θαμμένες κατηγορίες κατά  Σάλλα για χειραγώγηση, χρήση εσωτερικής πληροφόρησης και χρηματιστηριακή απάτη, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς  η οποία είχε γίνει το 2010.

Προσωρινά και για λίγες μέρες τον Αύγουστο είχε φανεί ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει πλειοψηφία υπέρ μιας καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του Μιχάλη Σάλλα, που θα οδηγούσε σε επιβολή ποινής και σε παραπομπή του στον εισαγγελέα για άσκηση διώξεων – η οποία είναι αμφίβολο αν θα προχωρούσε αφού  η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε πρόσφατα νομοθεσία, βάσει της οποίας παραγράφονται όλα τα  χρηματιστηριακά αδικήματα στην 5ετία αλλά πάντως στο παρόν θα είχε αποτέλεσμα γιατί μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση ο Σάλλας θα αποκλειόταν από την ΑΜΚ της Παγκρήτιας και η συμμετοχή του θα περιοριζόταν στο 10%.

Κυβερνητική παρέμβαση υπέρ Σάλλα

Τελικά όμως με το σκεπτικό  ότι μια απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά του Σάλλα αυτή τη στιγμή «βρωμάει» εξωτερική παρέμβαση και σκοπιμότητα  και κυρίως κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το σχέδιο ΑΜΚ ύψους 100 εκατ. ευρώ της Παγκρήτιας Τράπεζας, επιφέροντας μια νέα τραπεζική κρίση στο χώρο των μικρών τραπεζών, μετά από διαδοχικές εκρηκτικές συνεδριάσεις – αλλά και παρέμβαση της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα – το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατέληξε στην απόφαση να απαλλάξει  το Μιχάλη Σάλλα από τις κατηγορίες.

Η απόφαση αυτή επέτρεψε στη συνέχεια στο πρώην αφεντικό της Τράπεζας Πειραιώς να βγει με μια περήφανη ανακοίνωση όπου  χαρακτηρίζει την απόφαση της Ε.Κ. ως «θεσμικά ορθή»  και ανακοινώνει ότι ως πρόεδρος του Lyktos Group, προχωρά απρόσκοπτα στην αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας.

Βασικός μέτοχος της Candia Bank

Και κάπως έτσι ο Μιχάλης Σάλλας, που το 2016, είχε αποχωρήσει από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, κατά δήλωσή του για να δώσει θέση και ρόλο στη νέα γενιά στελεχών, επανέρχεται μετά από 6 χρόνια στο τραπεζικό σύστημα με τη δημιουργία της Candia Bank (που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Παγκρήτιας με τη Συνεταιριστική Χανίων και το ελληνικό κομμάτι της HSBV, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ ύψους 100 εκατ. ευρώ).

Επανέρχεται μάλιστα φαινομενικά δικαιωμένος χάρη στην θετική για αυτόν απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ανέσυρε την υπόθεση των σε βάρος καταγγελιών μετά από 12 χρόνια για χάρη  μιας πολιτικής σκοπιμότητας κι έβγαλε απαλλακτική απόφαση προς όφελος του για χάρη άλλης πολιτικής σκοπιμότητας, για να μην υπάρξει κίνδυνος μιας  νέας κρίσης στο χώρο των μικρών τραπεζών.

Διατηρείται το στίγμα της τριπλής παραπομπής σε δίκη για κακουργήματα – με βάση και τις αποκαλύψεις του Documento

Για να μην ξεχνιόμαστε όμως, το όνομα του Μιχάλη Σάλλα θα διατηρεί το στίγμα της τριπλής παραπομπής σε δίκη για πλήθος κακουργηματικών διώξεων και κατηγοριών. Πρώτον για το κερδοσκοπικό «παιχνίδι» με αγοραπωλησίες ακινήτων και αγορές μετοχών μέσω εταιρειών συμφερόντων του ιδίου και μελών της οικογένειάς του, σε βάρος της Τράπεζας  Πειραιώς – υπόθεση που είχε φέρει στο φως το Documento – δεύτερον,  για το «παιχνίδι» με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία τους επέφεραν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ και τρίτον για την σκανδαλώδη υπόθεση της πώλησης του περίφημου πακέτου δανείων στον Libra Group – την οποία επίσης είχε φέρει στο φως το Documento.

Γιατί βέβαια ο Μιχάλης Σάλλας – όπως και άλλα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς για άλλες υποθέσεις – δεν καθάρισε με αυτές τις κατηγορίες επειδή κρίθηκε «αθώος» από την ελληνική δικαιοσύνη. Πήρε ασυλία ως τραπεζικό στέλεχος και απαλλάχθηκε χωρίς δικαστική κρίση ακόμη και για κακουργηματικές κατηγορίες, με βάση  την γνωστή πελατειακή νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter