Ο Μοσκοβισί κόβει τον «αέρα» της κυβέρνησης για το στόχο του πλεονάσματος το 2020

Ο Μοσκοβισί κόβει τον «αέρα» της κυβέρνησης για το στόχο του πλεονάσματος το 2020

Την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2020 επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Πιερ Μοσκοβισί στο πλαίσιο της τελευταίας του επίσκεψης ως επιτρόπου στην Αθήνα (σ.σ. από 1ης Νοεμβρίου αλλάζουν τα πρόσωπα στην Κομισιόν). 

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2020, δηλαδή το 3,5%, κόβοντας τον αέρα στην κυβέρνηση, η οποία περιμένει από τους θεσμούς να επιτρέψουν την έμμεση μείωση των πλεονασμάτων μέσω της απόδοσης στα έσοδα του προϋπολογισμού των κερδών από τα ομόλογα από τις Κεντρικές Τράπεζες.

«Έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος. Έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, που υπάρχει σήμερα», ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αθήνα.

Απέφυγε να αναφερθεί σε αριθμούς αλλά επισήμανε ότι αυτοί αλλάζουν καθημερινά και ότι η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα ήταν μικρότερη, έως και η μισή, από ό,τι προηγουμένως.

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμα 15 περίπου ημέρες διαπραγματεύσεων, έως τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να αποσταλεί ο προϋπολογισμός στις Βρυξέλλες.

Απέφυγε πάντως να προτείνει μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που παραμείνει το δημοσιονομικό κενό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να πω τι θα κάνει η κυβέρνηση, η χώρα δεν είναι σε πρόγραμμα, είναι κυρίαρχη».

Επισήμανε, πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2020.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter