Ο Μπάιντεν ζητά βοήθεια – «μαμούθ» 33 δισ. δολαρίων από το Κογκρέσο για την Ουκρανία

Ο Μπάιντεν ζητά βοήθεια – «μαμούθ»  33 δισ. δολαρίων από το Κογκρέσο για την Ουκρανία

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ζητήσει την Πέμπτη από το Κογκρέσο 33 δισεκατομμύρια (δισ.) δολάρια για τη χρηματοδότηση τόσο στρατιωτικής όσο και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Το τεράστιο πακέτο βοήθειας θα συνοδεύεται από πρόταση προς το Κογκρέσο να τροποποιήσει αρκετούς ποινικούς νόμους, γεγονός που θα διευκολύνει τις ΗΠΑ να οικειοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών που έχουν υποστεί κυρώσεις, να πουλήσουν την κατασχεθείσα περιουσία και να διοχετεύσουν τα έσοδα στους Ουκρανούς.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση

Το πακέτο των 33 δισ. δολαρίων, αν εγκριθεί από το Κογκρέσο, προβλέπει την παροχή επιπλέον υπηρεσιών ασφαλείας και στρατιωτικής βοήθειας ύψους 20,4 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία και επιπροσθέτως κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των ΗΠΑ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας σε συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο πακέτο προορίζεται για τον περαιτέρω εξοπλισμό του Κιέβου και των ευρωπαίων εταίρων με τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα, ενώ θα βοηθήσει και στην εκκαθάριση ναρκών ξηράς και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Επίσης, το πακέτο θα περιλαμβάνει και 8,5 δισ. σε οικονομική βοήθεια. Αυτό το ποσό θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την αγορά τροφίμων, ενέργειας και υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για τον ουκρανικό λαό και στην αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας. Τα 8,5 δισ. δολάρια προορίζονται επίσης για τη στήριξη των μικρομεσαίων γεωργικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της συγκομιδής του φθινοπώρου και για αγορές φυσικού αερίου, ενώ άλλα 3 δισ. θα διατεθούν σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Μεγαλύτερο το κόστος μη αναχαίτισης του Πούτιν

Σε επιστολή που συνόδευε το αίτημά του προς το Κογκρέσο, ο Μπάιντεν προειδοποίησε τα μέλη και των δύο νομοθετικών σωμάτων ότι το κόστος της αποτυχίας αναχαίτισης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό το σχέδιο.

«Αν και αναμένουμε ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και οι εταίροι της Ε.Ε. θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερες συλλογικές θυσίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο κατά της ρωσικής επίθεσης θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις από την πλευρά μας», έγραψε ο πρόεδρος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter