Ο Μπογδάνος δεν υπέβαλε ποτέ πόθεν έσχες

Ο Μπογδάνος δεν υπέβαλε ποτέ πόθεν έσχες

Ενώ είναι υπόχρεος αφού δηλώνει και εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 2007

Στους… αρίστους της ΝΔ συγκαταλέγεται επάξια πλέον ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, ο βουλευτής της ΝΔ δεν έχει υποβάλει ποτέ δήλωση πόθεν έσχες ως δημοσιογράφος. Με την πράξη του αυτή όχι μόνο καθίσταται παράνομος αλλά εκτίθεται και ηθικά απέναντι σε όσους πολίτες τον εμπιστεύτηκαν και τον έστειλαν στη Βουλή να τους εκπροσωπήσει.

Σύμφωνα με όσα παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Κ. Μπογδάνος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, δεν έχει υποβάλει ούτε μία χρονιά δήλωση πόθεν έσχες με την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Για έναν πολίτη, πόσο μάλλον για δημοσιογράφο, δεν νοείται άγνοια νόμου. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ο πρώην δημοσιογράφος του Σκαϊ–ακόμη και εάν δεχτούμε ότι δεν γνώριζε πως ήταν υπόχρεος, ότι ουδέποτε είχε ακούσει συζήτηση περί αυτού σε οποιοδήποτε δημοσιογραφικό πηγαδάκι στο κανάλι ή απλώς το αμέλησε– δεν μπαίνει αυτόματα στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών και εφόσον παρέβη τον νόμο δεν θα υποστεί τις κυρώσεις, όπως ορίζει η νομοθεσία;

Ξεκάθαρος ο νόμος

Στον νόμο 4571 του 2018 «Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις» και στον ν. 3213/2003 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α΄ 309/31.12.2003 ορίζεται ότι υπόχρεοι υποβολής πόθεν έσχες είναι μεταξύ άλλων: «Οι δημοσιογράφοι μέλη των οικείων ενώσεων συντακτών, καθώς και όσοι παρέχουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις έκδοσης εντύπων και σε ραδιοτηλεοπτικά ή διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης με σύμβαση εργασίας ή έργου».

Όπως δήλωσε στο Documento, ο Κ. Μπογδάνος δεν έχει υπάρξει ποτέ μέλος καμίας δημοσιογραφικής ένωσης. Ο νόμος ωστόσο είναι ξεκάθαρος και για τα μη μέλη ενώσεων. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την παραμικρή διαφορετική ερμηνεία όσον αφορά όσους παρέχουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες.

Προς επίρρωση, το Documento επικοινώνησε και με τη Νομική Υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ, η οποία διευκρίνισε ότι ο νόμος υποχρεώνει τόσο τα μέλη των δημοσιογραφικών ενώσεων όσο και τα μη μέλη τα οποία ασκούν δημοσιογραφικό έργο σε ΜΜΕ να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες. Αυτό άλλωστε αναφέρει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και στις σχετικές για το πόθεν έσχες ανακοινώσεις της. Με μια απλή έρευνα στην ιστοσελίδα της Ένωσης Συντακτών Αθηνών με τη λέξη κλειδί «πόθεν έσχες» μπορεί κάποιος να διαβάσει τέτοιου είδους ανακοινώσεις τουλάχιστον από το 2012 μέχρι και την πιο πρόσφατη προ ημερών, τον Οκτώβριο του 2019. Ολο αυτό το διάστημα ο Κ. Μπογδάνος είχε συνεχή τηλεοπτική, διαδικτυακή και ραδιοφωνική δημοσιογραφική παρουσία ειδησεογραφικού και ενημερωτικού περιεχομένου.

Ο νόμος είναι συγκεκριμένος και ως προς τις κυρώσεις: «Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο εξήντα (60) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας.

Και τα μη μέλη των δημοσιογραφικών ενώσεων που ασκούν δημοσιογραφικό έργο σε ΜΜΕ υποχρεούνται να κάνουν δήλωση πόθεν έσχες, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 ή υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ».

Δημοσιογράφος… αλά καρτ

Αν και ο πρώην δημοσιογράφος του Σκάι προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τον «νομικό» μανδύα του τηλεοπτικού παρουσιαστή και του ραδιοφωνικού παραγωγού, η πραγματικότητα είναι μία και τα δεδομένα γνωστά και δημόσια. Για χρόνια είχε καθημερινή ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή στον Σκάι , το «Ευθέως», όπου έπαιρνε συνεντεύξεις από διάφορα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και από πολιτικούς. Υπέγραφε και υπογράφει ρεπορτάζ σε διαδικτυακά μέσα. Αρθρογραφούσε και αρθρογραφεί επωνύμως.

Από αυτά καθίσταται ξεκάθαρο ότι ασκούσε χωρίς αμφιβολία δημοσιογραφικό έργο. Άλλωστε τον Ιούλιο του 2017, μετά τα όσα κατάπτυστα είχε πει πως «πρώην σύντροφοι του Έλληνα πρωθυπουργού ευθύνονται για την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο», ο ίδιος ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι στην ανακοίνωσή του –μια μέρα πριν από την απόλυσή του– τον χαρακτήριζε δημοσιογράφο. Επίσης στο επίσημο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της Βουλής δηλώνει δημοσιογράφος στο επάγγελμα. Επομένως, από το 2007 έως και σήμερα –έντεκα ολόκληρα χρόνια δηλαδή– που ο Μπογδάνος δηλώνει δημόσια δημοσιογράφος και ασκεί το επάγγελμα δεν έχει υποβάλει ποτέ δήλωση πόθεν έσχες.

Η απάντηση του Κ. Μπογδάνου

Το Documento απευθύνθηκε στον βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος έδωσε την εξής γραπτή απάντηση: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας μου στα ΜΜΕ, από το 2007 έως σήμερα, και για ιδεολογικούς λόγους, ουδέποτε επιθύμησα ή αιτήθηκα να γίνω μέλος της ΕΣΗΕΑ, ή οποιασδήποτε άλλης δημοσιογραφικής ένωσης – ως εκ τούτου υπήρξα και μη υπόχρεος υποβολής πόθεν έσχες. Στον Σκάι , συγκεκριμένα, προσλήφθηκα με σύμβαση αορίστου χρόνου ως ραδιοφωνικός παραγωγός, όπως είχα νωρίτερα στον City 99,5 και τον Flash. Στην πορεία προσέφερα επίσης στον Σκάι υπηρεσίες τηλεοπτικού παρουσιαστή. Κατόπιν στον Θέμα 104,6 προσέφερα επίσης υπηρεσίες ραδιοφωνικού παραγωγού και συμβούλου βάσει συμβολαίου συνεργασίας με ετερόρρυθμη εταιρία επικοινωνίας που συνέστησα με συνέταιρο. Για τους παραπάνω λόγους, ποτέ δεν μου ζητήθηκε από τις οικονομικές αρχές να υποβάλω δήλωση πόθεν έσχες. Όταν αυτό μου ζητήθηκε φέτος λόγω βουλευτικής ιδιότητας, βεβαίως και το έπραξα αμέσως, καλύπτοντας χρονικά και την περίοδο λειτουργίας της εταιρίας επικοινωνίας στην οποία ήμουν συνέταιρος και από την οποία έχω πρόσφατα κινήσει διαδικασίες αποχώρησης. Για να μην υπάρχει, δε, η παραμικρή υπόνοια ύποπτης οικονομικής δραστηριότητάς μου, δηλώνω πως οι φορολογικές δηλώσεις, οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μου και τα Ε9 μου από το 2007 και μετά είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter