Ο Μπορίσοφ αποκαλύπτει «άλμα» στην τιμή του εμβολίου της Pfizer

Ο Μπορίσοφ αποκαλύπτει «άλμα» στην τιμή του εμβολίου της Pfizer

Σε μία αρκετά σοβαρή καταγγελία προχώρησε, σύμφωνα με το Euractive, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, αναφορικά με τις συμφωνίες που κλείνονται μεταξύ της Κομισιόν και της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας για την αγορά δόσεων εμβολίων.

Πρόκειται για deal που σύμφωνα με τον Μπορίσοφ και τις δηλώσεις του στο Euractive, ξεκίνησαν από τα 12 ευρώ ανά δόση και πλέον στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κομισιόν και της Pfizer για το 2022 και το 2023 η τιμή φτάνει τα 19,5 ευρώ.

«Η τιμή της Pfizer ανά δόση ήταν στα 12 ευρώ, στη συνέχεια έφτασε στα 15,5 και πλέον υπογράφονται συμβόλαια για 900 εκατομμύρια εμβόλια στην τιμή των 19,5 ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπορίσοφ, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας επεσήμανε πως η αφορά 900 εκατομμυρίων δόσεων με την τιμή των 19,5 ευρώ αντιστοιχεί σε ένα ποσό που αγγίζει τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα πρέπει να οδηγήσει την Κομισιόν σε αναπροσαρμογή των σχετικών προϋπολογισμών.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Κομισιόν τηρεί «σιγή ιχθύος» σχετικά με την δημοσιοποίηση των τιμών των εμβολίων, διατηρώντας σύμφωνα εμπιστευτικότητας με τις εταιρείες όσον αφορά τα deal. Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Έυα Ντε Μπλέεκερ κοινοποίησε στο twitter τις τιμές που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή με τις φαρμακευτικές εταιρείες, γνωστοποιώντας ότι για τη Pfizer-Biontech η τιμή κυμάνθηκε στα 12 ευρώ ανά δόση, ενώ για την AstraZeneca στο 1,78 ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter