Ο Μωυσής δεν εμπνέει, οι «γαλάζιοι» ακραίοι απειλούν

Ο Μωυσής δεν εμπνέει, οι «γαλάζιοι» ακραίοι απειλούν

Την ώρα που οι μετρήσεις δείχνουν μείωση αποδοχής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρά την αβάντα που της προσφέρουν συστημικός Τύπος και ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι

Από τις συμπληγάδες των εθνικών θεμάτων και της όξυνσης της πανδημίας, με τις συνέπειές της στη δευτερογενή κρίση στην οικονομία, θα περάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενώ οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν μείωση της αποδοχής της, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του συστημικού Τύπου και των ενσωματωμένων δημοσιογράφων.

Στο πεδίο της πανδημίας το δεύτερο κύμα του κορονοϊού αναδεικνύει τις διαχειριστικές αδυναμίες του «επιτελικού κράτους» και καταρρίπτει το βολικό αφήγημα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η έρευνα της Prorata δείχνει μείωση της αποδοχής των κυβερνητικών χειρισμών σε όλους τους επιμέρους τομείς της επιδημίας. Οπως έλεγε βουλευτής του κόμματος, «δυο τρεις γκάφες ακόμη όπως οι μάσκες στα σχολεία και δεν θα μας σώζει από τη χλεύη της κοινωνίας ούτε ο πραγματικός Μωυσής».

Σχέδιο για lockdown στην Αττική

Η αναμενόμενη όξυνση όμως της επιδημίας με την αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει στην επιφάνεια ότι η κυβέρνηση από τη λήξη του lockdown και μετά δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης του συστήματος της δημόσιας υγείας –λόγω της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας της– με αποτέλεσμα να είναι τώρα ανοχύρωτη η κοινωνία. Το ότι η κυβέρνηση άφησε να αποδυναμωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας θα έχει αυξημένο οικονομικό κόστος. Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση έχει καταστρώσει σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών ακόμη και στην οικονομία από ένα lockdown στην Αττική.

Ενώ όμως όσον αφορά τον κορονοϊό και την οικονομία το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον και τις αντιδράσεις του σκληρού πυρήνα της δεξιάς παράταξης και της ομάδας των βουλευτών που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά.

Οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι ζει το όνειρό του κάνοντας συμφωνίες στην Ελλάδα με κυβέρνηση ΝΔ, καθώς επίσης και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αγώνα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας μοιάζουν με… τρολάρισμα στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο Αντ. Σαμαράς θα κληθεί να ψηφίσει τις συμφωνίες Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας που επιβεβαιώνουν τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ο Αντ. Σαμαράς έχτισε την πολιτική του πορεία επάνω στο μακεδονικό και έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι σε θέματα αρχών δεν υποχωρεί, οπότε είναι πολύ πιθανό ότι στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή δεν θα παραστεί,

Μοναδική προϋπόθεση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να συρθεί η Ελλάδα στον διάλογο με την Τουρκία –και μάλιστα όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα αλλά και για την «οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών»– είναι να κατεβάσει ο Ερντογάν τους πολεμικούς τόνους και να μη συνεχίσει να προκαλεί όπως άλλωστε έπραξε και με την εκλογή της προέδρου της Δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο σκληρός πυρήνας των «μακεδονομάχων» βουλευτών που είναι της δικής του επιρροής, καθώς επίσης και αν κεντρικά θα θέσει το Μαξίμου ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Έτοιμος για αλλαγή εθνικής γραμμής

Με την ανακοίνωση του εξοπλιστικού προγράμματος-μαμούθ, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να «αγοράσει» προστασία για την αντιμετώπιση της Τουρκίας από ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία. Παράλληλα επιθυμεί να προσφέρει επιχειρήματα στο κοινό της παράταξης που δυσφορεί από την εν γένει υποχωρητική του στάση έναντι της Τουρκίας.

Βεβαίως, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά δεν θα περιμένουν την προμήθεια των νέων όπλων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε δημοσίως «διαφορές με την Τουρκία» και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα και είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις για την «οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», υπό τη μόνη προϋπόθεση να κατεβάσει ο Ταγίπ Ερντογάν τους πολεμικούς τόνους. Αν ο Ερντογάν δεχτεί, τότε οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και η Γερμανία θα βγει από τη δύσκολη θέση να απορρίψει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Πιέσεις και από την Ουάσινγκτον

Η ελληνική κυβέρνηση όμως δέχεται πιέσεις από την Ουάσινγκτον να μη δεχτεί τη μεσολάβηση της Γερμανίας αλλά να βασιστεί στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε την αμφιλεγόμενη δήλωση μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter: «Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών… Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη δεχτεί να μην επιμείνει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ εφόσον ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν και αποτυπώνεται στη γραπτή συμφωνία της Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν. Από τις ακριτομυθίες και τις παλινωδίες του πρωθυπουργού προκύπτει ότι έχει δεχτεί ευρύτερο διάλογο με την Τουρκία, η οποία όμως από την πλευρά της βάζει ακόμη και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Σε κάθε περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αποκαλύπτει σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι μυστικές του συνεννοήσεις και εμφανίζεται με διαφορετική γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας κατά τρόπο που αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να έχει παραβιάσει την εθνική γραμμή δίχως να έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter