«Ο μυστικός κόσμος του ύπνου» – Όσα συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας τις νύχτες

«Ο μυστικός κόσμος του ύπνου» – Όσα συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας τις νύχτες

Ο καθηγητής νευρολογίας Γκάι Λεζίνερ αφηγείται ιστορίες ασθενών με διαταραχές ύπνου.

Όταν ο Γκάι Λεζίνερ ήταν ακόμη μαθητής διάβασε το βιβλίο «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο» του Όλιβερ Σακς. Οι ιστορίες που συνάντησε εκεί, όπως συνέβη με πολλούς ανθρώπους της γενιάς του, του ενέπνευσαν το ενδιαφέρον για τη νευροεπιστήμη. Σήμερα είναι καθηγητής Νευρολογίας και Ιατρικής του Ύπνου στο Λονδίνο και παρακολουθεί ασθενείς με διαταραχές σε αυτό τον τομέα. Στο βιβλίο του «Ο μυστικός κόσμος του ύπνου» παρουσιάζει όσα συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας τις νύχτες και εξηγεί πώς ένας ταραγμένος ύπνος μπορεί να αποβεί καταστροφικός για την ψυχική και σωματική υγεία. Συχνά σκεφτόμαστε τον ύπνο σαν μια γαλήνια κατάσταση στην οποία ο νους βρίσκεται σε παύση, κάτι που δεν ισχύει καθόλου, καθώς οι διεργασίες που γίνονται σε αυτή τη φάση είναι ζωτικής σημασίας. 

Ο Λεζίνερ καταγράφει την εμπειρία του από τις περιπτώσεις των ασθενών που δέχεται στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του νοσοκομείου Γκάι και στο νοσοκομείο Λόντον Μπριτζ. Μεταξύ αυτών είναι ένας έφηβος του οποίου έχει διαταραχθεί ο κιρκάδιος ρυθμός και έχει κάνει τη νύχτα μέρα· μία γυναίκα εβδομήντα ετών που αντιμετωπίζει πρόβλημα ακραίας υπνοβασίας καθώς ξυπνά μέσα στη νύχτα και οδηγεί χωρίς την επόμενη μέρα να θυμάται τίποτε· ένας έφηβος που βιώνει έναν κύκλο βαθέως ύπνου, ενώ όταν είναι ξύπνιος πεινάει συνεχώς και γίνεται υπερσεξουαλικός και επιθετικός· ένας μεσήλικας ο οποίος κάθε φορά που γελάει καταρρέει σωματικά και αυτό το σύμπτωμα συνδέεται με τη ναρκοληψία· κάποιος που δεν μπορεί να κοιμηθεί πάνω από δύο με τρεις ώρες μέσα στο 24ωρο και όταν κοιμάται τινάζει τα χέρια και τα πόδια του, διότι πάσχει από το σύνδρομο του ανήσυχου ποδιού. 

Υπήρξαν ασθενείς του Λεζίνερ οι οποίοι εξαιτίας των ακραίων διαταραχών άρχισαν να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να μην αναπαύονται επαρκώς και να χάνουν σταδιακά την ποιότητα ζωής τους. «Όλοι στο σπίτι κοιμούνται και μ’ έχει πιάσει απελπισία, γιατί έχω δοκιμάσει τόσα πράγματα και κάθε βράδυ καταλήγω εδώ κάτω [στο σαλόνι]. Νιώθω μεγάλη μοναξιά, λες και αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ» λέει στον γιατρό μια ασθενής και φέρνει στο νου συζητήσεις στις οποίες φίλοι αδυνατούν να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος κάποιου που πάσχει από χρόνια αϋπνία, θεωρώντας ότι μπορεί να καταπολεμηθεί με σωματική κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή χαλαρωτικά αφεψήματα. 

Οι ανθρώπινες ιστορίες του Λεζίνερ στις οποίες συχνά εντοπίζεται βαθιά υπαρξιακή ανησυχία, μας κάνουν να σκεφτόμαστε πόσο στερούμαστε αυτό το θεμελιώδες αγαθό, σε μια εποχή που ο ύπνος θεωρείται ανοιχτά εχθρός της παραγωγικότητας και του κέρδους. 

Info

Το βιβλίο «Ο μυστικός κόσμος του ύπνου» του Γκάι Λαζίνερ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια σε μετάφραση του Μιχάλη Λαλιώτη. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter