Ο νανογιλέκος υπουργός ανάπτυξης μέσω προπαγάνδας ξαναχτυπά

Ο νανογιλέκος υπουργός ανάπτυξης μέσω προπαγάνδας ξαναχτυπά

Με ένα tweet που δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του ξαναχτύπησε ο Άδωνις Γεωργιάδης πανηγυρίζοντας για την 3η θέση παγκοσμίως της Ελλάδας το Δεκέμβριο αναφορικά με το δείκτη Manufacuring PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση), αφήνοντας πίσω χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς κ.α.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα λέγοντας ότι η χώρα μας δεν είναι 3η αλλά 9η με βάση το site tradingeconomics όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα και άρα το παγκοσμίως 3οι πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Μάλλον παρανόησε ο υπουργός ή του δώσανε κάτι που είναι ψευδές.

Γενικά ο δείκτης PMI όταν είναι πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης και αντίθετα ύφεση αν είναι κάτω από τις 50 μονάδες. Το μείζον λοιπόν είναι η διάρκεια, δηλ πόσο καιρό θα βρίσκεται μια χώρα πάνω από τις 50 μονάδες και όχι τι θα εμφανίσει τον ένα μήνα ο δείκτης.

Αν τώρα διαβάσει κανείς την ανάλυση της IHS Markit η οποία καταρτίζει τον σχετικό δείκτη αναφέρει χαρακτηριστικά: Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις υλικών και οι καθυστερήσεις παράδοσης εισαγωγών αύξησαν τις επιβαρύνσεις του κόστους, αν και με τον χαμηλότερο ρυθμό εδώ και τέσσερις μήνες. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις συνέχισαν να μετακυλίουν υψηλότερα κόστη στους πελάτες, προκαλώντας την αύξηση των τιμών πώλησης με αξιοσημείωτο ρυθμό.

Αν ανατρέξουμε στο τελευταίο δελτίο τιμών παραγωγού της ΕΛΣΤΑΤ διαβάζουμε τα εξής: ετήσια αύξηση 24,5% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), το Νοέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020.

Αν ανατρέξουμε επίσης στο τελευταίο δελτίο τιμών εισαγωγών στη Βιομηχανία διαβάζουμε τα εξής: ετήσια αύξηση 33,9% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Οκτωβρίου 2020.

Εν συντομία, το να πανηγυρίζει κανείς για κάτι που δεν ισχύει αφενός και να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του για αυτό, την ώρα που η ακρίβεια ολοένα και αυξάνεται και το βιώνουν καθημερινά όλοι οι πολίτες της χώρας είναι το λιγότερο γελοίο αλλά και επικίνδυνο συγχρόνως .

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter