Ο Νάσος Ηλιόπουλος στη μάχη της Αθήνας: «Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε»

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στη μάχη  της Αθήνας: «Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε»

Ο ΣΥΡΙΖΑ –λένε στην Κουμουνδούρου– χτίζει παράδοση στον Δήμο Αθηναίων με υποψηφιότητες από τη γενιά των 30ρηδων με σαφέστατο αριστερό πρόσημο και κόντρα στη λογική υποψηφιοτήτων με «επικοινωνιακά» κριτήρια, όπως εκείνη του Κ. Μπακογιάννη

Ο σημερινός υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στον δήμο της Αθήνας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν τον πρωθυπουργό και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητά του και γιατί σε κόμμα και Ανοιχτή Πόλη πιστεύουν ότι θα κοντράρει στα ίσια τους Κ. Μπακογιάννη και Π. Γερουλάνο.

Μάχη με υψηλό διακύβευμα.

Ο κύβος ερρίφθη για το κυβερνών κόμμα. Ο σημερινός υφυπουργός Εργασίας και πρώην επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Κώστα Μπακογιάννη από τη ΝΔ και τον Παύλο Γερουλάνο από το ΚΙΝΑΛ.

Τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης, της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο, σφράγισαν και τυπικά την υποψηφιότητα στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο 35άρης πολιτικός κλείνει επί της ουσίας τον κύκλο των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος στις τρεις μεγάλες πόλεις, με την Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη και τον Νίκο Μπελαβίλα στον Πειραιά.

Ο κ. Ηλιόπουλος κέρδισε στο νήμα μια σειρά από υποψηφίους, όχι επειδή κάποιοι δεν δέχτηκαν την πρόταση αλλά για συγκεκριμένους λόγους, όπως:

Είναι γέννημα-θρέμμα Αθηναίος και ζει στα Πατήσια, αποτελεί νεανική υποψηφιότητα με συγκροτημένη πολιτική σκέψη και λόγο, έχει παραγάγει αποτελέσματα (ιδιαίτερα ως επικεφαλής στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου επί των ημερών του η μαύρη εργασία εμφάνισε πολύ μεγάλη μείωση), ενώ ο τελευταίος λόγος σχετίζεται με τις μελέτες που έχει στα χέρια της η Ανοιχτή Πόλη οι οποίες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η κοινωνική διαστρωμάτωση της Αθήνας, όπου έχουν έρθει να μείνουν μετανάστες και δεύτερης γενιάς με δικαίωμα ψήφου και νέα ζευγάρια κυρίως λόγω των χαμηλών ενοικίων.

«Αυτή» λένε στην Κουμουνδούρου «είναι μια παράμετρος που δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς και ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να απευθυνθεί στους ανθρώπους αυτούς».

Επί της ουσίας ο κ. Ηλιόπουλος διαθέτει τα χαρακτηριστικά που είχε τόσο η υποψηφιότητα Τσίπρα το 2005 όσο και αυτή του σημερινού διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδη, το 2014. Επί της ουσίας, το κυβερνών κόμμα «χτίζει παράδοση» στον Δήμο Αθηναίων με υποψηφιότητες που προέρχονται από τη λεγόμενη γενιά των 30ρηδων, έχουν σαφέστατο αριστερό πρόσημο και βρίσκονται απέναντι στη λογική υποψηφιοτήτων με «επικοινωνιακά», όπως λένε, χαρακτηριστικά, όπως του κ. Μπακογιάννη. Ειδικά για τον τελευταίο στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του για συνεργασία, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές απάντησε αρνητικά κι αυτό είναι κάτι που θα αναδείξει από την πρώτη στιγμή ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου στέκονται ακόμη στο γεγονός ότι η Ανοιχτή Πόλη δραστηριοποιείται στην Αθήνα από την εποχή που ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων και διαθέτει αυτήν τη στιγμή ένα εκτεταμένο δίκτυο σε όλες τις γειτονιές με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλωστε αυτήν τη στιγμή είναι η μακροβιότερη δημοτική παράταξη στην Αθήνα.

«Νέα αρχή για την Αθήνα, βασισμένη στην αλληλεγγύη»

«Η Αθήνα» αναφέρει μιλώντας στο Documento ο Νάσος Ηλιόπουλος «είναι μια πόλη όπου μπορεί κανείς με ευκολία να δει τις πληγές της κρίσης. Είναι μια πόλη στην οποία η δημοτική αρχή, αντί να δημιουργήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης, προσαρμόστηκε στη λογική “αφού ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, τώρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα”. Λιγότερα όνειρα, λιγότερη αξιοπρέπεια, λιγότερη αλληλεγγύη. Την ίδια στιγμή, τόσα χρόνια οι δημοτικές αρχές της Αθήνας έχουν μάθει να είναι πολύ κοντά στην κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ μακριά από τις γειτονιές της Αθήνας. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Στόχος μας είναι να κάνουμε μια νέα αρχή. Μια αρχή βασισμένη όχι στον φόβο, αλλά στην αλληλεγγύη. Να εργαστούμε για όλα αυτά τα “μικρά”, όπως η προστασία και αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου. Για την υλοποίηση μιας σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής που θα στηρίζει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων της πόλης. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην κατοικία απέναντι στην επέλαση του real estate και του Airbnb. Χρειαζόμαστε μια πόλη που θα αποτελέσει ασπίδα απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς. Μια πόλη που θα είναι περήφανη για τον μητροπολιτικό της πλούτο και τις μεταναστευτικές της κοινότητες. Γιατί αυτός ο πλούτος είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. Τέλος, χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή που θα υπερασπιστεί και θα εργαστεί για τα δικαιώματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε!»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter