Ο νεοφιλελευθερισμός βλάπτει σοβαρά τους εργαζόμενους

Ο νεοφιλελευθερισμός βλάπτει σοβαρά τους εργαζόμενους

Άγριος χειμώνας για μισθωτούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με την Εργάνη

Το πρωτογενές έλλειμμα καλπάζει. Η ανεργία έχει πάρει την ανιούσα. Η πραγματική οικονομία στενάζει από την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Εργάνης για τις ροές απασχόλησης του εννεαμήνου μαζί με το πρωτογενές έλλειμμα που ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ δείχνουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τον κόσμο τόσο της μισθωτής εργασίας όσο και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Η κυβέρνηση ωστόσο ρίχνει σταγόνες όταν χρειάζονται κουβάδες χρήματος για να συγκρατηθεί η ύφεση.

«Ευελιξία»

Το βέβαιο είναι ότι η νέα δεκαετία φέρνει τεράστιες και βίαιες αλλαγές στην ελληνική οικονομία. Καταρχάς ο χειμώνας της κρίσης λόγω πανδημίας στην Ελλάδα θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2023, ενώ θα πρέπει να αναμένουμε το 2035 για να βρεθούμε στα επίπεδα του 2008! Αναλυτικότερα:

• Η Εργάνη κατέγραψε εξαφάνιση 133.000 θέσεων εργασίας το πρώτο εννεάμηνο του 2020. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στο 1,55 εκατομμύριο και οι αποχωρήσεις έφτασαν το 1,42 εκατομμύριο. Καταγράφεται μάλιστα στροφή προς τις ευέλικτες μορφές εργασίας (κάτι που είχε καταφέρει εν μέρει να περιορίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Πράγματι στις νέες προσλήψεις σχεδόν το 50% είναι για μερική (40,53%) και εκ περιτροπής (8,99%) απασχόληση.

• Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού

ανήλθε σε 11,26 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,54 δισ. ευρώ και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

• Το πρωτογενές αποτέλεσμα (έσοδα μείον έξοδα χωρίς να περιλαμβάνεται η καταβολή δόσεων δανείων) διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,56 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,47 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2019.

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 6,12 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση στο σκέλος του ΠΔΕ, το οποίο παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτή ακριβώς είναι και η συνεισφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ελληνική οικονομία για να αντιμετωπίσει την κρίση λόγω κορονοϊού!

Φτωχοποίηση

Μέχρι το 2023 θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αλλαγές επί το δυσμενέστερον στον κόσμο της μισθωτής εργασίας που θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες κυρίως στις αμοιβές των εργαζομένων. Από την άλλη, το κοινωνικό κράτος θα δεχτεί ακόμη ισχυρότερο πλήγμα. Ολες αυτές οι αλλαγές (πάντα σε βάρος των εργαζόμενων μισθωτών αλλά και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί το 95% των επιχειρήσεων της χώρας, η οποία θα πληγεί από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης) έχουν ως πολλαπλασιαστή δυσμενούς ισχύος την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία επιχειρεί με πρόσχημα τον κορονοϊό να επιβάλει την απόλυτη ευελιξία.

Ολες οι νομοθετικές παρεμβάσεις αλλά και οι κατευθυντήριες οδηγίες οδηγούν σε:

• Μερική ανεργία η οποία φέρει τον τίτλο «αναστολή συμβάσεων εργασίας».

• Ευέλικτη τηλεργασία.

• Απλήρωτη υπερωρία.

• Επιμήκυνση (12ωρο) του χρόνου εργασίας.

Τα παραπάνω σημαίνουν για την ελληνική κοινωνία περαιτέρω φτωχοποίησή της ενώ εκ παραλλήλου θα ενταθούν τόσο οι εισοδηματικές ανισότητες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter