Ο νέος οικονομικός «πόλεμος» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Ο νέος οικονομικός «πόλεμος» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Tα ποσά ρεκόρ, η δύναμη των agents και η ανοιχτή πλέον κόντρα τους με τη FIFA, η οποία μπορεί να παραλύσει την ποδοσφαιρική αγορά.

Eίναι ξεκάθαρο πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όλα έχουν να κάνουν με το χρήμα. Οι ομάδες, οι διοργανώσεις, οι ομοσπονδίες, αναζητούν όλο και περισσότερους τρόπους για να βγάλουν κέρδος από την παγκόσμια ποδοσφαιρική μπίζνα, τις περισσότερες φορές σε βάρος αυτών που δίνουν ουσία στο «όμορφο παιχνίδι»: Των φιλάθλων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Deloitte, μια από τις 20 κορυφαίες ομάδες αναμένεται κάποιες στιγμή στα αμέσως επόμενα χρόνια να σπάσει το φράγμα των 10 δισεκατομμυρίων στα ετήσια έσοδά τους. Η Μπαρτσελόνα, πρώτη στη σχετική λίστα, έφτασε πολύ κοντά. Κατέγραψε έσοδα 9.3 δις ευρώ για τη σεζόν 2018-19. Τα ποσά που δαπανώνται πλέον για μεταγραφές ποδοσφαιριστών όχι απλά ζαλίζουν, αλλά προκαλούν την κοινή λογική. Και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τις μεταγραφές αυτές, οι ατζέντηδες που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την αγορά, βρίσκονται πλέον σε ανοιχτό πόλεμο με τη FIFA. Πρόκειται για μια κόντρα που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς από την εξέλιξή της θα διαφανεί το μέχρι πού μπορεί τελικά να φτάσει η «αγορά» και το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ανώτατο επίπεδο.

Οι μεταγραφές και οι γκρίζες ζώνες

Λίγες μέρες πριν πέσει η αυλαία τις χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, η FIFA ανακοίνωσε πως για το 2019 δαπανήθηκαν 7.35 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Σύμφωνα με την Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ο μεταγραφικός τζίρος παρουσίασε 5.8% άνοδο σε σχέση με το 2018, φτάνοντας στο ποσό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στο ποδόσφαιρο ανδρών, έγιναν 18.042 μεταγραφές, αριθμός που επίσης είναι νέο ρεκόρ, την ώρα που στο ποδόσφαιρο γυναικών υπήρξε αύξηση 16.3%! Μόνο για την Premier League, στους ατζέντηδες των ποδοσφαιριστών πήγαν 260 εκατομμύρια λίρες, ποσό που παρουσίασε αύξηση της τάξεως των 50 εκατ. από την προηγούμενη χρονιά.

Διαβάστε περισσότερα στο koutipandoras.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter