Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος και ο πληθωρισμός

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος και ο πληθωρισμός

Με αφορµή τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της JPMorgan Chase σε οικονοµικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια του οποίου γνωστοποίησε ότι προετοιµάζει τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα για έναν οικονομικό τυφώνα, είναι πλέον σαφές ότι από την κρίση του 2008 και µετά, που οι χρηµατιστηριακές εταιρείες και οι τράπεζες υπέταξαν την πολιτική, οι ίδιες προειδοποιούν και υποκαθιστούν τις πολιτικές παρεµβάσεις και προσδιορίζουν σαφώς τον σχεδιασµό τους.

Συγκεκριµένα, τα κύρια σηµεία της στρατηγικής τους είναι:

Ο Ψυχρός Πόλεµος είναι η νέα στρατηγική της αγγλοσαξονικής συµµαχίας, µε την υποταγή της ΕΕ, η δε Μόσχα µε το Κίεβο αποτελούν την αφορµή για τη νέα διαίρεση του κόσµου. Εδώ και αρκετό καιρό πολλοί αναζητούν µε ποια πλευρά θα είναι µετά το τέλος της ένοπλης σύρραξης.

01. Ο νέος Ψυχρός Πόλεµος είναι η επιλογή των χρηματοπιστωτικών και χρηματιστηριακών κεφαλαίων του αναπτυγμένου κόσµου σε βάρος του αναπτυσσόμενου κόσµου.

Είναι ακόµη η επιλογή της πολεμικής βιομηχανίας και του αντίστοιχου συµπλέγματος απέναντι στην παραγωγική οικονοµία.

02. Για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ως ένα από τα συµπτώματα της πανδημίας και στη συνέχεια του ενεργειακού πλιάτσικου θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια. Βασικό αποτέλεσµα της αύξησης αυτής θα είναι η έκδοση ακριβού χρήµατος, µε γνωστές επιλογές που θα επιφέρουν ύφεση, ακόµη µεγαλύτερη ανεργία και φτωχοποίηση.

Υποδεικνύουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι πρέπει να επικεντρώσει την πολιτική της στην… εθνική ασφάλεια της χώρας! Αυτή η προτροπή θα αποτελεί τη νέα κατεύθυνση των οικονοµικών συµφερόντων διεθνώς, περιφερειακά και σε εθνική κλίµακα.

Θα κατέχουν την οικονοµία, τις τράπεζες, τα κανάλια, τον Τύπο και θα περιορίζουν τις αρµοδιότητες των κυβερνήσεων σε θέµατα εθνικής ασφάλειας!

Καλούν επίσης τη Fed, την κρατική τράπεζα των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, να αυξήσει τα επιτόκια και τις ιδιωτικές τράπεζες να προστατεύσουν τα συµφέροντά τους. Οδηγούν ήδη στην ίδια επιλογή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη.

Προφανής είναι και η επιλογή τους να οξύνουν τον διεθνή ανταγωνισµό µε το «άλογο» που εδρεύει στο Πεκίνο και αποτελεί τον βασικό στόχο των υποκινητών του νέου Ψυχρού Πολέµου.

03. Προειδοποιούν δε και τις χώρες παραγωγής αερίου και πετρελαίου να πολλαπλασιάσουν την παραγωγή ως µέθοδο σχετικής πτώσης των πρόσφατων ανατιµήσεων.

Βέβαια, χωρίς την ανακοπή της κερδοσκοπίας τόσο από τις χώρες που διαθέτουν αυτή την πρόσοδο όσο και από τα χρηµατιστήρια ενέργειας, και όχι µόνο, η πτώση των τιµών στην ενέργεια δεν θα επιτευχθεί.

Οι πολιτικές ηγεσίες δεκάδων χωρών του ΟΗΕ σιωπούν, συναινούν ή περί άλλα τυρβάζουν. Με τις προαναφερόµενες επιλογές αντιµετώπισης του πληθωρισµού, κλάδοι της οικονοµίας και εκατοµµύρια άνθρωποι θα υποστούν τις συνέπειες και οι προοδευτικές δυνάµεις χρειάζονται και σχέδιο και προσανατολισµό, όχι µόνο για την εναντίωση αλλά κυρίως για τις εναλλακτικές λύσεις.

* Ο Στέφανος Τζουμάκας είναι πρώην υπουργός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter