Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται

Πράξη το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία έκανε την  Κυριακή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο Φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Πάρκο Γουδή.

Μια ομιλία που ο ίδιος και οι συνεργάτες του θεωρούν κομβική, την ώρα μάλιστα που μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.

Το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας επιλέγει το φεστιβάλ της Νεολαίας για να παρουσιάσει επί της ουσίας την πολιτική διακήρυξη του νέου ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε άνευ σημασίας. Και αυτό δεν είναι η μοναδική έκπληξη που επιφυλάσσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κομματικό του ακροατήριο και στους 1.800.000 πολίτες που τον στήριξαν στις τελευταίες εκλογές.

Ανδρέας και 1981

Στην πολιτική διακήρυξη υπήρξε θετική αναφορά στη χρονιά της Αλλαγής, στο 1981, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς με φουλ αριστερή συνθηματολογία, αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση.

Επί της ουσίας ολόκληρη η διακήρυξη διαπνέεται από ανάλογο πνεύμα, έχει προοδευτική, σύγχρονη και πλατιά αντίληψη, είναι ένα αριστερό κείμενο με αναφορές στις εργασιακές σχέσεις, στην κλιματική αλλαγή, τη δημοκρατία κ.ά., το οποίο διευκολύνει τη διεύρυνση του κόμματος στη λογική τού «δεν περισσεύει κανείς».

Όπως έχει γράψει το Documento, εντός της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί και η σύνθεση της Κοινής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), η οποία θα εκλέξει ένα διευρυμένο οργανωτικό γραφείο και επιτροπή προγράμματος, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή στην ΚΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση της ΠΓ την περασμένη Πέμπτη αποφασίστηκε τα νέα μέλη που θα εγγράφονται στο κόμμα από το διαδίκτυο να παραλαμβάνουν την κομματική ταυτότητα από τα κατά τόπους γραφεία του κόμματος με αυτοπρόσωπη παρουσία. Η όλη διαδικασία εγγραφής νέων μελών αναμένεται να εκκινήσει περί τα μέσα Οκτωβρίου και θα κρατήσει ένα τρίμηνο, με πυρήνα τις συγκεντρώσεις – λαϊκές συνελεύσεις στις πρωτεύουσες των 54 νομών στις οποίες (όχι σε όλες) προγραμματίζουν να δώσουν το παρών ο Αλ. Τσίπρας και όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Εκεί θα υπάρχει ανοιχτό βιβλίο εγγραφής νέων μελών.

Οσον αφορά την ονομασία του κόμματος, αυτό που προκρίνεται αυτήν τη στιγμή είναι ότι δεν μιλάει κανείς για αλλαγή του ονόματος αλλά για το ενδεχόμενο προσθήκης στον ΣΥΡΙΖΑ της «Πράσινης Αριστεράς» ή «Συμμαχίας», κάτι που αφενός βρίσκει σύμφωνα τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, αφετέρου είναι συμβατό με το διακύβευμα της κλιματικής αλλαγής.

Διεθνές συνέδριο

Σε όλα τα παραπάνω θα έρθει να «κουμπώσει» και η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου, όπως είπε την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας, για την αποτίμηση της κυβερνητικής εμπειρίας της πρώτης φοράς. Θα κληθούν να συμμετάσχουν τα αριστερά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης και θα εκτιμηθούν τα σωστά, τα λάθη, οι επιτυχίες αλλά και οι παραλείψεις στη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, μεθαύριο ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία όπου μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ θα μιλήσουν για τα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών σε συνέδριο που διοργανώνει ο «Economist». Στο ίδιο συνέδριο θα παρευρεθεί και ο Μάρτιν Σουλτς.

Γιάννης Μουζάλας – Βουλευτής, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

«ΕΑΜοποίηση» σαν πολιτικό όραμα

Το τελευταίο διάστημα μπήκε με δύναμη στην πολιτική ζωή του τόπου ο όρος «πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ», με την έννοια της δεξιάς στροφής της Αριστεράς. Ιστορικά αυτό συμπίπτει με την προσπάθεια του Τσίπρα να απευθυνθούν το κόμμα και η κυβέρνηση σε ένα κοινό ευρύτερο από το στενά κομματικό, να ανοίξει στην κοινωνία. Συγχρόνως και υπό την πίεση μιας δεξιάς επίθεσης με όρους ακροδεξιάς ένας υπολογίσιμος κόσμος από αυτό το «άλλο» κοινό αρχίζει να δρα ξανά, να προσπαθεί να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Γέφυρα, η Προοδευτική Συμμαχία, η είσοδος «άλλων» στην κυβέρνηση και την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία ήταν τα πρώτα αποτελέσματα των αμφίδρομων αυτών δράσεων. Η Αριστερά πασοκοποιείται, η Αριστερά γίνεται ΠΑΣΟΚ, η Αριστερά μετατοπίζεται δεξιά. Η πρώτη που είδε αυτήν τη «μετατόπιση» ήταν η Δεξιά. Δημοσιογράφοι που έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από την Αριστερά στην εφηβεία τους εγκαταστάθηκαν και στο αντιαριστερό μπλοκ. Ακόμη και το ΚΙΝΑΛ φοβάται την πασοκοποίηση της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Επειτα από αυτό τον κατευθυνόμενο ορυμαγδό της πασοκοποίησης ο όρος πέρασε και στην καθημερινή φρασεολογία, στις συζητήσεις και αναζητήσεις του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως στα αλήθεια μετατοπιζόμαστε δεξιά; Μήπως έχουν δίκιο όσοι λένε ότι υπάρχει φόβος να μολυνθούμε; Είναι το άνοιγμα στην κοινωνία πασοκοποίηση;

Θα γίνουμε σουπερμάρκετ; Η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει στο όνειδος του ρεφορμισμού και της σοσιαλδημοκρατίας; Ταυτοτική κρίση καλών και έντιμων αγωνιστών. Εσωστρέφεια. Η Δεξιά, ισχυρίζομαι ορθώς και με επιτυχία, για τους σκοπούς της προσπάθησε να καθιερώσει τον όρο «πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» για να φθείρει κάθε δυνατότητα ανοίγματος στην κοινωνία. Ο όρος «πασοκοποίηση» είναι ένας δόλιος όρος που δημιουργεί δόλια διλήμματα. Συσκοτίζει την πρόταση και το όραμα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Περιορίζει και καθιστά μη σταθερό, βαλτώδες το πεδίο συνάντησης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Εάν υπάρχει ανάγκη χρησιμοποίησης ενός όρου που να προσεγγίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κοινωνίας, τότε ο όρος «ΕΑΜοποίηση» είναι ο πιο κοντινός στο εγχείρημα. «ΕΑΜοποίηση» όχι σαν οργανωτική δομή αλλά σαν πολιτικό όραμα, σαν πράξη – δράση. «ΕΑΜοποίηση» σαν άνοιγμα και γείωση στην κοινωνία. Σαν υποχρέωση στην ευεργεσία, την πίστη αλλά και στο μήνυμα του 32%. «ΕΑΜοποίηση» σαν υπόσχεση ότι θα συμπορευτούμε με την κοινωνία, θα μελετήσουμε και θα διορθώσουμε τα λάθη μας όχι μέσα από εσωστρέφεια και ομφαλοσκόπηση αλλά κατά την και μέσα από την κίνησή μας προς και με την κοινωνία. Το δίλημμα λοιπόν δεν είναι αριστερός ΣΥΡΙΖΑ ή πασοκοποίηση, αλλά αριστερό δημοκρατικό προοδευτικό άνοιγμα ή πασοκοποίηση (με την έννοια της φθοράς, της συρρίκνωσης της εξόδου από την κοινωνία – βλέπε ΚΙΝΑΛ). Μια Αριστερά λοιπόν ευρεία, που αγωνίζεται, κυβερνά γερά γειωμένη στην πραγματικότητα χωρίς καμία υποστολή των οραμάτων της. Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μαγαζί που πρέπει να προφυλάξουμε, είναι μια συνεχής πορεία με τον λαό για τον λαό. Οχι από την αρχή λοιπόν αλλά συνεχίζουμε…

ΥΓ.: «Ελευθερία είναι η γνώση της αναγκαιότητας», Καρλ Μαρξ

Φώτης Κουβέλης – Πρ. πρόεδρος ΔΗΜΑΡ, πρ. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πρ. αναπλ. υπουργός Εθνικής Αμυνας

Nα έχουν αντιπροσώπευση οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες

Το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις πρόσφατες εθνικές εκλογές τον ανέδειξε ηγετική δύναμη του προοδευτικού χώρου.

Το γεγονός αυτό αποτελεί εντολή και πολιτική προτροπή να αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και να διαμορφώσει συνθήκες, δυνατότητες συλλογικής δράσης και αριστερής προοδευτικής έκφρασης στα πολλαπλά κοινωνικά πεδία. Εκεί δηλαδή όπου η αντιπαράθεση μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής όχι μόνον παραμένει, αλλά καταγράφεται με μεγαλύτερη ένταση, διευρυνόμενη από τις οικονομικές συνθήκες και τις κοινωνικές ανισότητες που συστηματικά προωθούνται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οι πολίτες που με την ψήφο τους επέλεξαν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσουν τη συλλογική δύναμη μέσα στην κοινωνία, οργανωμένοι σε ένα κόμμα μαζικό, με στρατηγικό σχέδιο.

Η ψήφος των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την έκφραση της θέλησής τους για την προοδευτική πολιτική με τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που σε αρκετά στοιχεία της την προσδιόρισαν.

Αυτοί οι πολίτες πρέπει να έχουν την πολιτική τους αντιπροσώπευση, με διάφορες μορφές, στο πλαίσιο βέβαια ενός κόμματος που ορίζεται από την αριστερή προοδευτική πολιτική, διαρκώς ανανεούμενη και ενισχυόμενη εξελικτικά.

Δεν χρειάζεται να κατατίθεται φόβος για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με την επίκληση της ενδεχόμενης αλλοίωσης της πολιτικής και ιδεολογικής του ταυτότητας.

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προωθήσει και να εκφράσει μια Αριστερά ανοιχτή και ευρύχωρη για να μπορούν συμμετοχικά να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατόν ευρύτερες αριστερές, σοσιαλιστικές, προοδευτικές και οικολογικές κοινωνικές δυνάμεις, που θα μπορούν να οικοδομήσουν ένα πλατύ προοδευτικό ρεύμα ικανό να μετακινεί την πολιτική σε ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση. Μια Αριστερά όχι περιχαρακωμένη, αλλά προωθητική της «κυβερνώσας Αριστεράς».

Παναγιώτης Ρήγας – Πρώην γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας

Να φανούμε αντάξιοι των πολιτών που μας στήριξαν στην κάλπη

Η αποψινή παρουσίαση της πολιτικής μας διακήρυξης στο φεστιβάλ της Νεολαίας σηματοδοτεί με έναν τρόπο –ας πούμε– επίσημο την αφετηρία για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Την τελευταία δεκαετία βιώσαμε μια σταθερή και συνεχή ανοδική πορεία, που μας οδήγησε εντέλει στη διακυβέρνηση του τόπου.

Ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα έχει να επιδείξει αδιαμφισβήτητες επιτυχίες: η χώρα άφησε πίσω της την περιπέτεια των μνημονίων, η εθνική οικονομία σταθεροποιήθηκε και μπήκε στον δρόμο της ανάκαμψης, τα εργασιακά δικαιώματα επανακτήθηκαν έστω και εν μέρει έπειτα από χρόνια αδυσώπητων επιθέσεων, η Ελλάδα κατέστη και πάλι ισότιμος συνομιλητής που μπορεί να επιλύει προβλήματα σε διεθνές επίπεδο. Προφανώς και λάθη έγιναν και αστοχίες υπήρξαν και ανυπέρβλητες αδυναμίες καταγράφηκαν. Εξίσου προφανώς, τα παραπάνω συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Σήμερα καλούμαστε να αξιοποιήσουμε την πρωτόγνωρη για αριστερό κόμμα κυβερνητική εμπειρία, με τα θετικά και τα αρνητικά της, και να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης 1.800.000 πολιτών που μας στήριξαν στην κάλπη και έχρισαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον πολιτικό φορέα που θα έχει την ευθύνη της ανασυγκρότησης του μεγάλου προοδευτικού και δημοκρατικού πόλου. Χωρίς προγραμματικές και αξιακές εκπτώσεις, αλλά και χωρίς αποκλεισμούς και φοβικά σύνδρομα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του υπήρξε κόμμα της Αριστεράς και εκεί θα συνεχίσει να ανήκει. Στόχος μας όμως πρέπει να είναι μια δημοκρατική, σύγχρονη Αριστερά, με ευήκοα ώτα σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες, που θα διευρύνει την απήχησή της στην κοινωνία, που θα καταφέρει να εμπνεύσει την πλειονότητα των προοδευτικών πολιτών, που θα εκφράσει την οικολογική προγραμματική ατζέντα.

Από αύριο, στον δρόμο προς το συνέδριο, ξεκινά μια ευρύτατη καμπάνια εξωστρέφειας και επικοινωνίας με ανοικτές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Ο μετασχηματισμός, η αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πλατύ, μαζικό κόμμα σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μέσα όμως από τις διαφορετικές απόψεις, τον διάλογο, τη σύνθεση και τις δημοκρατικές διαδικασίες θα τα καταφέρουμε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter