Καθώς η γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται ακατάπαυστα, το Ισραήλ ανοίγει και νέο μέτωπο στη Συρία. Παρότι δικαιολόγησε τις αεροπορικές επιδρομές του με βάση τη δέσμευση για την προστασία των Δρούζων, αναλυτές ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως πρόσχημα για στρατηγική επέκταση της παρουσίας του στη νότια Συρία και αύξηση της εδαφικής επιρροής του στη Μέση Ανατολή.
Η κοινότητα των Δρούζων ήρθε στο προσκήνιο εν μέσω ενός νέου κύματος θρησκευτικής βίας στη Συρία, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και πολιτοφυλακών Δρούζων στην πόλη Σουάιντα (εκεί αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού), με τις συριακές δυνάμεις να παρεμβαίνουν. Η βαθιά δυσπιστία του Τελ Αβίβ προς τη νέα ισλαμιστική ηγεσία της Συρίας μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με τη στάση των ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν ότι δεν υποστηρίζουν τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις και καλούν τη Δαμασκό να αποσύρει τον στρατό της από τη Σουέιντα ώστε να επέλθει αποκλιμάκωση. Από την πλευρά της η νέα συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε τους Δρούζους μαχητές ότι παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία οδήγησε στην αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από την επαρχία.
Αιματηρές ταραχές
Δύο βασικά ζητήματα που θέτουν υπό πίεση τις σχέσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Δρούζων είναι ο αφοπλισμός των πολιτοφυλακών της αραβικής σέχτας καθώς και το θέμα της ένταξης και αντιπροσώπευσης της κοινότητας. Μετά την επίτευξη μιας μετέωρης εκεχειρίας με τη διαμεσολάβηση της Ουάσινγκτον και την απόφαση του μεταβατικού προέδρου της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα να αποχωρήσουν τα στρατεύματα από τη Σουέιντα, φάνηκε ότι η κατάσταση στη χώρα θα μπορούσε να εκτονωθεί, αλλά συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ Βεδουίνων και Δρούζων (τουλάχιστον 600 νεκροί μέσα στην εβδομάδα).
Οι αιματηρές ταραχές, σε συνδυασμό με τις βίαιες ισραηλινές επιθέσεις, έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για κατάρρευση της ασφάλειας στη Συρία, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός εμφύλιου πολέμου που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία και την πρόσφατη κατάληψη της Δαμασκού από ισλαμιστές αντάρτες τον Δεκέμβριο του 2024.
Αφού ανέτρεψε το καθεστώς Ασαντ, ο νέος πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα δεσμεύτηκε να ακολουθήσει πολιτική συμπερίληψης και να προστατεύσει όλες τις κοινότητες της Συρίας. Ομως οι εξτρεμιστικές σουνιτικές δυνάμεις που τον υποστηρίζουν συνέχισαν να αντιμετωπίζουν με βία τις θρησκευτικές μειονότητες. Τον Μάρτιο εκατοντάδες Σύριοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής στη σέχτα των αλαουιτών –σε αυτήν ανήκει και ο διωχθείς πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ– στη δυτική πόλη της Λαττάκειας, ενώ τον Απρίλιοτουλάχιστον 100 σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών των Δρούζων.
Ισοπεδώνουν τη Γάζα
Τη στιγμή που το Ισραήλ επιχειρεί να διαμορφώσει νέα δεδομένα στη Συρία, στη Γάζα συνεχίζει να επικρατεί ωμή φρίκη. Οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με ένα απάνθρωπο δίλημμα: να ρισκάρουν τη ζωή τους πηγαίνοντας σε κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας ή να πεθάνουν από ασιτία. Στα σημεία διανομής βοήθειας του Gaza Humanitarian Foundation (GHF) χιλιάδες Παλαιστίνιοι δέχονται πυρά από τον ισραηλινό στρατό. Μόνο τον τελευταίο μήνα δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν αναζητώντας φαγητό.
Οι νεκροί από την αρχή του πολέμου ξεπερνούν τις 58.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, με περισσότερες από τις μισές απώλειες να αφορούν γυναίκες και παιδιά. Οι εκτοπισμένοι δεν έχουν πού να επιστρέψουν. Το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει χιλιάδες κτίρια σε όλη τη Γάζα, με ολόκληρες πόλεις και προάστια να ισοπεδώνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Μεταξύ αυτών και η Ράφα, το «ασφαλές» σημείο στο νότιο τμήμα του θύλακα, όπου οδηγούνταν οι επιζώντες προκειμένου να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, γεγονός που καταδεικνύει για ακόμη μία φορά τη γενοκτονική πολιτική της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Μπεναμίν Νετανιάχου.
Στην περιοχή προωθείται τώρα ένα σχέδιο δημιουργίας στρατοπέδου συγκέντρωσης Παλαιστινίων, βαφτισμένο ως «ανθρωπιστική πόλη», σε μια προσπάθεια να μεταμφιεστεί η μαζική εκτόπιση άμαχου πληθυσμού υπό τον μανδύα της «ανθρωπιστικής προστασίας». Παράλληλα, φαίνεται ότι πιθανότατα ισχύει ακόμη το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» με όσο το δυνατόν λιγότερους Παλαιστινίους, ανοιχτή σε επενδυτικά σχέδια και τουριστική εκμετάλλευση.
Διαβάστε επίσης
Ισραήλ: Με τροφική δηλητηρίαση ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Πολιτικός σεισμός στο Ισραήλ: Αποχωρεί και το Shas από την κυβέρνηση Νετανιάχου