Ο Νίκος Ανδρουλάκης φτιάχνει ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του καθεστωτισμού Μητσοτάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φτιάχνει ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του καθεστωτισμού Μητσοτάκη

Το προφίλ του μετριοπαθούς σοσιαλδημοκράτη επέλεξε να προβάλλει στο ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, αν και ο ίδιος, ως θύμα υποκλοπών, θα μπορούσε πολιτικά να «σηκώσει» με πιο αιχμηρούς χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης της ΝΔ την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.  O ίδιος θέλησε να εκμαιεύσει την κατακραυγή  για την αντιθεσμική και αντιδημοκρατική στάση της ηγεσίας της ΝΔ από όσους τον άκουγαν,  μέσω της περιγραφής των δυνατοτήτων που έχει και δεν χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως προϊστάμενος της ΕΥΠ ώστε να άρει το απόρρητο και να τον ενημερώσει για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ.

«Στις δημοκρατίες καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι», είναι η φράση – κλειδί στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα, δια της πλαγίου οδού περιέλαβε ουσιαστικά χωρίς να αναφέρει το όνομα του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε εκείνους που μιμούνται πρακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν «αυταρχικοί ηγέτες» που, όπως είπε, ο Νίκος Ανδρουλάκης,  «υπονομεύουν ευθέως όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν το κοινό μας μέλλον και τη φιλελεύθερη δημοκρατία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης  ανέδειξε τον «καθεστωτισμό» της ηγεσίας της ΝΔ, αλλά χωρίς να τραβήξει στα άκρα τη λεκτική επίθεση. Τι εξήγηση  έδωσε, μιλώντας στο documentonews.gr κορυφαίο στέλεχος από το ηγετικό επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη,για την σχετικά χαμηλών τόνων ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  στο Στρασβούργο; «Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήθελε να πληγεί η εικόνα της Ελλάδας. Γι αυτό ουσιαστικά προέβαλλε ότι υπάρχουν διαδικασίες, ότι  οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργούν και υπάρχει κράτος δικαίου στη χώρα μας, απέναντι στην κυβερνητική αλαζονεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές».

Όμως, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας, κατά την ειδική συνεδρίαση για τις υποκλοπές στην Ελλάδα και το λογισμικό predator, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήξερε ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του. Και  επέλεξε να δείξει ένα αρχηγικό προφίλ που να αφήνει ανοιχτά παράθυρα «συγκλίσεων”,  στη βάση ότι δεν προτάσσει την υπόθεση των υποκλοπών σαν προσωπικό ζήτημα αλλά ως υπόθεση λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και σαν δίαυλος για την επικοινωνία διαφορετικών πολιτικών ομάδων, βουλευτών, ευρωβουλευτών,  στο όνομα της «φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Παράλληλα, πάντως, άφησε ηχηρά να ακουστεί ότι στόχος της παρακολούθησης του, κατά την περίοδο της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν ουσιαστικά η αυτόνομη πορεία της παράταξης.  Είναι μια διατύπωση που οι αιχμές της «χτυπούν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μέσω αυτού «τσαλακώνουν» εντός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσους λειτούργησαν ή κι ακόμα λειτουργούν σαν η «πράσινη» πλευρά της ΝΔ.

Πάντως, μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, και την επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υλοποιεί μια επικοινωνιακή τακτική που επιδιώκει να προσελκύσει όσο περισσότερο μπορεί δυναμικό κοινό του φιλελεύθερου κέντρου, να αποκολλά κεντρώους ψηφοφόρους από τη ΝΔ,   εγγράφοντας την ηγεσία της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκείνες που ακολουθούν αντιδημοκρατικές πρακτικές και δεν το έχουν σε τίποτα να συγκυβερνήσουν με οποιονδήποτε (και ακροδεξιάς κοπής) για να εξασφαλίσει τη διατήρηση «στην καρέκλα», όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη.

Έτσι, από τη μια προβάλλονται  προτάσεις θεσμικών εγγυήσεων για την λογοδοσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών  και την προστασία του κράτους δικαίου , όπως μεταξύ άλλων, αναδείχθηκαν στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Χάρη Καστανίδη. Παράλληλα,  από την άλλη, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, κατηγορούν για  καθεστωτισμό, αλαζονεία και αίσθηση ιδιοκτησίας της πολιτικής εξουσίας  τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημόσια παρέμβασή του (ραδιόφωνο «Alpha») ο Δημήτρης Μάντζος,  απηύθυνε την μομφή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν αποικία, όπου ο κυβερνήτης διατάσσει και επιβάλλει και εξέφρασε την άποψη ότι  στις κάλπες οι ψηφοφόροι θα δώσουν απάντηση-τιμωρία στην ΝΔ.  Παράλληλα, χαρακτήρισε «ψεκασμένα» τα σενάρια περί συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης, επιμένοντας στην αυτόνομη παρουσία της Χαριλάου Τρικούπη, προβάλλοντας ότι δεν την αφορά κανένα μέτωπο, «πολλώ δε μάλλον αυτά που δημιουργεί ως σενάρια ο κ. Μητσοτάκης για τους ευνόητους λόγους της δικής του προσωπικής και πολιτικής επιβίωσης».

Μάλιστα, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας σενάρια για «συγκυβερνήσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του κ. Βελόπουλου», ουσιαστικά με πλάγιο τρόπο κλείνει το μάτι σε συνεργασία ΝΔ με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου…

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης από Ευρωβουλή: Ο Μητσοτάκης αντί να δηλητηριάζει με θεωρίες συνωμοσίας να άρει το απόρρητο

Μάντζος (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) για υποκλοπές: «Πόσα γνώριζε ο Έλληνας πρωθυπουργός και από πότε;»

Καστανίδης για σκάνδαλο παρακολουθήσεων: «Τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ότι διέρρευσαν»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter