Ο νονός της λίστας

Ο νονός της λίστας

Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε για τον Στέλιο Πέτσα. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ταύτισε το επώνυµό του µε τις λίστες χειραγώγησης της κοινής γνώµης µέσω της επιβράβευσης των φιλοκυβερνητικών Μέσων, είναι ποινικά εκτεθειµένος µε όσα αποκάλυψε την Πέµπτη το documentonews.gr και όσα αποκαλύπτει  το Documento.

Η επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συµβούλου της Initiative Media Μιχάλη Γκάλγκου προς την Προεδρία της Κυβέρνησης και µε προφανή παραλήπτη τον Στ. Πέτσα αποτελεί τεκµήριο ενοχής του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, καθώς αποδεικνύει ότι ο ίδιος –και όχι η εταιρεία-µεσάζοντας– επέλεξε ποια ΜΜΕ θα συµµετάσχουν (άρα και ποια θα αποκλειστούν) από τις επικοινωνιακές εκστρατείες κατά του κορονοϊού.

«Εχουµε προβεί στη διαβίβαση όλων των εντολών προς τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης, όπως ορίζονται στη Σύµβαση (εφεξής τα “Μέσα”), που µας γνωστοποιήσατε για εκτέλεση, υπό την ιδιότητά µας ως αναδόχου της σύµβασης» αναγράφεται στην επιστολή που στάλθηκε στις 26 Ιουνίου του 2020.

Εξού, λοιπόν, η «φυγάδευση» του Στ. Πέτσα από τον κατάλογο µαρτύρων της εξεταστικής αλλά και η αδυναµία εξακρίβωσης των κριτηρίων βάσει των οποίων διεξάχθηκαν οι καµπάνιες. ∆ιόλου τυχαίο ότι µέχρι στιγµής πέντε µάρτυρες έχουν καταθέσει στην επιτροπή και κανένας τους δεν γνώριζε τα κριτήρια. Εν προκειµένω, εγείρεται το ερώτηµα ποιος ήταν ο ρόλος της ενδιάµεσης εταιρείας και γιατί έπρεπε να δαπανηθούν 411.985 ευρώ για µια υπηρεσία που είχε ήδη προσφέρει αυτοβούλως ο Στ. Πέτσας. Ως εκ τούτου, ο νυν αν. υπουργός Εσωτερικών είναι ο φυσικός αυτουργός της διασπάθισης του δηµόσιου χρήµατος µέσω της ένταξης στη λίστα Μέσων µε µηδαµινή επισκεψιµότητα, σάιτ που ανήκουν σε φίλους και κουµπάρους, ανύπαρκτων µέσων ενηµέρωσης ή τηλεοπτικών σταθµών που προβάλλουν θεωρίες συνωµοσίας και φυσικά είναι ο υπαίτιος του αποκλεισµού του Documento. Γι’ αυτό, άλλωστε, του αποδίδεται επάξια ο τίτλος του νονού της λίστας.
Το Documento φέρνει σήµερα στο φως δύο ακόµη έγγραφα που αναδεικνύουν νέες πτυχές του σκανδάλου.

Πρώτον, ο υπόδικος Μένιος Φουρθιώτης όχι µόνο είχε ενταχτεί στην «πέτσινη» λίστα, αλλά φέρεται να έλαβε και προκαταβολή την οποία µετά τις αποκαλύψεις του Documento αναγκάστηκε να επιστρέψει. ∆εύτερον, στην εκτέλεση του έργου που κόστισε 20 εκατ. ευρώ συµµετείχαν και «τρίτοι υπεργολάβοι», µε τον Μ. Γκάλγκο να αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία στο Documento για τον ρόλο και τον τρόπο πληρωµής όσων ανέλαβαν τέτοιου είδους καθήκοντα. Για να µην τον αδικήσουµε, ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της διαφηµιστικής εταιρείας επικαλέστηκε την επικείµενη κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή την ερχόµενη Τρίτη για να αιτιολογήσει τη στάση του, κάτι που είναι απολύτως σεβαστό.

Οφείλουµε να παρατηρήσουµε όµως ότι η ίδια αιτιολογία δεν παρατέθηκε όταν αρνήθηκε να απαντήσει τόσο για την επιστολή του που καταδεικνύει τον ρόλο του Στ. Πέτσα στην επιλογή των Μέσων όσο και για τον αποκλεισµό του Documento. Κι αν ερµηνεύουµε σωστά τις προθέσεις του, η άρνηση αυτή αποτελεί µήνυµα σε συγκεκριµένους αποδέκτες. Σίγουρα ανάµεσα σε αυτούς δεν είναι το Documento. Ισως ο Μ. Γκάλγκος απευθυνόταν σε όλους όσοι χωρίς… πέτσα το έβαλαν στα πόδια για να µην υπερασπιστούν τα πεπραγµένα τους ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής, πετώντας το µπαλάκι της ευθύνης στη διαφηµιστική εταιρεία.

Προκαταβολή σε Φουρθιώτη
Στο άρθρο 11 της σύµβασης που υπογράφηκε από τους Στ. Πέτσα και Μ. Γκάλγκο προβλέπεται ο πρωτοφανής όρος της προκαταβολής 35% του συνολικού τιµήµατος που θα λάµβανε κάθε µέσο επικοινωνίας που συµµετείχε στην καµπάνια «Μένουµε σπίτι». Συγκεκριµένα, ορίζεται: «η καταβολή του συµβατικού τιµήµατος θα πραγµατοποιηθεί µε καταβολή προκαταβολής ύψους 35% του συνολικού τιµήµατος όπως ορίζεται στο Αρθρο 10 µε την υπογραφή της παρούσας και την καταβολή του υπόλοιπου τιµήµατος µετά την ολοκλήρωση και οριστική παραλαβή των παρεχοµένων Υπηρεσιών». Το Documento αποκαλύπτει ότι ο Μ. Φουρθιώτης όχι µόνο επιλέχτηκε µε αδιαφανή κριτήρια, αλλά φέρεται να έλαβε και προκαταβολή, η οποία σύµφωνα µε το άρθρο 11 της σύµβασης πρέπει να ανέρχεται σε 1.750 ευρώ, καθώς το συνολικό τίµηµα της συµµετοχής των apokaliptikalive.gr και protieidisi.com ήταν 5.000 ευρώ.

Με επιστολή που απέστειλε την 1η Ιουλίου του 2020 προς την Προεδρία της Κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονοµικών και τη Γενική Γραµµατεία Οικονοµικών Υποθέσεων ο Μ. Φουρθιώτης γνωστοποιεί πως παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση, διευκρινίζοντας πως θα επιστρέψει άµεσα και την προκαταβολή που «τυχόν» έλαβε. «∆ια της παρούσης, δηλώνω ότι δεν έχω καµία αξίωση οικονοµική ή άλλου είδους, που να απορρέει ή να σχετίζεται µε τη συµµετοχή των µέσων apokaliptikalive.gr και protieidisi.com στην εκστρατεία επικοινωνίας και ενηµέρωσης για τον Covid-19. Τυχόν καταβληθέν ποσό ως προκαταβολή για πραγµατοποιηθείσες προβολές στα ανωτέρω Μέσα θα επιστραφεί στο υπουργείο Οικονοµικών άµεσα» σηµείωνε.

Ποιοι είναι οι υπεργολάβοι;

Η εφηµερίδα αναδεικνύει και µια ακόµα αθέατη πτυχή της υπόθεσης. Σύµφωνα µε την εισαγωγική έκθεση που απέστειλε ο Μ. Γκάλγκος στις 3 Ιουλίου του 2020 προς την Προεδρία της Κυβέρνησης, τη Γενική Γραµµατεία Ενηµέρωσης και ειδικά προς τον Ιορδάνη Γιαµουρίδη, ο οποίος ήταν πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής της καµπάνιας και µάρτυρας στην εξεταστική, στο έργο συµµετείχαν και «τρίτοι υπεργολάβοι». Πιο συγκεκριµένα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Initiative γνωστοποιεί στους προαναφερόµενους «το γεγονός ότι η εταιρία µας λειτουργούσε κατά την περίοδο ενεργοποίησης και εκτέλεσης της Σύµβασης, µέσω τηλεργασίας, σε συνδυασµό µε την ανάγκη παροχής των Υπηρεσιών µέσω υιοθέτησης κατεπειγουσών διαδικασιών. Επιπρόσθετα, µεγάλο τµήµα των Μέσων (όπως ορίζονται στη Σύµβαση), καθώς και των τρίτων υπεργολάβων λειτουργούσε µέσω τηλεργασίας».

Οπως προαναφέρθηκε, ο Μ. Γκάλγκος δεν θέλησε να απαντήσει για το συγκεκριµένο ζήτηµα. Ωστόσο επισήµανε πως δεν πρόκειται για τις εταιρείες που είτε πρόσφεραν «υπηρεσίες πιστοποίησης ψηφιακών Μέσων» είτε για τις «προγραµµατικές πλατφόρµες» ή για τις διαφηµιστικές που ανέλαβαν τις «υπαίθριες διαφηµίσεις», οι οποίες συνολικά έλαβαν –σύµφωνα µε τη λίστα που έδωσε στη δηµοσιότητα ο ίδιος ο Στ. Πέτσας– 1.045.880 ευρώ. Κατόπιν τούτου προκύπτουν τα εξής ερωτήµατα: Ποιοι είναι οι «τρίτοι υπεργολάβοι»; Τι υπηρεσίες πρόσφεραν; Πώς και από ποιον πληρώθηκαν; Γιατί κανείς δεν γνωστοποίησε τη συµµετοχή τους στο έργο;

«Δεν απαντάω»

Το Documento απευθύνθηκε στον Μιχ. Γκάλγκο, ο οποίος μετά την εξαίρεση των πολιτικών προσώπων από τον κατάλογο μαρτύρων θεωρείται ο πιο κομβικός μάρτυρας της εξεταστικής. Οταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Initiative Media ρωτήθηκε πού οφείλεται η διαφορά στο ποσοστό που εξασφάλισε για τη μεσιτεία διεξαγωγής της εκστρατείας που αντιστοιχεί σε 3% επί των 11 εκατ. συν 1% για τα υπόλοιπα 9 εκατ. ευρώ της πρώτης λίστας Πέτσα εν συγκρίσει με το 2,6% που κατοχύρωσε η εταιρεία που ανέλαβε τη λίστα Κικίλια, ύψους περίπου 15,5 εκατ. ευρώ, αντέτεινε πως δεν μπορεί να εκφέρει άποψη για την αμοιβή άλλων εταιρειών, ενώ νωρίτερα είχε διευκρινίσει πως μέρος των αρμοδιοτήτων της εταιρείας του ήταν και το δημιουργικό – εικαστικό κομμάτι της καμπάνιας.

«Είναι λάθος» είπε ο κ. Γκάλγκος αναφορικά με την ένταξη στη λίστα του Βήμα FM που έχει σιγήσει εδώ και χρόνια, ενώ για τα blogs που δεν υπάρχουν πειστήρια για τους ιδιοκτήτες τους ανέφερε πως «όλα αυτά για να πληρωθούν έπρεπε να ελεγχθούν οι εντολές και ελέγχθηκαν με screenshots. Δεν θα προτείναμε κάτι το οποίο δεν υπάρχει και τις πληρωμές δεν τις κάναμε εμείς, αλλά το αρμόδιο υπουργείο». Για το έγγραφο που αποκαλύπτει ότι ο Στ. Πέτσας ήταν ο κατασκευαστής της λίστας εφόσον ο ίδιος επέλεξε τα μέσα επικοινωνίας είπε: «Δεν θα απαντήσω σε αυτό, αυτή είναι η δική σας ερμηνεία». «Δηλαδή δεν το διαψεύδετε…» σχολιάσαμε, με τον κ. Γκάλγκο να αποκρίνεται: «Το “δεν διαψεύδω” δεν σημαίνει πως δεν διαψεύδω ή πως επιβεβαιώνω. Λέω δεν απαντώ…». Σε σχέση με το αν θεωρεί λάθος τον αποκλεισμό του Documento μετά και τις δηλώσεις των υπουργών που καθιστούν σαφές ότι η εφημερίδα αποκλείστηκε με πολιτικά κριτήρια, ο ερωτώμενος προτίμησε και πάλι να μην απαντήσει.

Με επιστολή που απέστειλε την 1η Ιουλίου του 2020 προς την Προεδρία της Κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονοµικών και τη Γενική Γραµµατεία Οικονοµικών Υποθέσεων ο Μ. Φουρθιώτης γνωστοποιεί πως παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση, διευκρινίζοντας πως θα επιστρέψει άµεσα και την προκαταβολή που «τυχόν» έλαβε. «∆ια της παρούσης, δηλώνω ότι δεν έχω καµία αξίωση οικονοµική ή άλλου είδους, που να απορρέει ή να σχετίζεται µε τη συµµετοχή των µέσων apokaliptikalive.gr και protieidisi.com στην εκστρατεία επικοινωνίας και ενηµέρωσης για τον Covid-19. Τυχόν καταβληθέν ποσό ως προκαταβολή για πραγµατοποιηθείσες προβολές στα ανωτέρω Μέσα θα επιστραφεί στο υπουργείο Οικονοµικών άµεσα» σηµείωνε.

 

Τα «πέτσινα» έργα και ημέρες

Παρά το γεγονός ότι ο Στ. Πέτσας βρίσκεται μόλις δύο χρόνια στο προσκήνιο, έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε αντιδημοφιλία πολιτικούς με δεκαετίες πολιτικής σταδιοδρομίας στην πλάτη και εμπλοκή σε πολύκροτα σκάνδαλα. Το γεγονός ότι καμία δημοσκόπηση για τη δημοφιλία των κυβερνητικών στελεχών δεν τον αναφέρει καν αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Το φαινόμενο Πέτσας δεν προκύπτει από την έξη του στην ψευδολογία ή την κατασυκοφάντηση εφημερίδων, αλλά από τη σύνδεση του επιθέτου του με τις διαβόητες λίστες. Ειδικότερα, ο Στ. Πέτσας κρύβεται πίσω από την άνιση χρηματοδότηση των αντιπολιτευόμενων Μέσων. Για παράδειγμα, λίγο προτού η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» διακόψει την κυκλοφορία της ο όμιλος Μαυρίδη έλαβε 180.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο της χρηματοδότησης των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης. Ο Πέτσας, νυν αν. υπουργός με αποστολή την επιτήρηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών, φέρει την ευθύνη για την αποδέσμευση κρατικών κονδυλίων προς φίλους και συγγενείς, όπως η ιδιοκτήτρια του pointmedia.gr Βασιλική Παπαλουκά, η οποία είναι κουμπάρα του και σύζυγος του βουλευτή Γρεβενών με τη ΝΔ Ανδρέα Πάτση.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ευθύνεται και για τον αποκλεισμό του Documento. Πρόκειται για τη μοναδική εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας που τέθηκε εκτός της καμπάνιας, για λόγους πολιτικού ρεβανσισμού εξαιτίας των ρεπορτάζ που ξεσκέπασαν το… παραδείσιο επιχειρείν της πρωθυπουργικής οικογένειας, το σπίτι του Βολταίρου και τις κατά συρροή διάτρητες δηλώσεις πόθεν έσχες. Οι δηλώσεις του ίδιου του Στ. Πέτσα αλλά και του Αδωνη Γεωργιάδη δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ και νυν υπουργός Ανάπτυξης υπερηφανευόταν σε live μετάδοση για τον αποκλεισμό του Documento, ενώ ο αν. υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να ρίξει λάσπη στην εφημερίδα παρουσιάζοντάς την ως Μέσο που αμφισβητεί τον κορονοϊό και την πανδημία.

Κι όλα αυτά με πρόφαση δημοσιεύματα με τίτλο: «Κοροϊδοϊός» ή «Μένουμε ταπί», τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο τον τρόπο που η κυβέρνηση αξιοποίησε ως ευκαιρία την πανδημία για να ανοίξει τη στρόφιγγα του κρατικού χρήματος με εξόφθαλμα σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις. Πάντως, αφού ο αν. υπουργός κόπτεται για τα μηνύματα που εκπέμπουν τα Μέσα κι αν αυτά αμφισβητούν την πανδημική κρίση, ενδιαφέρον θα είχε να εξηγούσε κάποια στιγμή γιατί συμμετείχε στις καμπάνιες το Βεργίνα TV, το οποίο διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας κατά του εμβολίου.

Επιπλέον, είναι ο ιθύνων νους για τη χρηματοδότηση ανύπαρκτων Μέσων, blogspots ή σάιτ που δημιουργήθηκαν επί τούτου. Λόγου χάρη οι ιστοσελίδες apokaliptikalive.gr και protieidisi.com, οι οποίες ανήκουν στην εταιρεία MGF με διαχειριστή την υπόδικη τηλεπερσόνα Μ. Φουρθιώτη, που έμπαινε με μπράβους σε υπουργικά γραφεία για να τραμπουκίσει κυβερνητικά στελέχη ή πλήρωνε για το γάζωμα της εξώπορτας του σπιτιού του με καλάσνικοφ, βγήκαν στον αέρα επί τούτου και συμπεριλήφθηκαν στην καμπάνια χωρίς να συγκαταλέγονται στο μητρώο online media της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Οταν το documentonews.gr και ο δημοσιογράφος Νίκος Σπυρόπουλος αποκάλυψαν πως τα συγκεκριμένα σάιτ είχαν διαφορετικά domains (διευθύνσεις) από αυτά που είχαν δηλωθεί στη λίστα και πως οι δημοσιεύσεις τους ήταν λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός χεριού, τα domains άλλαξαν και το πληκτρολόγιο όσων διαχειρίζονταν τα apokaliptikalive.gr και protieidisi.com… πήραν φωτιά, αναρτώντας ετεροχρονισμένες ειδήσεις για να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter