Ο Ντάισελμπλουμ δεν εγκαταλείπει με τίποτα την προεδρία του Eurogroup

Ο Ντάισελμπλουμ δεν εγκαταλείπει με τίποτα την προεδρία του Eurogroup

Παρά τις έντονες αντιδράσεις εναντίον του και τα επίσημα αιτήματα των ευρωβουλευτών να αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup, ο Γερούν… βαστάει γερά.

Όπως είπε σήμερα, δεν σκοπεύει να παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του τον Ιανουάριο, σε μια ακόμα προσπάθεια να κατευνάσει τις φωνές υπέρ της παραίτησής του.

Ο Ντάισελμπλουμ δέχεται πυρά από τα τέλη Μαρτίου μετά τα σχόλιά του σε γερμανική εφημερίδα, τα οποία θεωρήθηκαν υποτιμητικά για τους νοτιοευρωπαίους, ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τα χαρακτήρισε «ξενοφοβικά».

Προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα το πρωί στη Μάλτα, ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. «Είμαι διαθέσιμος για να ολοκληρώσω τη θητεία του», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Η θητεία του ως επικεφαλής του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο. Βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 2013.

Η κριτική ασκήθηκε στα αμφιλεγόμενα σχόλιά του, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν είχαν σκοπό να προσβάλουν κανέναν, ύστερα από την ήττα του κεντροδεξιού κόμματος του Ντάισελμπλουμ στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου στην Ολλανδία, εξέλιξη που ίσως τον αναγκάσει να αποχωρήσει από τη θέση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, οι συνομιλίες για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία είναι πιθανόν να συνεχιστούν «για αρκετό καιρό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, υπαινισσόμενος ότι ίσως να μην υπάρχει κάποιος συμβιβασμός πριν από τον Ιανουάριο.

Οι επικεφαλής του Eurogroup ανέκαθεν ήταν υπουργοί Οικονομικών ή Οικονομίας, αλλά δεν υπάρχουν κανόνες που να τους απαγορεύουν να διατηρήσουν τη θέση αυτή εάν χάσουν τον υπουργικό θώκο.

(Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter