Ο Ντάισελμπλουμ θυμήθηκε την Ελλάδα τρεις ημέρες πριν τις εκλογές στη χώρα του

Ο Ντάισελμπλουμ θυμήθηκε την Ελλάδα τρεις ημέρες πριν τις εκλογές στη χώρα του

Για μια ακόμη φορά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμπλέκει την εν εξελίξει διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα του.

Τρεις ημέρες πριν τις εκλογές στην Ολλανδία με τη δύναμη του σοσιαλδημοκρατικού PvdA (35 έδρες σήμερα) να συρρικνώνεται και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να μετατοπίζονται όλο και πιο δεξιότερα υπό το φόβο του ακροδεξιού, αντι-ισλαμιστή και νατιβιστή Γκέερτ Βίλντερς, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επέλεξε για μια ακόμη φορά να «χαϊδέψει» αυτιά ισχυριζόμενος, με έγγραφη ενημέρωση στο Ολλανδικό κοινοβούλιο, ότι τα «αντίμετρα» στην Ελλάδα «θα ενεργοποιηθούν μόνο αν ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και μόνο για το επιπλέον ποσοστό».

Τη δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, όπως είναι φυσικό, έσπευσε να αναδείξει μερίδα κυρίως του ηλεκτρονικού Τύπου στην ημεδαπή για να αποδομήσει το κυβερνητικό επιχείρημα για συμφωνία «δημοσιονομικά ουδέτερη».

Τζανακόπουλος: Μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν μαζί

Στον Ολλανδό πολιτικό απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι «Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ».

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος τον Δεκέμβριο του 2018, με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019, θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα πιστοποιήσει ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεδομένου ότι η επίσημη πιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018 γίνεται από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.

Με απλά ελληνικά, λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η βάση υπολογισμού των «αντίμετρων» είναι η υποχρέωση της χώρας μας για πλεόνασμα 3,5% το 2018 η οποίο έχει ήδη ψηφιστεί (μαζί με τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης) από την ελληνική Βουλή από τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου.

Το μόνο που μένει «ανοιχτό» για να ισχύσουν μαζί με τα μέτρα είναι ο μηχανισμός εκείνος που θα επιτρέπει τον υπολογισμό του πλεονάσματος πριν ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat τον Απρίλιο του επόμενου έτους (Απρίλιος του 2019 στη συγκεκριμένη περίπτωση) ανακοινώσουν το πλεόνασμα του 2018.

Ο κ. Σκουρλέτης δεν μίλησε θεσμικά αλλά πολιτικά

Σχολιάζοντας σημερινή αναφορά (στον real.fm) του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη αναφορικά με την πλειοψηφία έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο κ. Σκουρλέτης «δεν μίλησε θεσμικά αλλά πολιτικά, ότι δηλαδή η αντιπολίτευση θα πρέπει υπερβαίνοντας τον εαυτό της να δηλώσει ότι η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που περίμενε και να την υπερψηφίσει».

Ωστόσο επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και δεν υπάρχει κανένας λόγος νομικός ή θεσμικός να επιδιωχθεί οποιαδήποτε μεγαλύτερη πλειοψηφία.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η αντιπολίτευση, κατά τον ίδιο τρόπο που καταψήφισε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα επιλέξουν αυτοκαταστρεφόμενοι να μην υπερψηφίσουν τη συμφωνία… Από εκεί και πέρα, εφόσον η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία είναι καλή, θα καλέσει το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter