Ο Ντόναλντ στο βάλτο

Ο Ντόναλντ στο βάλτο

Είναι προκλητική και επικίνδυνη η απόφαση του προέδρου Τραμπ να κηρύξει κοτζάμ Αμερική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να βάλει ανενόχλητος χέρι σε κονδύλια του στρατού ή σε ταμεία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ώστε να χτίσει το αντιμεταναστευτικό τείχος «του» στη μεθόριο ΗΠΑ – Μεξικού. Ανενόχλητος; Οχι ακριβώς. 

Ακόμη κι αν παρακάμψει όλα τα κοινοβουλευτικά μπλόκα, οι Δημοκρατικοί και οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων προανήγγειλαν ότι θα ενεργοποιήσουν μια βιομηχανία προσφυγών στα δικαστήρια. Το πράγμα θα βαλτώσει για καιρό, όπως διαβεβαιώνουν νομικοί και πολιτικοί αναλυτές. Κι ας σκούζει ο πρόεδρος, που δεν ξέρει να χάνει, όσο θέλει. Μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, το έργο θα έχει τίτλο εργασίας «Ο Ντόναλντ στον βάλτο» και τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που κοστίζει το τείχος (με συντηρητικούς υπολογισμούς) δεν θα εκταμιευτούν. Πολιτικά, η ουσία βρίσκεται σε δύο ζητήματα. Πρώτον, στο χοντρό προεδρικό ψέμα ότι στη μεθόριο με το Μεξικό σοβεί τέτοια κρίση που δικαιολογεί χρήση υπερεξουσιών λες και ξαναζωντάνεψε η Αλ Κάιντα και ξαναγκρέμισε τους Δίδυμους Πύργους. Και, δεύτερον, στη δημιουργία κάκιστου προηγούμενου που ανοίγει την πόρτα για κατάχρηση εξουσίας από τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου ή από μελλοντικούς προέδρους.

Για να τα λέμε όλα, και οι Δημοκρατικοί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Καθώς διακρίνουν στον ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2020, στα τέλη Ιανουαρίου πρότειναν το δικό τους «έξυπνο τείχος» (smart wall). Είναι μια φαραωνική τεχνολογική τάφρος με drones, δορυφορική παρακολούθηση, laser, οπλικά συστήματα, νέες ιδιωτικές φυλακές για μετανάστες και όλα όσα θα έκαναν ευτυχισμένους τους CEOs δεκάδων αμερικανικών εταιρειών που θα υλοποιήσουν τα χρυσά συμβόλαια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter