Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης στον Σταυρό του Νότου

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης στον Σταυρό του Νότου

«Ναι, θα παίξω και Μπραµς» λέει ο Θανάσης_x000D_
Πολυκανδριώτης στη συνοµιλία που έχουµε µε αφορµή τις δύο εµφανίσεις του (20_x000D_
& 27/10) στον Σταυρό του Νότου µαζί µε την Κατερίνα Ντίνου. 

Στη µουσική αυτή καινοτοµία, άλλωστε, µας έχει συνηθίσει συµπράττοντας µε συµφωνικές ορχήστρες. Στις δύο βραδιές θα ακουστούν έργα δικά του αλλά και το «Ζεϊµπέκικο της Ευδοκίας» του Λοΐζου, η «Αθανασία» του Χατζιδάκι, το «Μακρύ ζεϊµπέκικο για τον Νίκο» του Σαββόπουλου, η «Πρώτη φορά» του Πλέσσα, τα οποία θα παιχτούν στις πρώτες τους εκτελέσεις, στις οποίες ο συνθέτης και σολίστ του µπουζουκιού έχει δώσει το στίγµα του µε το παίξιµό του.

Το πρόγραµµα θα ξεκινήσει µε τον εµβληµατικό «Σταυρό του Νότου» του Θάνου Μικρούτσικου. Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης περιγράφει: «Οταν µε φώναξε ο Θάνος να παίξω, είπα να πάρω το µπουζουκάκι µου και να πάω να διεκπεραιώσω µια από αυτές τις καθηµερινές ενασχολήσεις στο στούντιο. Γελάστηκα όµως. Την ώρα που κάθισε στο πιάνο να µου δείξει κατάλαβα ότι ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που είχα συνηθίσει. Οταν πλέον άρχισε να τραγουδάει “έβραζε το κύµα του γαρµπή” κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνουµε κάτι ιδιαίτερο. Αρχισα να αυτοσχεδιάζω. Ξαφνικά ήρθε ένα µικρόφωνο µπροστά µου και γράψαµε το συγκεκριµένο κοµµάτι µε πιάνο και µπουζούκι. Ηταν µαγικό».

Η κουβέντα πηγαίνει στην «Αθανασία» και ο συνθέτης θυµάται: «Ο Χατζιδάκις άφηνε περιθώριο αυτοσχεδιασµού περισσότερο από τον καθένα. Με άφηνε ελεύθερο, του έλεγα “µαέστρο µου, τι να παίξω εδώ;” και µε κοίταζε µε ειλικρίνεια και µου έλεγε: “Θανάση µου, ό,τι θέλει η ψυχή σου”. Η πενιά η δική µου βγήκε από αυτή την παρότρυνση, από αυτή την αγάπη, µέσα από τη µουσική αναζήτηση του Μάνου».

Με την Κατερίνα Ντίνου, η οποία υπήρξε µαθήτριά του, εµφανίστηκαν µαζί για πρώτη φορά στο Χάραµα της Καισαριανής το 1996 και βρίσκονται ξανά στη σκηνή έπειτα από δύο δεκαετίες. Μαζί έχουν γράψει και ένα τραγούδι, «Το οργανάκι», σε στίχους δικούς της και µουσική δική του, το οποίο θα ακουστεί και στις δύο βραδιές.

Στόχος των εµφανίσεων στον Σταυρό του Νότου για τον συνθέτη είναι να κρατήσει ζωντανή τη λαϊκή µουσική µας παράδοση για τις νέες γενιές µουσικών και ακροατών. «Κάθε τραγούδι έχει µια ιστορία. Αυτή την ιστορία θέλω να αφηγηθώ» λέει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter