Ο Θέμος φοβάται και το δείχνει!

Σε κατάσταση πανικού και παραληρήματος επειδή πρέπει να πληρώσει 5 εκατομμύρια ευρώ.

Αν διαβάσει το ρεπορτάζ που φιλοξενεί το Documento παρακάτω, θα καταλάβει ΓΙΑΤΙ φοβάται, γιατί είναι εκτός ελέγχου, γιατί κάθε του λέξη μυρίζει φόβο, γιατί απειλεί με ειδικά δικαστήρια αλλά και με αλυσοπρίονα τον πρωθυπουργό, γιατί βλέπει «χουντοσυριζαίους» δράκους του παρακράτους και του κράτους να κυνηγούν τον καλό πρίγκιπα –τον ίδιο δηλαδή– στο παραμύθι του.

Η αλήθεια είναι ότι έχει λόγους να παραληρεί εναντίον όσων παραληρεί. Διότι, ξαφνικά, μια ζωή πλούσια κι ωραία απειλείται από δικαστικές αποφάσεις και δικαστικές έρευνες. Μια περιουσία φτιαγμένη με τον ιδρώτα της γιαγιάς που πέταξε στη Χρυσή Αυγή, με την τραγική φωτογραφία των τελευταίων στιγμών του Παύλου Φύσσα, με τον ιδρώτα και το αίμα τόσων μεταναστών, με τους αφρούς της εγχώριας αφρόκρεμας των Ελληναράδων απειλείται με κατασχέσεις. Και όλοι ξέρουν αυτό που ο ίδιος ομολογεί: Αν δεν είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι, αν δεν έφερνε ο λαός στην εξουσία τη σημερινή κυβέρνηση, τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί.

Στην πραγματικότητα, ο Θέμος προσωποποιεί την πιο σκοτεινή και τοξική πλευρά του Greek dream στα χρόνια των παχιών αγελάδων. Την απλησίαστη για τη Δικαιοσύνη και τον δημόσιο έλεγχο μαύρη τρύπα μιας δημοσιογραφίας του κίτρινου –χρώμα της αλήθειας του, αλλά και του χρυσού– που τη στούμπωσε μέχρι πάνω με offshore, διαπλοκή, ξέπλυμα, φιλόδοξα ζευγάρια στην μπανιέρα, νεοναζιστικές παρτούζες, εκβιαστικά DVD. Και άπειρα θύματα ανθρώπους που είδαν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους να δολοφονούνται από την πένα και τις εφημερίδες του. Υπό τα στοργικά βλέμματα μιας πολιτικής εξουσίας που την εκμεταλλευόταν και τον εκμεταλλευόταν, για να διαιωνίζουν το καθεστώς της τρύπας ο ίδιος και της πίτας οι άλλοι.

Δυστυχώς γι’ αυτόν, αυτός ο γλοιώδης εναγκαλισμός τέλειωσε. Το καθεστώς που τον γέννησε, τον πλούτισε και τον χρησιμοποίησε οδεύει προς το τέλος του. Χωμένος μέχρι τον λαιμό στη μαύρη τρύπα του ο Θέμος κινδυνεύει να πάθει το χειρότερο που θα μπορούσε να φανταστεί όταν ξεκινούσε τη λαμπρή σταδιοδρομία του: ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΠΩΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Επικαλείται, λοιπόν, τους θεούς –τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Βαρδινογιάννη–, ξορκίζει τους δαίμονες –τον Τσίπρα, τον Παππά, τον Κοντονή–, «προειδοποιεί» τους δικαστές, και φυσικά απειλεί τον Βαξεβάνη και το Documento, χωρίς όμως να τολμάει να τον (και να το) κατονομάσει. Το θράσος υπήρξε πάντα όπλο ανθρώπων του είδους του. Όχι όμως και η γενναιότητα. 

Ρεπορτάζ: Δάφνη Δημητρίου

Ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης για το πρόστιμο των 5 εκατομμυρίων ευρώ

Μπορεί ο Θέμος Αναστασιάδης να δημοσιεύει «άκοπα» τις ανακοινώσεις περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, αλλά μη φανταστείτε ότι το εννοεί κιόλας. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Δικαιοσύνης δηλαδή, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταβάλει 5 εκατ. ευρώ, όσα ιδιοποιήθηκε ως μαύρο χρήμα, έχει προκαλέσει παραλήρημα στον Θέμο, του οποίου ΟΛΑ του φταίνε. Περιέργως τα πυρά δεν τα εισπράττει η «κακή Δικαιοσύνη» που έβγαλε την απόφαση, αλλά η κυβέρνηση. Στο διά ταύτα, ο εκδότης θα υποστεί την ταπεινωτική διαδικασία της κατάσχεσης η οποία ξεκινά, αν και ο κύκλος του Θέμου διατείνεται ότι δεν έχουν τίποτα να κατασχέσουν αφού έχει γίνει μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων σε εξωχώριες και εξωτικές εταιρείες.

Το ερώτημα βεβαίως είναι κατά πόσο οι αρμόδιες αρχές θα περιοριστούν στην τυπική έρευνα των περιουσιακών στοιχείων ή θα κάνουν την παραδοχή ότι περιουσιακά στοιχεία του Θ. Αναστασιάδη είναι και οι offshore εταιρείες που ήδη έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν και οι οποίες κρύβουν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία του, όπως σκάφη και ακίνητα. Ο Θέμος μπαίνει στο κίνημα «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» αλλά το εάν και το πόσο θα πληρώσει εξαρτώνται από το πόσο θα προχωρήσει η έρευνα στα περιουσιακά στοιχεία του από τις αρχές.

Σπασμωδικές κινήσεις

Αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης των όποιων περιουσιακών στοιχείων έχει στο όνομά του –ή όποιων θα αναζητήσει η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (γιατί μπορεί να υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεταβιβαστεί πρόσφατα)– αντιμετωπίζει πλέον ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», επειδή δεν προσήλθε στο δημόσιο ταμείο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία (τέλος Ιουλίου 2017) για να πληρώσει το πρόστιμο που του επέβαλε το ελληνικό δημόσιο.

Ο ίδιος σε ένα παραλήρημα γραπτού λόγου στην ιστοσελίδα protothema.gr την 1η Αυγούστου 2017, μία ημέρα μετά την καταληκτική ημερομηνία, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το πρόστιμο των 4.973.500 ευρώ. Στο άρθρο του ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» παραδέχεται ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση γιατί περιμένει το δημόσιο να του «κατάσχει τα πάντα», αλλά όπως αναφέρει θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και το πρόστιμο θα καταπέσει.

Πλέον το ελληνικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να προβεί σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις το δικαστικό τμήμα της εφορίας αναλαμβάνει να κάνει έκθεση κατάσχεσης και να αναζητήσει τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, εν προκειμένω του Θέμου Αναστασιάδη, ο οποίος ανήκει στους μεγάλους οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου.

Το δημόσιο οφείλει να αναζητήσει τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Αναστασιάδη που είναι στο όνομά του, αλλά και αυτά που κατέχει μέσω νομικών προσώπων, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί. Για παράδειγμα, το δημόσιο θα πρέπει να αναζητήσει όχι μόνο τα περιουσιακά στοιχεία στο Ε9, που είναι το έντυπο της εφορίας στο οποίο οι φορολογούμενοι δηλώνουν τα ακίνητά τους και τους λογαριασμούς στις εγχώριες τράπεζες, αλλά και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα με τα οποία συνδέεται ο κ. Αναστασιάδης. Συγκεκριμένα έχει παραδεχθεί ότι κατέχει πολυτελές σκάφος αναψυχής μέσω αλλοδαπού νομικού προσώπου. Επίσης, διαθέτει λογαριασμούς μέσω πλέγματος υπεράκτιων εταιρειών, ορισμένες από τις οποίες αναφέρονται και στο σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ. Επίσης υπάρχουν κάποιες υπεράκτιες εταιρείες που λειτούργησαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Μετοχές-ενέχυρα

Να θυμίσουμε ότι ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» κατέχει και μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία που εκδίδει την ομώνυμη εφημερίδα. Ομως οι μετοχές αυτές έχουν δοθεί στις τράπεζες ως εγγύηση για δάνεια που έχουν πάρει είτε ο ίδιος είτε το νομικό πρόσωπο που εκδίδει την εφημερίδα. Συνεπώς το δημόσιο δεν μπορεί να κατάσχει τις μετοχές αυτές και γενικά τα περιουσιακά στοιχεία που ο εκδότης έχει καταθέσει στις τράπεζες ως εγγυήσεις για δάνεια που έχει λάβει.

Η υπόθεση με τις δανειοδοτήσεις του «Πρώτου Θέματος» και των ιδιοκτητών της εταιρείας που το εκδίδει είδε το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία ασχολήθηκε με τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πολιτικών κομμάτων. Τότε, με αφορμή την επιτροπή, οι τράπεζες ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης να καταβάλουν εγγυήσεις για τα δάνεια που είχαν πάρει γιατί προηγουμένως ήταν όλα στον αέρα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις οποίες οι τράπεζες δεν είχαν ζητήσει επαρκείς εγγυήσεις και έχασαν χρήματα είναι το Mega Channel, ο ΔΟΛ και η Πήγασος.

Πηγές μέσα από τη ΔΟΥ αναφέρουν στο Documento ότι ο γνωστός εκδότης, επειδή ακριβώς θεωρείται από τους μεγάλους οφειλέτες του δημοσίου, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της άμεσης και αναγκαστικής κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του. Στην περίπτωση αυτή, ο Θ. Αναστασιάδης θα πρέπει να αναμένει από μέρα σε μέρα το μπιλιετάκι της εφορίας που θα φέρει τον τίτλο «ατομική ειδοποίηση οφειλών» και θα τον ενημερώνει ότι εντός 20 ημερών θα πρέπει ή να αποπληρώσει την οφειλή του ή να τη ρυθμίσει σε 12 δόσεις, όπως πράττουν οι κοινοί θνητοί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Εντός του ίδιου διαστήματος έχει τη δυνατότητα να προβεί σε ανακοπή κατά της ατομικής ειδοποίησης και επί της ανακοπής, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, να ασκήσει υποχρεωτικά και αίτηση αναστολής η οποία, αν γίνει δεκτή, διακόπτει την αναγκαστική εκτέλεση μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση της ανακοπής. 

Μυστικά & Documento

09/05/2021, 17:00
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader