Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι είναι παράνομα τα βασανιστήρια Τραμπ

Για μια ακόμη φορά τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σήμερα ότι τα τα βασανιστήρια είναι παράνομα και πως οι πρόσφυγες θα πρέπει να προστατεύονται, αποφεύγοντας παράλληλα να επικρίνουν ευθέως δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σημαντικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τη θέση του Τραμπ για τα βασανιστήρια και τάχθηκαν κατά της επαναφοράς ενός προγράμματος μυστικής κράτησης της CIA όπου ανακρίνονταν ύποπτοι για τρομοκρατία.

Ο Τραμπ αναθεωρεί επίσης τις δαπάνες, περιλαμβανομένης και της συνεισφοράς στον ΟΗΕ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

"Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές όσον αφορά την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ.

Πιεζόμενος κατ΄επανάληψη να σχολιάσει δηλώσεις του Τραμπ αυτή την εβδομάδα ότι τα βασανιστήρια "είναι αποτελεσματικά", ο Κόλβιλ σημείωσε πως εξέχοντες γερουσιαστές των ΗΠΑ, όπως ο Ρεπουμπλικανός Τζον ΜακΚέιν, θύμα και ο ίδιος βασανιστηρίων, και η Δημοκρατική Νταϊάν Φαϊνστάιν, που προήδρευσαν μιας έρευνας για το πρόγραμμα της CIA υπό τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους, έχουν ταχθεί κατά.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να σχολιάσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, είπε. "Θα πρέπει να μελετήσουμε λεπτομερώς με στρατηγικό τρόπο τι θα είναι αποτελεσματικό".

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ήταν επίσης χλιαρή στα σχόλιά της για τις κινήσεις του Τραμπ με σκοπό να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στις ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει μια εκτελεστική διαταγή η οποία θα περιλαμβάνει προσωρινή απαγόρευση εισόδου για όλους τους πρόσφυγες και μια αναστολή των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους πολίτες της Συρίας και άλλων έξι χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

"Ασφαλώς η UNHCR πιστεύει πως στους πρόσφυγες πρέπει να προσφέρεται βοήθεια, προστασία, ευκαιρίες για επανεγκατάσταση, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία ή την εθνικότητά τους", δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Βανίνα Μαεστράτσι.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει διακόψει προσωρινά τα ταξίδια του προσωπικού για τη λήψη συνεντεύξεων στο εξωτερικό ενόψει μιας ενδεχόμενης ανατροπής από τον Τραμπ της πολιτικής για τους πρόσφυγες, δήλωσαν την Πέμπτη (χθες) δύο πηγές.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είχε επικρίνει την απόφαση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αυξήσει τον αριθμό των σύρων προσφύγων που γίνονται δεκτοί στις Ηνωμένες Πολιτείες επικαλούμενος φόβους ότι ορισμένοι από όσους φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο μπορεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Περίπου 25.000 πρόσφυγες είχαν επανεγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Οκτώβριο έως τα τέλη του περασμένου έτους στη βάση ενός προγράμματος της UNHCR για τους πιο ευάλωτους, δήλωσε η Μαεστράτσι.

Πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ εμπλέκονται στο πρόγραμμα και διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι για το υπόβαθρό τους [των προσφύγων], είπε.

"Νομίζω πως είναι δίκαιο να πούμε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται για επανεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι από τα πρόσωπα που υφίστανται τους περισσότερους ελέγχους κατά την είσοδό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε η Μαεστράτσι.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.