Ο ΟΗΕ δημοσίευσε κατάλογο με 112 εταιρείες που δραστηριοποιούνται «παράνομα» στους ισραηλινούς οικισμούς

Ο ΟΗΕ δημοσίευσε κατάλογο με 112 εταιρείες που δραστηριοποιούνται «παράνομα» στους ισραηλινούς οικισμούς

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε σήμερα έναν κατάλογο με 112 εταιρείες που έχουν αναπτύξει δραστηριότητες στους εβραϊκούς οικισμούς, κρίνοντας πως είναι παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου, μεταξύ αυτών η Airbnb, η Expedia και η TripAdvisor.

«Έχω την επίγνωση ότι αυτό το θέμα υπήρξε και θα συνεχίζει να αποτελεί θέμα διαμάχης» δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η έκθεση «βασίζεται σε γεγονότα».

Το έγγραφο αυτό «μεταφράζει τη σοβαρή προσοχή που δόθηκε» σε αυτήν την εργασία «άνευ προηγουμένου και ιδιαιτέρως περίπλοκη», συμπλήρωσε η αξιωματούχος σε ένα δελτίο τύπου.

Η έκθεση απαντάει στο ψήφισμα του 2016 του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείτο να καταρτιστεί «μια βάση δεδομένων όλων των εταιρειών που έχουν αναπτύξει συγκεκριμένες δραστηριότητες που συνδέονται με τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη».

Αυτός ο κατάλογος «δεν αποτελεί και δεν σκοπεύει να αποτελέσει μια δικαστική διαδικασία…» διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου, σε μια σαφή αναφορά στους ισραηλινούς φόβους ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μποϊκοτάζ.

Μεταξύ των εταιρειών, που αναφέρονται, βρίσκονται διεθνείς όμιλοι, όπως η Airbnb, η Alstom, η Booking.com ή η Motorola Solutions.

Ανάμεσά τους, 94 έχουν την έδρα τους στο Ισραήλ και άλλες 18 σε έξι διαφορετικές χώρες.

Η δημοσίευση της έκθεσης, που υποτίθεται ότι θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας πριν από τρία χρόνια, αναβλήθηκε πολλές φορές.

Οι υπηρεσίες της Μπατσελέτ επισημαίνουν ότι εξέτασε περισσότερες από 300 εταιρείες.

Στη λίστα που δημοσιεύτηκε σήμερα καταγράφονται 112, για τις οποίες «υπάρχουν εύλογες βάσεις για να συμπεράνει κανείς ότι εμπλέκονται σε μία ή περισσότερες δραστηριότητες όπως αναφέρονται» στο ψήφισμα του 2016.

Για «νίκη» του διεθνούς δικαίου και των Παλαιστινίων έκανε λόγο ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας, μετά τη δημοσίευση της λίστας του ΟΗΕ.

«Η δημοσίευση αυτού του καταλόγου εταιρειών και οντοτήτων, που δραστηριοποιούνται στους οικισμούς, συνιστά μια νίκη για το διεθνές δίκαιο και τις διπλωματικές προσπάθειές μας, προκειμένου να αδειάσουν οι πηγές του εποικιστικού συστήματος που ενσαρκώνεται από τους παράνομους οικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη» είπε ο Ριγιάντ αλ Μαλίκι.

«Πρόκειται για μια επαίσχυντη συνθηκολόγηση στις πιέσεις χωρών και οργανισμών που θέλουν να βλάψουν το Ισραήλ» αντέδρασε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, διατυπώνοντας, την ίδια στιγμή, την ικανοποίησή του ότι «η πλειοψηφία των χωρών αρνήθηκε να ενταχθεί σε αυτήν την εκστρατεία πολιτικής πίεση».

Η ανακοίνωση της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα: Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της λίστας του ΟΗΕ

«Σχετικά με την απελευθέρωση της βάσης δεδομένων των ΗΕ για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους ισραηλινούς εποικισμούς.

Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της λίστας του ΟΗΕ για εταιρείες που εμπλέκονται σε ισραηλινούς οικισμούς και ευχαριστούμε την Επίτροπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michelle Bachelet για την εκπλήρωση της εντολής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το 2016 για την προετοιμασία και απελευθέρωση αυτής της βάσης δεδομένων.

Η ανακοίνωση αυτή ενισχύει και εδραιώνει την αξιοπιστία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των διεθνών οργανισμών ενόψει της έντονης επίθεσης και της έντονης πίεσης που η διοίκηση Trump ασκεί σε αυτά τα θεσμικά όργανα για να εμποδίσει την εφαρμογή της νομικής και ανθρωπιστικής εντολής που της έχει αναθέσει η διεθνής κοινότητα.

Αν και ο κατάλογος αυτός δεν περιλαμβάνει όλες τις εταιρείες που επωφελούνται από την παράνομη επιχείρηση αποικιοκρατίας του Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ελπίδας στην πολυμέρεια και το διεθνές δίκαιο.

Καλούμε όλες τις εταιρείες να σταματήσουν τη συνενοχή τους στην αποστέρηση του αναφαίρετου δικαιώματος μας για αυτοδιάθεση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η υποχρέωση λογοδοσίας και η δικαιοσύνη αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για την ειρήνη. Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Toubassi, δήλωσε: Αυτή η βάση δεδομένων είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση να καταστεί το Ισραήλ υπεύθυνο για την παράνομη επιχείρηση αποικιοκρατίας του για περισσότερο από μισό αιώνα. Θα πρέπει να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα τη σημασία της ενίσχυσης των εργαλείων για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου σε μια εποχή κατά την οποία αμφισβητείται η παρανομία των ισραηλινών οικισμών από εκείνους που ζητούν τη διαιώνιση του ελέγχου του Ισραήλ πάνω στη γη και στο λαό της Παλαιστίνης.»

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/02/12/5e445415825e634e3229eb34.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter