Ο ΟΗΕ καλεί σε πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν

Ο ΟΗΕ καλεί σε πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν

Σε πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την απαγόρευση από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν να φοιτούν οι γυναίκες σε πανεπιστήμια ή να εργάζονται για ΜΚΟ ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε δήλωση του το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι η απαγόρευση σε γυναίκες και νεαρών κοριτσιών να φοιτούν σε λύκεια και πανεπιστήμια στο Αφγανιστάν «αντιπροσωπεύει μια αυξανόμενη διάβρωση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε ότι η απαγόρευση σε γυναίκες να εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο, «θα έχει σημαντικό και άμεσο αντίκτυπο στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη χώρα», συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι περιορισμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που έχουν πάρει οι Ταλιμπάν έναντι του αφγανικού λαού, καθώς και με τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας» τονίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξή του στην πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, γνωστή ως UNAMA.

Σημειώνεται πως οι τέσσερις παγκόσμιες ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω των οποίων η βοήθεια φθάνει σε εκατομμύρια Αφγανούς, δήλωσαν την Κυριακή ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους επειδή δεν μπορούν να εκτελέσουν τα προγράμματά τους χωρίς γυναικείο προσωπικό.

Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το 97% των Αφγανών ζουν σε συνθήκες φτώχειας, τα δύο τρίτα του πληθυσμού χρειάζονται βοήθεια για να επιβιώσουν, 20 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία πείνακαι 1,1 εκατομμύρια έφηβες απαγορεύεται να πάνε σχολείο.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter