Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται πριν την ολική κατάρρευση

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται πριν την ολική κατάρρευση

Ο ΟΗΕ καλεί σε «ξεπάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν και τη χρησιμοποίηση τους από τους Ταλιμπάν ώστε να αποφευχθεί μία ολική κοινωνική και οικονομική κατάρρευση στη χώρα.

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που το UNDP (Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη) ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα τότε το 97% των Αφγανών κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια της Αφγανικής κεντρικής τράπεζας είναι παγωμένα σε λογαριασμούς του εξωτερικού, από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Η κίνηση αυτή προήλθε από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε και στόχευε να απομονώσει πολιτικά τους Ταλιμπάν, να τους αφαιμάξει οικονομικά αλλά και να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά ως ανταλλακτικό χαρτί σε περίπτωση διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, το ΔΝΤ έχει μπλοκάρει 440 εκατομμύρια δολάρια που είχαν εγκριθεί για το Αφγανιστάν.

Αυτή τη στιγμή οι τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το νόμισμα χάνει μέρα με τη μέρα την αξία του, έχουν καταγραφεί ελλείψεις μετρητών στις ιδιωτικές τράπεζες ενώ η κεντρική διοίκηση των Ταλιμπάν αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι Ταλιμπάν θα κριθούν εάν μπορούν να διοικήσουν μία χώρα που μαστίζεται από μία βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Άλλωστε η στρατιωτική επικράτηση είναι ένα διαφορετικό ζήτημα από την μεταπολεμική ανασυγκρότηση που μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις.

Ήδη έχουν γίνει νύξεις από τους Ταλιμπάν προς την Κίνα και την Ρωσία για την αποστολή βοήθειας. Ωστόσο, Ρωσία και Κίνα παίρνουν τον χρόνο τους και περιμένουν να δουν πως θα κινηθούν οι Ταλιμπάν. Μόσχα και Πεκίνο έχουν ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας από τους Ταλιμπάν και αναμένουν την ανταπόκριση των τελευταίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε μία αποστολή ανθρωπιστικού υλικού καθώς και την απελευθέρωση των παγωμένων κεφαλαίων της χώρα. Η μόνη προϋπόθεση που θέτουν οι Αμερικανοί η εκκένωση των ατόμων που ενδιαφέρουν τους Δυτικούς. Σημειώνεται, ότι ήδη έχει διενεργηθεί η πρώτη πτήση από τη Καμπούλ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στις 31/8.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter