Ο ΟΗΕ ζητά ενδελεχή έρευνα για τους μαζικούς τάφους που εντοπίστηκαν στη Λιβύη

Ο ΟΗΕ ζητά ενδελεχή έρευνα για τους μαζικούς τάφους που εντοπίστηκαν στη Λιβύη

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε να διεξαχθεί ενδελεχής και διαφανής έρευνα μετά την εύρεση μαζικών τάφων στη Λιβύη.

Ο Γκουτέρες εδήλωσε «συγκλονισμένος» από την εύρεση πολλών μαζικών τάφων τις τελευταίες ημέρες, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του χθες βράδυ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τις λιβυκές αρχές να ασφαλίσουν τους τάφους, να ταυτοποιήσουν τα θύματα, να προσδιορίσουν τις αιτίες θανάτου και να επιστρέψουν τις σορούς στους πλησιέστερους συγγενείς, και προσέφερε την υποστήριξη του ΟΗΕ στο να γίνει αυτό.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε τις εκκλήσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη και είπε πως ελπίζει ότι σύντομα θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο ΟΗΕ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) και ο αντίπαλός της Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) έχουν δεσμευθεί σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης ((UNSMIL).

Τουλάχιστον οκτώ μαζικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί, οι περισσότεροι από αυτούς στην Ταρχούνα, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 65 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολη, ανέφερε προχθές, Πέμπτη, η UNSMIL.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις της ΚΕΣ ανέκτησαν τον έλεγχο πολλών περιοχών κοντά στην Τρίπολη, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην πολύμηνη εκστρατεία του Χάφταρ για την κατάληψη της πόλης.

Οι δυνάμεις του ηγέτη του ΛΕΣ Χαλίφα Χάφταρ έχασαν επίσης τον έλεγχο της Ταρχούνα, του τελευταίου προπυργίου του στη δυτική Λιβύη.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος από το 2011 μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι και έχει γίνει πεδίο μάχης ανάμεσα σε αντίπαλες δυνάμεις.

Η ΚΕΣ έχει συμμάχους την Τουρκία και το Κατάρ, ενώ ο ΛΕΣ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter