Ο Οικονόμου επιμένει ότι «παρεξήγησαν» οι καλλιτέχνες το Προεδρικό Διάταγμα

Ο Οικονόμου επιμένει ότι «παρεξήγησαν» οι καλλιτέχνες το Προεδρικό Διάταγμα

Μία «ενδιαφέρουσα» πολιτική αποτίμηση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους καλλιτέχνες την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου έκανε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκπλήσσοντας με την επιμονή στην ορθότητα του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο με λίγα λόγια εκθείασε επειδή αποτέλεσε αφορμή για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που χρόνιζαν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και Παιδεία.

«Χθες, γιατί είδαμε τον Πρωθυπουργό, μετά από τόσο καιρό να συναντιέται, τελικά, μαζί τους; Δεσμεύτηκε, υποσχέθηκε κάποια πράγματα, είπαν ότι τηρούν στάση αναμονής, να δουν την τροπολογία που θα έρθει. Τόσο καιρό λέγατε πως οι καλλιτέχνες δεν έχουν καταλάβει και πως βρίσκονται σε σύγχυση. Τελικά, ο Πρωθυπουργός είχε καταλάβει τι ήθελαν οι καλλιτέχνες και αν όχι, ποιος ευθύνεται; Η κυρία Μενδώνη, ο κ. Γιατρομανωλάκης;» ρωτήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο την Πέμπτη, για το πολιτικό σκέλος της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών, διαπιστώνοντας ωστόσο πως στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να μην προχωρήσουν ούτε σε αυτοκριτική, ούτε σε απόδοση ευθυνών για την αναταραχή που έχουν φέρει στον καλλιτεχνικό κόσμο εδώ και δύο μήνες.

«Η χθεσινή συζήτηση ήταν πολύ δημιουργική και πολύ σωστή. Πράγματι, υπήρχαν θέματα που δεν είχαν κατανοηθεί» επέμεινε ο Γιάννης Οικονόμου, κατατάσσοντας μεταξύ των ζητημάτων αυτών την «αίσθηση ότι το Προεδρικό Διάταγμα δημιουργεί ζητήματα και για τους καλλιτέχνες που έχοντας αποφοιτήσει από τις σχολές τους πριν το 2003, ως ΤΕ», την αποσαφήνιση» της κυβερνητικής πρόθεσης «μην τυχόν είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή δεν θα είναι κρατική σχολή αυτό το πανεπιστήμιο για τις παραστατικές τέχνες που θα γίνει, ότι θα έχει τμήματα για όλες τις παραστατικές τέχνες» και το εάν θα περιλαμβάνεται ο χορός.

«Υπήρχαν πράγματα που συνεχίζουμε να διαφωνούμε» έσπευσε βέβαια να τονίσει τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορεί να γίνει οριζόντια ταύτιση με ΤΕ, -το ξεκαθαρίσαμε, το αποσαφηνίσαμε- για μια σειρά από συνταγματικούς, νομικούς λόγους ενωσιακού δικαίου και βεβαίως έγιναν και βήματα σε ό,τι αφορά πράγματα που ήταν λογικά, για την αμοιβή, σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό έργο συγκεκριμένων ειδικοτήτων», παραπέμποντας επί της ουσίας στη χυδαία προσπάθεια του πρωθυπουργού να εκμαιεύσει τη «στήριξη» των καλλιτεχνών σε μία μελλοντική κατάργηση του άρθρου 16 που προστατεύει την δημόσια εκπαίδευση στο Σύνταγμα.

Στη συνέχεια δε, όταν ρωτήθηκε εάν «λύθηκε το θέμα», ο ίδιος εμφανίστηκε πιο μαζεμένος, σημειώνοντας πως «δεν είμαι εγώ αρμόδιος να μιλήσω γι’ αυτό», αλλά επιδόθηκε σε έναν αγώνα δικαιολόγησης της ορθότητας των κυβερνητικών αποφάσεων, ακόμα και του Προεδρικού Διατάγματος, φτάνοντας στο σημείο να εκθειάσει και τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, των οποίων ήταν η αιτία.

«Πράγματι, και αυτό οφείλουμε να το πούμε ότι, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα, αντιληφθήκαμε όλοι ότι πρέπει με πιο γρήγορους και ταχείς ρυθμούς να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και παιδείας, που ήταν εκεί, αλλά ήταν κάτω από το χαλί. Και πράγματι εάν δεν υπήρχαν οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα, ίσως ν’ αργούσαν κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, να συνεχίζαμε να πηγαίνουμε με ρυθμούς χελώνας, και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα το ότι θα έχουμε μέχρι τις 31 Μαρτίου έναν οδικό χάρτη, για το πώς θα έχουμε Πανεπιστήμιο Καλλιτεχνικών Τεχνών το 2025, δεν είναι λίγο πράγμα» περιέγραψε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, μην αφήνοντας περιθώρια για παρανοήσεις ή ελπίδες για μεταμέλεια από πλευράς κυβέρνησης, ή έστω της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας ή Εσωτερικών.

«Και όντως, το Προεδρικό Διάταγμα και οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών αποτέλεσαν μια αφορμή στο να εργαστούμε πιο εντατικά προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και για παράδειγμα να αντιμετωπίσουμε και ορισμένες στρεβλώσεις ή εξαιρέσεις που υπήρχαν για αρκετούς αποφοίτους αυτών των σχολών, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά τους για κατατακτήριες εξετάσεις, για να μπαίνουν στο τρίτο εξάμηνο των αντιστοίχων πανεπιστημιακών σχολών» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «πάντοτε ο διάλογος οδηγεί σε θετικές λύσεις και σε θετικές εξελίξεις», παρότι στην κυβέρνηση δεν φρόντισαν να τον πραγματοποιήσουν με τους καλλιτέχνες, παρά μόνο όταν τους έφεραν προ τετελεσμένων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter